Історія компанії Felt

Стаття розповідає про історію створення компанії Felt, яка випускає висококласні велосипеди, і її засновника Джима Фелти.

felt


З моменту заснування компанії Felt, її головною місією стало проектування, виробництво і створення найкращих велосипедів в світі.

 

jim Felt and his bike
 

 

Історія створення фірми Felt бере свій початок в 80-х роках ХХ століття, коли американський тріатлоніст і мото механік вищого класу Джим Фелті взявся за унікальну роботу - він розробив і сконструював триатлон-велосипед для відомого гонщика, зірки мотокросу, чемпіона АМА Мотокрос в 1983 році в класі 125 сс - Джонні О'Мара.

 

jhonny omara.1983
 

jhonny omara.1984.number 7
 

 

Відомий гонщик, зірка мотокросу, чемпіон АМА Мотокрос в 1983 році в класі 125 сс - Джонні О'Мара (на фото зліва, на фото праворуч - номер 7).


В мото індустрії велосипед Фелта викликав справжній фурор, проте сам Джим Фелті розумів, що створений ним триатлон-велосипед можна ще більше вдосконалити і досягнутий їм результат - далеко не граничний. Тривалий час Джим працював над своїм творінням, приділяючи при цьому пильну увагу посадці велосипедиста і поліпшенню аеродинаміки. І ця робота, в свою чергу, не залишилася непоміченою, адже Джонні О'Мара почав отримувати перемогу за перемогою в спортивних змаганнях.

 

jim Felt.old photo

Мото механік вищого класу - Джим Фелті (на фото зліва)


Такий успіх не залишився непоміченим і вже незабаром Джим Фелті проектував і створював велосипеди для багатьох знаменитих триатлетів світу. Інноваційні ідеї, які Джим Фелті виношував, розробляв і мріяв здійснити тривалий час, знайшли своє відображення в відмінних триатлон-велосипедах, а ім'я їх творця швидко стало широко відомим в світі велоспорту.

 

jim Felt.new photo

Джим Фелті - новатор в світі велоспорту, який створив перший триатлон-велосипед


Талановитим механіком-інноватором зацікавилася американська фірма Easton Sports, нині займається випуском висококласних компонентів для велосипеда. Це на сьогоднішній день фірма знайшла величезну популярність у всьому світі завдяки своїй продукції, а в ті роки вона тільки-тільки починала свій розвиток і гостро потребувала обдарованих конструкторах, адже компанія хотіла зайняти свою вагому нішу у вищій лізі велоспорту. Джим Фелті почав свою співпрацю з Easton Sports і під його чуйним керівництвом була створена рама для тріатлону В2. Таке незвичайне назва рама отримала завдяки своєму матовому чорному кольору, який був обраний для неї в честь бомбардувальника В2 «Стелс». Ця рама допомогла одній з кращих тріатлоністок всіх часів Ньюбі Фрейзер (повне ім'я Paula Newby Fraser) в 1990 році отримати свій четвертий титул Kona Ironman.

 

paula newby fraser.1
 

newby-frezerpaula
 

paula newby fraser
 

 

Пола Ньюбі Фрейзер (Зімбабве) - 8-кратна чемпіонка світу Ironman (86, 88-89, 91-94, 96), переможниця 24 гонок Ironman в період 1986-2002, чемпіонка світу з дуатлону-1990 (Палм-Спрінгс), чемпіонка світу Powerman Zofingen 1991


Продовжуючи співпрацю з Easton, Джим Фелті конструював рами для багатьох відомих гонщиків, серед яких Вольфган Дітріх (триатлон), Кен Соуза (дуатлон), Джон Томак (крос-кантрі) і багато інших.
Однак в 1994 році Фелті прийняв рішення піти з Easton Sports, так як він хотів заснувати власну фірму і створити власний бренд, який був би затребуваний у світі велоспорту. Так, фактично, починається вже окрема історія велобренда Felt. Джим, працюючи в партнерстві з американською компанією Answer Products, продовжив створювати свій унікальний продукт. Це співдружність проіснувало 6 років, а на сьогоднішній день Answer Products займається виробництвом вилок Manitou.

 

Створення фірми Felt

У 2001 році фірма Felt була заново відтворена Джимом Фелти за участю його нових співзасновників Білла Дьюрінга і Майкла Мулльманна.

 

felt.2001

Відтворення фірми Felt в 2001 році 3-ма співзасновниками: Джимом Фелти, Біллом Дьюрінга і Майклом Мулльманном


Стратегія фірми, яка полягала в створенні висококласних велосипедівFelt,анітрохи не змінилася з приходом нового керівництва. Однак змінився підхід до вибору створюваних моделей: тепер цільовою аудиторією для фірми став масовий споживач. Фірма Felt, крім топових моделей для гонок, стала створювати гірські, шосейні, ВМХ, міські велосипеди, велосипеди-круїзери і інші моделі. Високопрофесійні керівні якості Білла Дьюрінга і Майкла Мулльманна допомогли бренду Felt стати відомим у всьому світі і зайняти лідируючу позицію на міжнародній арені.
Білл Дьюрінга зміг підібрати гідну команду співробітників, за допомогою якої всього за 9 років компанія вийшла на ринок в 27 країнах з 140-модельним асортиментом своєї продукції, серед якої так само представлені байки з глухою трансмісією, велосипеди для трекових гонок і велокросу.

