Лонгбординг для екстремалів: фрірайд, даунхіл і слайдинг. Частина 2

Стаття надає інформацію щодо історії виникнення лонгбордах і Лонгбординг в цілому, як спортивної дисципліни, етапи його розвитку, різновидів можливостей використання лонгбордах і їх вплив на здоров'я спортсменів. Особлива увага приділяється в статті екстремального катання на лонгбордах.

 


У попередній частині статті ми розглянули опис можливих варіантів використання лонгбордах для катання по міських околицях і подорожей. 

Що таке Лонгбординг і історія його виникнення

 Назва «лонгборд» походить від англійських слів longboard, що в дослівному перекладі означає «довга дошка». Лонгборд, як і скейтборд, являє собою дошку на чотирьох коліщатках і призначений для вуличного катання, але на цьому їх подібність закінчується. Лонгборд кардинально відрізняється від класичного скейтборду. Лонгборд найчастіше використовується для швидкого, екстремального вуличного катання, оскільки, завдяки стабільності, він здатний розвивати велику швидкість. Лонгборд дуже м'яко котить по рівній дорозі, його легко штовхати (навіть легше, ніж скейтборд) і на ньому на багато легше підтримувати скорость.Что стосується конструкції, у лонгборда довша колісна база і деки, а збільшені за своїми розмірами колеса - більш м'які. Навіть при наявності істотних для катання нерівностей на дорозі, продумані особливості конструкції лонгборда дозволяють йому пересуватися плавно. При ідеально рівній поверхні для катання (наприклад, на рівному асфальті, на стадіоні або спеціально обладнаних доріжках для заняття таким спортом, як скейтбординг або Лонгбординг), лонгборд може розвинути незвичайно велику швидкість. Так, найбільша швидкість, яка була розвинена на лонгборді - 129,94 км / год, була зафіксована в Книзі рекордів Гіннеса як рекорд.

Longboards

 Історія виникнення і розвитку Лонгбординг сягає своїм корінням в 50-ті роки минулого століття і збігається з періодом виникнення скейтбордингу. Лонгбординг бере свої витоки в Америці, штаті Каліфорнія, і його розвиток безперервно перепліталося з розвитком скейтбордингу. Причиною виникнення цих двох видів спорту можна назвати бажання серферів постійно перебувати на дошці, навіть якщо погодні умови не дозволяють кататися на хвилях. Спочатку дошки для Лонгбординг робилися в основному самостійно, найчастіше шляхом прибивання розпиляних навпіл поперек чотириколісних роликів до дошки. Довжина і ширина таких дощок визначалася індивідуально кожним власником, а сам вид спорту спочатку називався «серфінгом по тротуару» (оригінальна назва англійською мовою - «sidewalksurfing». Лише трохи пізніше з'явилося визначення Лонгбординг.

longboard-7

 З 50-х до 70-х років минулого століття Лонгбординг був одним з найпопулярніших видів вуличного спортасреді величезної кількості людей. Однак в 70-х роках стало модним вуличне катання на більш коротких дошках, так як на них зручніше стало здійснювати різноманітні трюки і стрибки. 

 Першою людиною, який намагався створити професійний лонгборд, став винахідник Том Сімс. Він створив дошку більш ніж півтора метра завдовжки, прикріпивши до неї підвіску і колеса. Нова хвиля популярності не змусила себе чекати і наздогнала Лонгбординг на рубежі 80-х і 90-х років. У цей же час колеса лонгбордах стали більш м'якими, через що кататися на таких дошках стало на багато комфортніше і безпечніше, ніж на саморобних дошках, а також, на дошках , Які випускалися раніше. У цей період починається перше серійне виробництво лонгбордах. Каліфорнійський бренд Sector9, створюючи свої моделі дощок, зміг перейняти всі сучасні технології для створення скейтборду, які використовувалися в той час, і втілити їх для створення лонгбордах.

longboard-8

 У той час цей спорт привертав своїми можливостями спортсменів, яким було близько 30-ти років, а молодші спортсмени не змогли до кінця оцінити красу і можливості такого виду спорту. Їм хотілося більш екстремального і жорсткого катанія.Однако вже на початку 2000-х лонгборд був оцінений багатьма спортсменами завдяки швидкості, яку він може розвивати і неймовірного припливу адреналіну під времякатанія.

Для чого потрібен лонгборд

Лонгборд можна використовувати для різних цілей, які може переслідувати спортсмен-екстремал:

 

●  Для вільного катання по гірській місцевості(фрірайдінг).

longboard-6

Окрім чудової швидкості, яку може розвинути райдер, так само можна з легкістю виконувати слайди і трюки. Як правило, такі дошки трохи більше стандартних за своєю формою і оснащені твердими колесами.

{youtube} nW8jQ3yc6_I | 640 | 360 {/ youtube}

З цього відео можна отримати уявлення про катанні на лонгборді в стилі фрірайд

 

●  Для скоротного катання по крутих гірських (даунхіл) і асфальтованих дорогах.

longboard-4

 Для тих, хто любить екстрим і потребує отримання адреналіну - ідеально підійде саме такий вид катання. Для цього спортсмени спеціально споряджають свою дошку жорсткими підвісками і колесами, що надає дошці необхідну відмінну стійкість. Зазвичай такі дошки - speedboards - довгою в 95-110 см. 

