Чому у велосипедів-круизеров, все-таки, повинні бути і передачі і гальма

У статті розказано історію пляжних велосипедів-круизеров, стисло описані переваг і недоліків ножних гальм на них, наведені аргументи щодо необхідності наявності передач на круизерах.

cruiser bike


 

Пляжний велосипед-круизер, або ж просто велосипед-круизер, - це близький родич велосипеда лоурайдерів (велосипеда з низькою посадкою). Ці велосипеди - одні з найбільш простих у використанні, обслуговуванні і їзді. Найімовірніше, Ви вже чули про всі доступні на сьогоднішній день круїзних велосипедах і відмінно знаєте, що це - важкі і міцні велосипеди, призначені для неспішного переміщення з пункту А в пункт Б.
Нині велосипеди набувають все більшої популярності, таку, якою вона була з початку 90-х років минулого століття. Однією з відмінною характеристик круізера є те, що у нього зазвичай відсутні передачі. Хоча в продажу є багато різних варіацій велосипедів-круизеров, у традиційних пляжних круизеров всього одна передача швидкості.

 

cruiser of 1990
 

Велосипед-круизер 90-х років

 

Коротка історія пляжних велосипедів-круизеров

У 30-ті роки минулого століття США переживали один з найважчих періодів в світі економіки - Велику Депресію. Світова економічна криза стала наслідком того, що безробіття було на рекордно високому рівні в цей час. Люди менше купували велосипеди, тому що він став розцінюватися як розкішне засіб пересування для багатіїв.
Більшість людей вважало, що велосипеди були занадто переоцінені, тому все з більшим небажанням їх купували. Для того, щоб залучити масового покупця до своєї продукції, одна з найстаріших американських компаній-виробників велосипедів Schwinn в 1933 році розробила міцний і, в той же час, недорогий велосипед Schwinn B-10E Motorbike. Він був дуже схожий на мотоцикл, але у нього не було двигуна.
У перших моделей велосипедів круизеров була консольна рама і відмінні шини, відомі як балонні. Ці шини були шириною практично в 6 см і відмінно підходили для того, щоб кататися по будь-яких дорогах. А самі велосипеди були на багато важче, ніж більшість інших велосипедів, що випускаються в той час.
Проте, нові велосипеди зазнали провал. Вони не могли протистояти тим умовам експлуатації, які витримували інші велосипеди тієї епохи. До 1934 року компанія Schwinn поліпшила дизайн B-10E. Таким чином, був створений перший велосипед-круизер, який отримав свою назву Aero Cycle.

 

Aero Cycle
 

Aero Cycle - перший велосипед-круизер американської компанії Schwinn

 

Дизайн велосипеда-круізера

У найперших пляжних велосипедів-круизеров був унікальний дизайн. Цей дизайн був розроблений на основі моделей мотоциклів 1920-х років, тому вони відрізнялися набагато більш обтічним зовнішнім виглядом, ніж інші велосипеди того часу. На відміну від дорожніх велосипедів, в пляжних велосипедах-круизерах, положення тіла, в основному, вертикальне. Іноді вони відрізнялися наявністю відділу для речей, стилізованого під бензобак.
Іноді ці, так звані, «бензобаки» замінялися іншими деталями, наприклад, на такі, як у Huffy's Radio Bike.

 

huffy-radio-bike

Huffy's Radio Bike, вироблений в 1955-1956 роках. Випущено було близько 8500 одиниць

 

Конструкція круізера так само характеризувалася важкої і міцної рами. Простота використання велосипеда грунтувалася на наявності ланцюга з однією передачею. Така конструкція велосипеда була зроблена для того, щоб на велосипеді було легко кататися, особливо на рівнинній місцевості.
Велика вага велосипеда призводив до того, що велосипед був досить повільним, але це було не важливо, завдяки рівню комфорту, який він пропонував. У дизайні традиційного велосипеда-круізера були відсутні ручні гальма - замість стандартних ручних гальм, круизер був оснащений ножним гальмом.
Прокручування педалей назад дає можливість повністю зупинити велосипед. Чим сильніше Ви б натискаєте на педалі, - тим сильніше гальмівне зусилля. Це була надзвичайно проста технологія, але у неї були свої проблеми.


cruisere on the beach
 

Прогулянка на велосипеді-круїзері на пляжі

 

