5 найбільш частих помилок, які новачок може зробити в даунвінде на сап

Багато спортсменів, які вже встигли успішно освоїти САП, шукають можливості продовжувати розвиток своїх навичок. Хтось вирішується активно вивчати водні простори, кататися на тривалі відстані, а хтось освоює нові стилі катання, так як простий спокійний веслування САП-веслом на САП-дошці по місцевим водойм вже стає недостатньо. Одним з таких стилів катання можна назвати даунвінд (від англійського downwind - катання вдалині від берега у напрямку вітру).

  Даунвінд - це дійсно цікавий стиль катання, що дозволяє САП-серферів кататися по хвилях все далі і далі від берега, підганяти попутним вітром. Звичайно, перші сеанси катання краще здійснювати на місцевому водоймищі або річці, а після вже пробувати свої сили на морських або океанських хвилях. Однак, як і в будь-якому виді спорту, новачки часто роблять помилки. Щоб уникнути цього, перш ніж відправитися на водойму, ознайомтеся з найбільш частими помилками, які початківці САП-серфери здійснюють під час катання в стилі «даунвінд».

 

Основні помилки, які робить САП-серфер, починаючи освоювати катання в стилі «даунвінд»

downwind a man

невпинне веслування на САП-борді в одному і тому ж темпі

  Свої сили треба розраховувати завжди! Спочатку, на початку свого сеансу катання, Вам може здатися, що Ви можете ще дуже довго гребти в обраному Вам темпі. Однак це явно оману. Не варто відразу налягати на весло і гребти щосили. Давайте можливість собі відпочивати і міняйте темп руху. Не забувайте, що на воді може статися все, що завгодно, тому у Вас повинні бути сили. Адже катання в стилі даунвінд - це не гоночне катання, в якому є певна дистанція, яку треба пройти на максимальній швидкості. Ви обов'язково дійдете до потрібного або обраного Вами пункту призначення і Вам буде на багато легше, якщо Ви не витратити всі свої сили ще на півдорозі.

 

Неправильно вибраний час для веслування

  Одним з переваг даунвінда можна назвати те, що Вам не обов'язково постійно гребти під час всього сеансу катання. Як тільки Ви зловили хвилю і відчули, що хвиля сама Вас несе, перестаньте працювати веслом. Знову-таки, бережіть свої сили і енергію! Ви можете зрідка працювати веслом, щоб утриматися на плаву або вирівняти хід свого руху.

 

sup surfing stoke pc georgia schofield

Невикористання балансу сили Вашого САП-весла

  Ваше САП-весло дозволить Вам більш міцно і стабільно триматися на САП-дошці. Для кращої балансування Ви можете використовувати своє весло і тоді у Вас буде більше шансів не впасти в воду.

 

Використання невідповідної САП-дошки

  Кількість САП-дощок на ринку спортивного обладнання вражає своєю різноманітністю. Так як напрямків САП-серфінгу існує так само безліч, то дошку необхідно підбирати відповідно до пріоритетного для Вас стилю катання. Детальніше про напрямки в САП-серфінгу читайте на нашому сайті:«НапрямкиSUP-серфінгу: Частина1, Частина2».

  Для даунвіндового катання не підійде абсолютно будь-який САП-борд. Звичайно, під час свого першого катання САП-борд 10'6 "може здатися Вам цілком прийнятною дошкою. Однак, якщо Вам дійсно буде цікаво подальший розвиток своїх навичок в даунвінде, тоді Вам потрібен більш стійкий, стабільний і довгий борд.

 

Неправильно вибране місце для стійки

  Якщо Ви хочете просто спокійно кататися на САП-борді на тихій рівній водній гладі, то Ви стаєте посередині дошки, розставивши ноги на ширині плечей. Для даунвіндового катання така стійка зовсім не підійде. Для такого стилю катання необхідно стати трохи далі від центру до хвоста борда, щоб змістити вагу райдера назад. Така стійка дозволить Вам більш стійко почувати себе на воді і бути готовим до будь-яких змін, які можуть статися на воді. Щоб комфортно відчувати себе в таку позицію, потренуйся заздалегідь на своїх тренуваннях.

  Про всі вищезазначених помилки в даунвінде досвідчений американський САП-серфер Роберт скла (Robert Stehlik) зняв відео, з яким Ви можете ознайомитися нижче:

 

Перейти в каталог