 

Внесок фірми Felt в великий спорт

felt.sport
 

Для компанії Фелті дуже важливий постійне зростання і прогрес, так як творці компанії твердо впевнені, що використання новітніх технологій і пильну увагу навіть до найдрібніших деталей - це основа основ для виробництва висококласного товару. Однак, щоб йти «в ногу» з прогресом, компанія Фелті так само займається спонсорством 5 команд і 15 спортсменів-гонщиків: від тріатлонщіков до крос-кантрійцев.
Команда Felt Otztal X-Bionic World Cup бере участь в змаганнях світового рівня по гірському велосипеду і складається зі спортсменів з різною підготовкою: від юніорів до професіоналів і олімпійців. Ключова мета команди, звичайно ж, полягає в поповненні колекції медалей і нагород, привезених з різних змагань в різних дисциплінах. Тим не менше, більшість спортсменів спеціалізуються в олімпійському крос-кантрі, а деякі спортсмени беруть участь у марафонах.
Так само, на велосипедах Felt на найпрестижніших змаганнях в світі, таких як Париж-Рубе, Тур-де-Франс, Джиро д'Італія, виступає команда Garmin-Transitions. Ця команда велогонщиків була створена в 2004 році, за свої досягнення отримала ліцензію Pro Tour і за час свого існування вже виростила 28 національних чемпіонів в шосейних велоперегонах.

 

Технології компанії Felt

Компанія Фелті ніколи не зупиняється на досягнутому результаті і постійно знаходиться в пошуку новітніх технологій, які допоможуть створювати більш легкі, швидкі і міцні велосипеди.

descr cyclist
 

Навіть на круїзері компанії Фелті, який власне не створений для гоночної їзди, може бути встановлений спеціальний фреймсет. Каліфорнійські інженери, що працюють в Фелті, впевнені в тому, що будь-яка рама повинна проектуватися під одну певну модель.

 

Felt-bikeincity2
 

 

У компанії Фелті спеціально був створений відділ Felt Racing Development, робота якого полягає в зборі та аналізі даних, необхідних для впровадження нових технологічних рішень у виробництво велосипедів Фелті.

 

Felt-bikeincity21
 

Ескізи велосипедів Felt

 

Для виконання поставлених завдань, відділ Felt Racing Development створює спеціальні фокус-групи, опитує представників веломагазинів і професійних спортсменів, виробляє комп'ютерне моделювання, пілотні тест-драйви та інше.
{youtube} 6_rtvMim0Io | 640 | 360 {/ youtube}

 

Аеродинаміка

Компанія Фелті щорічно розробляє і впроваджує у виробництво нові технологічні рішення, приділяючи увагу кожній дрібниці. Швидкісні велосипеди випробовуються на аеродинамічній трубі, що згодом дає можливість велогонщикові виграти дорогоцінні мілісекунди в гонках, відірвавшись від своїх суперників.

 

Felt-bikeincity1
 

 

У фірми Фелті є свої суворі стандарти, у яких планка часом завищена більше, ніж у загальновідомих міжнародних стандартів. Фірма виробляє незліченну кількість тестів на руйнування створених примірників рам, в тому числі і тестування рам професійними спортсменами. І тільки після схвалення гонщиків, яких спонсорує Felt, в виробництво запускаються новинки.

 

Карбонові рами

Незважаючи на той факт, що Фелті почала виробляти карбонові рами на багато пізніше своїх конкурентів в сфері велоїндустрії, компанія стала новатором у виробництві карбонових волокон. Тривала розробка і з'єднання різних типів волокон дає можливість створювати вузли з необхідними характеристиками і виробляти надійні, жорсткі і в той же час легкі рами. Настільки правильний і продуманий підхід до створення рам знайшли своє відображення в успішних результатах тестування і використанні в різних змаганнях.

 

Felt-bikeincity5
 

 

Три типу вуглепластика, які використовуються в рамах компанії Felt:

• UHC-Nano - ультрависокомодульний карбон. Інженери компанії Felt вважають цей матеріал кращий для створення гоночних велосипедів. Особливі сполучні смоли роблять цей матеріал легким, але в той же час надійним і жорстким.

Felt-bikeincity6

• UHM - сверхвисокомодульний карбон. Співвідношення вуглеволокна і смол дозволили зменшити товщину матеріалу і, як наслідок, вага на 20% став менше топових алюмінієвих рам. При цьому жорсткість і міцність залишилися на вищому рівні.

Felt-bikeincity7
 

• НМ - високомодульний карбон. Цей матеріал в 8 разів міцніше титану, в 4 рази легше стали і в 3 рази жорсткіше алюмінієвого сплаву. Іншими словами, рама з такого матеріалу - неймовірно міцна і здатна прекрасно служити роками.

Felt-bikeincity9-2
 

 

І, звичайно ж, не можна упустити ще одну важливу технічну характеристику велосипеда - схему задньої підвіски велосипеда Equilink, наявність якої покращує робочі характеристики підвіски. Це відбувається завдяки введення спеціально спроектованій тяги (лінка) в систему важеля.

Felt-bikeincity13
 

Якість, комфорт, передові технології і постійне досконалість - це те, що в повній мірі описує продукцію компанії Felt.

 

Перейти в каталог