Ножні гальма - застаріла технологія

ножні гальма, які зазвичай зустрічаються на велосипедах-круизерах, не дивлячись на свій відмінний зовнішній вигляд, вже занадто застаріли для того, щоб їх використовувати. Гальма були популярні ще з 1890-х років і до сьогоднішнього дня залишаються популярними для багатьох моделей велосипедів.
Однією з особливостей інерційних ножних гальм є те, що це дозволяє легко котитися по іннерціі без прокручування педалей, легше, ніж на велосипеді зі швидкостями, тому що в задній втулці практично немає зчеплення елементів, як в трещетка на велосипеді зі швидкостями. Це особливість велосипеда даної конструкції - одна з найбільш значущих.

 

working princ of brakesПринцип роботи ножного гальма
 

 

 

Переваги ножних гальм:

· Браслети гальма працюють так само добре під час дощу, як і при сухій погоді.
· Браслети гальма зазвичай вимагають менше обслуговування, ніж інші гальма.
· Відсутні троси, що йдуть від керма, завдяки чому у велосипеда дуже акуратний і простий вид.
· Відсутність на велосипеді додаткових тросів при застосуванні одношвидкісних задніх втулок або особливо - двох і більше швидкісних задніх втулок з кік-бек перемиканням швидкостей (дозволяють перемикання передач без додаткових зовнішніх шестерень і троса) - що навіть ще більш актуально для розбірних або складних велосипедів, поскільки не вимагає регулювання натягу при кожній розбиранні-складання.
· Браслети гальма можуть стати хорошим вибором для людей з обмеженими можливостями, у яких не вистачає сили в руках або ампутована рука.
· Браслети гальма, як правило, досить вузькі, стають в рами під ширину задньої втулки від 110-114 мм, однак вони можуть бути встановлені і на рами під велику ширину кроком, шляхом додавання шайб на вісь втулки.
· Задня втулка з встренний передачами можетлегко включати і механізм ножного гальмом, забезпечуючи як перемикання передач, так і гальмування заднім колесом.
· Велосипед з ножним гальмом може котитися назад при нерухомому положенні шатунів, що корисно для виконання акробатичних трюків під час їзди на велосипеді. (На велосипеді з перемикачем передач в даному випадку швидше за все спаде ланцюг.)

 

 

Недоліки ножних гальм

Хоча ножні гальма все ще залишаються найпопулярнішими гальмами у велосипедів, коли мова заходить про велосипеди з традиційною ланцюговою передачею на колесах, то у них можна виділити ряд недоліків.

Багато велосипедисти відчувають подвійне ставлення до катання на велосипеді з ножними гальмами, тому що:

