Що краще вибрати: надувну або тверду дошку для занять САП-серфінгом?

Що краще вибрати: надувну або тверду дошку для занять САП-серфінгом?


Ринок спортивного інвентарю настільки перенасичений різними пропозиціями, що часом губишся з визначенням того, яке саме обладнання підійде саме для Вас. Не обійшло стороною питання вибору та обладнання для САП-серфінгу, адже САП-дошки бувають жорсткими та надувними. Деякі спортсмени зупиняють свій вибір виключно на жорстких САП-бордах, інші визнають лише надувні дошки. То як же визначитися з вибором? Який вибір правильніший?
Однозначно відповісти це питання неможливо. Як на рівній водній гладі, так і на океанських хвилях, можна зустріти райдерів на надувних та жорстких САП-дошках. Безперечно, на вибір САП-борду впливають безліч факторів, про які ми і поговоримо в цій статті.

 

 

Основні фактори, що впливають на вибір потрібного САП-борду:

 Який вид САП-серфінгу для Вас є кращим. Оскільки напрямів у САП-серфінгу існує чимала кількість (про що ми вже раніше згадували в серії статей на нашому сайті «Напрямки САП-серфінгу: Частина 1, Часть 2»), Вам необхідно визначити який напрямок для Вас привабливіший.
• Яким чином Ви здійснюватимете транспортування свого САП-борду?
• Де Ви зберігатимете свою дошку для занять САП-серфінгом?
• Який бюджет Ви маєте в своєму розпорядженні?
• Дбайливе чи недбале ставлення до свого спортивного обладнання?

Розглянемо тепер усі ці фактори детальніше.

 

 

Який вид САП-серфінгу для Вас кращий

Якщо Ви є новачком у САП-серфінгу, Ви можете попросити свого інструктора дати можливість практикуватися спочатку на надувній дошці, а потім на жорсткій. Подивіться на якій дошці Вам комфортніше кататися і тоді Ви зможете зробити свій вибір.
Дуже важливо визначитися в якому напрямку Ви хотіли б розвиватися далі в САП-серфінгу. Якщо Ви обмежитеся спокійними прогулянками по водній гладі поодинці або в оточенні сім'ї чи друзів, неспішним катанням на тривалі відстані з метою вивчення чи споглядання околиць, рибалкою або заняттями йогою на САП-борді, - найкраще свій вибір зупинити на надувному САП-борді.
У випадку, якщо Ви вирішили зайняти вагому нішу у світі САП-серфінгу, проходити відстані на швидкості та брати участь у професійних перегонах – Вам буде набагато комфортніше на жорсткому САП-борді. На жорсткій дошці серфінг буде на найвищому рівні! Звичайно, деякі спортсмени все одно віддають перевагу надувним дошкам із вставками зі скловолокна, але на сильних хвилях вони першими страждають від згинання дошки. Для катання на хвилях також необхідно враховувати необхідні параметри для САП-борду: об'єм, налаштування плавців, форма бортів, профіль днища, рокер і т.д.
Форми та параметри надувних та жорстких дощок значно відрізняються одна від одної, тому і функціональність у них кардинально різна. Загалом гонщики підбирають для себе легкі дошки з карбоновими конструкціями. Вони – більш чуйні, маневрені та жорсткіші. Переходячи на професійний рівень у САП-серфінгу, Ви однозначно придбаєте собі не одну САП-дошку.

 

 

Однак, якщо професійно САП-серфінгом Ви займатися не плануєте, а любите кататися на дошці тільки в теплі погожі літні дні, чи взагалі є сенс витрачатися на придбання САП-борду? Вам на багато экономнее будет взять доску напрокат. О переваги взятої напрокат САП-дошки ми вже згадували раніше, це дійсно вигідно, економно та зручно.