 Професіоналів, що вважають за краще в основному екстремальне катання, особливо приваблюють спуски по горах. Спеціально призначені для цього Лонгборди оффроад стануть відмінним вибором для такого катання. Їх великі колеса допоможуть більш м'якше долати нерівності дороги, більш жорстка підвіска зрадить більше стійкості дошці, а більш низька посадка дошки дозволить легше нею керувати. При необхідності, лонгбордіст може на своєму лонгборді встановити спеціальні стрепи. Це пристосування здатне надійно зафіксувати ногу спортсмена, яку спортсмен не задіює під час руху. 

longboard big wheels

 Перспективи розвитку і використання лонгбордах ростуть з кожним днем, надаючи все нові можливості спортсменам. Підбираючи для себе лонгборд, кожна людина розраховує використовувати його відповідно до своїх конкретних цілей. Іноді ті можливості, які може надати звичайна дошка на колесах, що іменується лонгбордом, просто вражає. Так, культовий американський лонгбордіст сер Адам Колтон, вирішив з'єднати воєдино подорожі і лонгборд. Відправившись в подорожі по гірській місцевості, Адам відмовився від машини, вибравши свій лонгборд єдиним засобом пересування. Об'їхавши Китай, Болівію і Нову Зеландію на своєму лонгборді, Адам сам зняв свою подорож, щоб показати всьому світу які можливості може надати лонгборд. Таким чином, спортсмени не просто освоюють новий вид спорту, вони так само показують всьому світу багатогранність можливостей, які може надати лонгборд кожному спортсмену.

adam kolton-1

Різновиди лонгбордах

 В даний час звичайна довжина лонгборда варіюється між 60 і 150 см, завдяки чому райдер може швидко і плавно кататися. М'які колеса великого діаметра дають можливість лонгбордах практично непомітно долати нерівність поверхні, по якій катається лонгбордіст. Зазвичай розмір коліс лонгборда становить 65-75 мм. За зручне управління лонгбордом і його плавний хід відповідає підвіска дошки. Для того, щоб у спортсмена була можливість піднімати передню частину дошки при подоланні перешкод, в конструкцію лонгборда додають кіктейл (загнутий край дошки). Кіктейл дає більше можливості спортсмену під час катання, але його відсутність робить дошку більш стійкою.

kicktail 1

 Залежно від мети використання, всі існуючі види лонгбордах можна розділити на такі типи:

 

●  Дошки фрірайд(Freeride).

freeride

 Лонгборди для фрірайду мають низькою посадкою, жорсткими колесами і симетричної формою дошки, завдяки чому лонгбордісту на багато легше виконувати ковзання на асфальті і різноманітних трюків під час свого Спук. Такі дошки ідеально підходять для спортсменів, які віддають перевагу спусках на великій швидкості по крутих гірських схилах. Затяжні дуги по схилах, які можуть з легкістю виконувати спортсмени, можна виконати як сидячи на дошці, так і стоячи. Все залежить від особистих переваг лонгбордіста. Всі свої спуски райдер може супроводжувати потужними карвінговимі рухами, слайдами і дрейфом дошки.

 

●  Дошки даунхіл (Downhill абоSpeedboarding).

downhill

Такі борди розраховані на професійних лонгбордістов, які не бояться кататися з гір на дуже великих швидкостях. Будучи практично до метра завдовжки, дошки даунхіл дозволяють спортсменам розганятися під час катання до 100 км / год. Під час розгону лонгбордісти приймають певну стійку, щоб знизити ступінь опору. Швидкість райдери зменшують тільки на поворотах, а весь інший час стрімко спускаються з гір в характерною стійці. Дошки даунхіл досить жорсткі і оснащені стійкою підвіскою і великими м'якими колесами. Це надає дошці стійкість, що вкрай важливо при катання на величезній швидкості.

{youtube} 2ZGeNjLrftU | 640 | 360 {/ youtube}

У цьому відео хлопці з Киргизстану обкатують дошки даунхіл

 

●  Дошки для технічного слайдингом (Technical sliding).

tech sliding

Ці дошки є різновидом дощок даунхіл, але на них можна виконувати таку силу-силенну слайдів з крутими розворотами, які практично неможливо виконати на звичайному лонгборді.

longboard technical sliding

 

Позитивний вплив Лонгбординг

Хобі нового покоління - Лонгбординг - це не просто катання в задоволення. Крім маси позитивних емоцій і хвилі нових відчуттів, які спортсмен отримує під час катання на лонгборді, відбувається неймовірно потужні фізичні тренування. Фізіологічні ефекти від катання на лонгборді можна порівняти з повноцінними тренуваннями в обладнаних спортивних залах. В цілому ж, вплив занять Лонгбординг позитивно позначається на:

 

●  Серцево-судинній системі. Заняття Лонгбординг за своєю активністю прирівнюються до так званим кардіотреніровки. Завдяки такій аеробного активності відбувається зміцнення серцево-судинної системи.

●  Зміцнення м'язової сили. Не так легко розвинути і утримувати велику швидкість під час катання! Крім того, спортсмени на лонгборді виконують величезну кількість трюків різноманітної складності і стрибки, тому їх м'язова сила для цього вкрай необхідна. З таким активним видом спорту м'язова сила постійно буде в тонусі!

●  Гнучкості тіла. Для того, щоб ефективно управляти своїм лонгбордом, спортсмену просто необхідно мати відмінну гнучкістю тіла, інакше управляти бордом буде практично нереально.

 

 

Перейти в каталог