• Прокручування педалей назад для того, щоб зупинити велосипед, досить сильно дратує, особливо під час катання в місті і по насиченим вуличним трасах. Це так само може бути трохи незручно для того покоління людей, які звикли стискати гальмівні ручки для того, щоб уповільнити хід свого велосипеда.
Сама ідея прокрутки педалей у зворотний бік іноді може здатися дивною. Ідея використовувати прокрутку педалей в зворотному напрямку на велосипедах, не призначених для екстремальних поїздок і виконання трюків, виглядає дуже нелогічно.
• При використанні ножних гальм головна проблема проявляється під час повної зупинки транспорту. Так як після прокручування педалей назад для гальмування педалі залишаються в горизонтальному положенні і немає можливості вільно провернути педалі в зручне для старту положення - одна педаль зверху, трохи вперед.
Вам адже знайоме це відчуття, коли Ви зупиняєте повністю свій велосипед і Вам потрібно повернути педалі в свою улюблену стартову позицію, щоб знову комфортно стартувати катання? Це неможливо, коли Ви використовуєте для катання пляжний круизер з ножними гальмами.
• Для повної зупинки велосипеда за допомогою ножних гальм може знадобитися багато часу. У порівнянні з ручнмі дисковими гальмами і векторними гальмами (V-brake), традиційно використовуються на дорожніх і гірських велосипедах, ножні гальма більш плавні при різкому гальмуванні або періодичному пригальмовуванні в трафіку, тому що реакція рук, безумовно, вище.
Деякі люди можуть назвати це пріоритетним якістю, але у більшості це може викликати тільки роздратування. У разі необхідності здійснити різку непередбачену зупинку, Ви просто не зможете це зробити на пляжному круїзері, у якого ножні гальма замість ручних. Замість цього, Ви будете з неймовірною силою намагатися крутити педалі назад, щоб уникнути неминучого зіткнення. У разі різкої і раптової зупинки, Ви можете травмувати себе, так як ножні гальма не дозволять Вам достатньо швидко зупинитися і уникнути зіткнення.
• Браслети гальма не призначені для того, щоб велосипедисти використовували їх тривалий час. Оскільки гальмівна сила безпосередньо залежить від того, наскільки сильно велосипедист тисне на педалі назад, то у маленьких дітей, людей у віці і людей з обмеженими фізичними можливостями можуть виникнути труднощі під час гальмування на пляжному круїзері.
• Коли у велосипедиста перший раз спадає ланцюг під час катання, він може злякатися. Це, звичайно ж, нормальне явище для кожного велосипедиста. Якщо Ви їдете на швидкості і у Вас спадає ланцюг, натисніть на ручні гальма - Ви сповільниться і зупиніться.
Якщо Ви зробите це на пляжному круїзері з ножними гальмами, у Вас нічого не вийде - Ви ще досить багато проїдете по інерції. Це означає, що коли ланцюг злітає, у Вас будуть проблеми, так як у Вас взагалі будуть відсутні гальма.
Через багатьох недоліків ножного гальма не рекомендується їх використовувати на пляжному велосипеді-круїзері. Тим не менш, багато велосипедисти воліють ці гальма через естетичного вигляду велосипеда - ручки керма залишаються вільні і трос не тягнеться уздовж рами. У такому випадку для Вашого велосипеда-круізера завжди рекомендується мати резервну гальмівну систему, зокрема, ручне гальмо.

 

girl on cruisers

Прогулянка на велосипеді-круїзері

 

Чому пляжні круїзери потребують ручних гальмах

Наявність повністю оновленої системи ручних гальм замість ножних або просто система резервних гальм для Вашого пляжного круізера - це одне з найкращих рішень, яке Ви можете зробити з точки зору простоти, безпеки і простоти використання.

Переваги наявності ручних гальм на пляжних велосипедах-круизерах:

• Безпека.Наявність ручних гальм як основний або резервної гальмівної системи (на додаток до Ваших ножним гальмах на пляжному велосипеді-круїзері) - це дійсно безпечний вибір. При використанні тільки ножних гальм Ваш велосипед може заносити.
Незважаючи на те, що шини на пляжних круизерах відмінно підходять для їзди по піску, ножні гальма при блокуванні можуть стати причиною дуже різкого заносу. Це може привести до того, що Вам достатньо часто доведеться міняти шини.
Ручні гальма можуть виключити ймовірність занесення шин і Вам буде на багато безпечніше їздити на пляжному круїзері навіть при великих швидкостях як на вулиці, так і на пляжі. Швидше за все, Ви не будете кататися на самому пляжі, незважаючи на те, що Ви - власник пляжного велосипеда-круізера.
На додаток до вищесказаного, існує якась стурбованість щодо того, що ланцюг може вийти з ладу. Оскільки ручні гальма не залежать від ланцюга, то у Вас буде можливість загальмувати у разі непередбаченого спадання ланцюга.
• Контроль.Спускаючись з височини на пляжному круїзері або на будь-якому іншому велосипеді, дуже важливо, щоб у Вас був точний контроль над процесом гальмування. Ножні гальма набагато складніше контролювати, ніж ручні (рух рук точніше руху ніг, тим більше, що при гальмуванні ногами доводиться використовувати весь вага тіла).
Якщо Ви користуєтеся ножними гальмами, щоб уповільнити свій спуск, при неправильному балансі, або неможливості використовувати весь вага тіла в кінцевому підсумку у Вас може не вистачити потужності гальмування, і Ви будете з криком летіти вниз з пагорба, з криками волаючи про допомогу свою матір, батька і всіх родичів свого генеалогічного дерева.
Проте, ручні гальма пропонують функцію ідеальної регулювання Вашого гальмівного зусилля як до, так і під час процесу гальмування. При правильній модуляції під час Вашого гальмування, у Вас повинна бути можливість безпечно спускатися по самим неймовірним схилах.
• Розсіювання тепла.Краща характеристика ручних гальм, в порівнянні з ножними, полягає у високій швидкості розсіювання тепла під час гальмування. Це дозволяє здійснювати крутіші, раптові зупинки і безпечніше їздити на велосипеді, так як шини менше піддаються перегріву (тому що тепло розсіюється на металевому ободі або дисках).
Якщо Ви часто спускаєтеся з пагорбів або даунхілу, використовуючи при цьому ніжні гальма, то Вам необхідно буде дуже часто змащувати і замінювати внутрішні частини Вашого ножного гальма. Не роблячи цього, не роблячи такі елементарні заходи забезпечення безпеки, Ви перетворите свій велосипед в смертельний вид транспорту.