 

Яким чином Ви здійснюватимете транспортування свого САП-борду

Зрозуміло, що надувну САП-дошку завжди переміщати легше, ніж жорстку. По-перше, найчастіше надувні дошки продаються зі спеціальними рюкзаками та насосами. По-друге, рюкзак не займе багато місця ні в машині, ні в багажному відділенні літака, і не буде Вам тягарем, якщо Ви будете носити його на плечах під час піших подорожей. Надувні САП-борди дуже легко здуваються і надуваються, тому не завдадуть Вам жодних труднощів. А подорожувати з рюкзаком на плечах набагато простіше і легше, ніж з величезною жорсткою дошкою. Крім того, подорожувати за кордон зі своєю надувною САП-дошкою – це набагато економніше, ніж брати напрокат дошку на курорті. Навіть якщо Ви візьмете напрокат САП-борд в Україні, це пристойно заощадить Ваш бюджет і час на пошуки підходящої дошки для занять САП-серфінгом за кордоном. А взяти з собою рюкзак, в якому буде упакована САП-дошка, не складе жодних труднощів..

 

Подорожувати з надувною САП-дошкою в рюкзаку – неймовірно легко, просто та комфортно

 

Звичайно, якщо Ви живете на березі річки, озера, моря або океану, питання транспортування дошки САП не буде гостро стояти. Тоді можна звернути увагу і на жорсткий борд. У випадку, якщо у Вас є свій транспорт і до водоймища Ви добираєтеся ним, Вам знадобляться спеціальні кріплення на автомобіль і перевозити жорстку дошку буде просто.

 

Для транспортування САП-дошки на багажнику свого автомобіля Вам знадобляться спеціальні кріплення

 

Де Ви зберігатимете свою дошку для занять САП-серфінгом

Важливо про це подумати до придбання дошки. Звичайно, для надувного САП-борду це питання взагалі не є актуальним. Рюкзак з дошкою можна покласти будь-де, багато місця він не займе. А ось для жорсткого борда дуже важливо визначити місце зберігання одразу, тим більше, що дошка повинна зберігатись у прохолодному та сухому місці. Подумайте, де можна зберігати дошку: в гаражі, в будинку або в іншому місці. І не забувайте, що правильне зберігання дошки – це важливий фактор збереження її довговічності.

 

sup keeping 2 sup keeping 1

Правильне зберігання дошки – це важливий чинник збереження її довговічності

 

Який бюджет Ви маєте в своєму розпорядженні

Фінансові можливості у кожної людини різні, тому цей фактор також важливий при виборі дошки. Ціни на надувні САП-борди значно нижчі, ніж на жорсткі. Причина полягає в тому, що жорстких дощок виробляють набагато менше, ніж надувних. Крім того, за ними потрібен ретельний догляд.
З надувними бордами простіше: вони зберігаються довше, за ними не потрібен такий догляд, як за жорсткими, і після активного використання надувної дошки САП протягом двох-трьох років, вона все одно буде виглядати як нова. Навіть якщо порівняти ціни на надувні та жорсткі дошки на ринку старого спортивного інвентарю, то ціна на надувні борди не особливо відрізнятиметься від ціни на нову дошку. А ось ціна на жорстку дошку залежатиме від того, наскільки попередній господар дошки дбайливо зберігав свій борд і доглядав його.

 

Kirill sup

 

Дбайливе чи недбале ставлення до свого спортивного обладнання

Надувні САП-борди – досить міцні та витривалі. Якщо Вас більше приваблює відпочинок у родинному колі, катання по рівній водній гладіні з дітками або улюбленим вихованцем – Вам потрібен надувний САП-борд. Його транспортування та зберігання не завдадуть Вам жодних труднощів, а функціональні особливості порадують. А ось до жорстких дошок треба ставитися набагато бережніше, оскільки їй завдається значний збиток під час виходу з води та входу у воду, а також при транспортуванні і недбалому, невідповідному зберіганні. Однак, якщо Ви – професійний гонщик, який бореться за першість на перегонах, - Вам потрібний жорсткий САП-борд.

 

inflatable SUPs for the summer.pumping sup races

 

Можна довго говорити про переваги як надувної, так і жорсткої САП-дощок, але найкраще це випробувати самостійно. Завітайте до нас у прокатний центр за адресою: Київ, вул. Труханівська, 40 та покатайтеся на різних дошках. Ми допоможемо Вам підібрати ідеальну дошку для занять Сапбордінгом, САП-весло и всі необхідні САП-аксесуари.
З додатковою інформацією щодо вибору САП-дошки Ви можете ознайомитись у статті «Як вибрати САП-борд» на нашому сайті.

Перейти в каталог