 

cruisers-on-the-beach

 

Передачі так само важливі для пляжних велосипедах-круизеров!

Зазвичай пляжний круизер є одношвидкісний велосипед. Причина полягає в тому, що під час виробництва такого велосипеда робився акцент на його доступність. Не дивлячись на те, що для людей цілком нормально дотримуватися старої версії велосипеда через ностальгію або з інших причин, це не завжди призводить до найкращого вибору.
Купуючи круизер для людини у віці, людини з інвалідністю або маленьку дитину, не варто забувати, що у таких велосипедів велику вагу. Вони не схожі на легкі хромові або титано-алюмінієві гірські або дорожні велосипеди, які можуть злітати як колібрі через три секунди після старту.
Замість цього, пляжний круизер набагато повільніший і більш важкий велосипед, яким потрібен певний час для того, щоб почати швидко їхати. Горе тому велосипедисту, який змушений їздити на ньому в більш м'якому піску, ніж зазвичай, або тремтіти при спуску на пагорбах. Круізер з однією передачею завдасть непоправної шкоди велосипедисту в таких умовах.

 

Використання передач на велосипедах-круизерах

Існує дві головні переваги в наявності системи передач на велосипеді-круїзері.Звичайно, кожен в світі велоспорту знає загальні переваги наявності системи передач.
Говорячи про круїзері, можна виділити такі переваги придбання 7-швидкісного велосипеда:
• Адаптованість.У різних людей є різні потреби, пов'язані з відчуттями, які вони хочуть отримати від катання на велосипеді-круїзері. Деякі люди вважають за краще кататися на великих швидкостях, хоча насправді пересуваються «черепашачим кроком».
Це стає можливо зробити за допомогою 7-швидкісного велосипеда. Замість того, щоб змінювати всю трансмісію одношвидкісного велосипеда, 7-швидкісною велосипед дозволяє використовувати важіль «перемикання передач» для того, щоб змінити передачу.
Завдяки наявності передач в пляжному круїзері, все велосипедисти, які вважають за краще повільне катання і неспішне крутіння педалей під час своєї велосипедної прогулянки, зможуть собі дозволити собі таке катання.
• Безпека і простотавикористання.Ці дві характеристики йдуть рука-об-руку, коли мова заходить про велосипеди-круизерах. Ви можете кататися на такому велосипеді по будь-яких дорогах. Навіть якщо Ви катаєтеся тільки в своєму місті, Ви не завжди будете їздити по рівних і плоских поверхонь.
Адже ви можете кататися на пагорбах і схилах, тому завжди краще їздити на таких передачах, з якими легко буде піднятися на вершину пагорба, не чуючи при цьому себе так, ніби Ви підкорили гору Еверест. Адже існує разюча відмінність між тривалої тренуванням і непотрібним виснаженням велосипедиста.
Чим більше велосипедист втомиться і вимотати, тим небезпечніше він буде для оточуючих. Ви ж не хочете наїхати на перехожого на своєму важкому круїзері тільки тому, що ви надто втомилися і втратили пильність на дорозі, через що не помітили проходять недалеко від Вас пішоходів?
Що ж, цих причин вже досить для того, щоб Ви задумалися над тим, що Вашому пляжного велосипеду-Круізер необхідні передачі. Не залежно від того, наскільки для Вас важливий класичний вид велосипеда, безпеку під час катання завжди повинна залишатися найголовнішим пріоритетом для Вас. З правильними видами гальм і передач, у Вас завжди буде можливість зробити класну і безпечну прогулянку на Вашому круїзері!

{youtube} Uwfg8EL54vI | 640 | 360 {/ youtube}

 

 

Перейти в каталог