Що таке SUP-серфінг та історія його виникнення

Що таке SUP-серфінг та історія його виникнення

Ця стаття розкриває поняття SUP-серфінгу, розповідає про історію створення цього водного виду спорту, що швидко набирає популярності у всьому світі, а також розповідає про необхідне спорядження для занять SUP-серфінгом.

stand-up-paddle-board

 


 

Відносно новим видом водного спорту, що швидко набирає популярності на сьогоднішній день, можна назвати SUP-серфінг. SUP-серфінг розшифровується як Stand Up Paddle Boarding (стоячий з веслом на дошці) і є різновидом серфінгу. Під час занять цим водним видом спорту спортсмен переміщається водою, стоячи на дошці для серфінгу і використовуючи весло для веслування по воді.

sup with  animal

Відмінна риса SUP серфінгу від сучасного класичного серфінгу полягає в тому, що для занять серфінгом з веслом немає необхідності в наявності хвиль і вітру. Для спортсмена, який займається SUP-серфінгом, не має значення те, на якій водній поверхні кататися: це може бути відкрите море, озеро, річка, гірська річка, будь-яке велике або маленьке водоймище. SUP-серфінг може стати захоплюючим хобі для будь-якої людини, завдяки якому спортсмен може здійснити спокійну прогулянку водною гладдю, виїхати на риболовлю зі своїми друзями, зайнятися фітнесом або йогою, або ж знайти інші, не менш привабливі застосування своїй дошці. Єдиною бажаною навичкою для спортсмена є вміння плавати. Якщо людина, яка вирішила освоїти SUP-серфінг, не боїться води, то для нього не важко навчитися стояти на дошці. Вже з першого дня навчання ви зможе легко стояти на дошці, головне правильно підібрати собі SUP-борд за розміром та обсягом, враховуючи вагу та навички райдера. Якщо ж на дошці важко вистояти, то можна гребти з колін.

SUP-surfing-03

Для серфінгіста величезною перевагою є те, що стоячи на дошці для серфінгу, райдер має великий кут огляду всього того, що відбувається навколо нього на воді. Крім того, катаючись на нестабільній водній поверхні на дошці з веслом, можна проводити унікальні фізичні тренування для всього тіла, оскільки під час занять SUP-серфінгом працюють всі групи м'язів. Якщо у людини існують проблеми з балансуванням, то тренування на дошці для SUP-бордингу, можна оволодіти навичками, яких у вас бракувало, і скоротити час навчання серфінгу або віндсерфінгу.

Історія виникнення SUP-серфінгу

SUP-surfing-02

SUP-серфінг бере початок ще наприкінці 18 століття. Саме на той час жителі Мауї (Гавайські острови), які стали родоначальниками цього виду спорту, часто почали стоячи розсікати хвилями на дерев'яних дошках, керуючи ними одним веслом. Європейські мореплавці неодноразово згадували про цей унікальний засіб пересування. Однак на той час використання такого «транспорту» ще ніяк не асоціювалося з поняттям спорту. Крім того, коли в 1950-60-х роках величезна кількість круїзних лайнерів почали привозити незліченну кількість американців на відпочинок на Гавайські острови, багато хто з них пробував себе в новому для них водному виді спорту – серфінгу. Спортсмени або просто любителі хотіли сфотографувати себе під час занять серфінгом, а безпечно і без ризику втопити дорогі фотоапарати можна було зробити таку фотозйомку на той час було не дуже просто. Один із місцевих жителів після чергового прохання туриста сфотографувати його на дошці, взяв свою дошку та стоячи, за допомогою одного весла, погріб на глибину за людиною, яка звернулася за допомогою. Фотографії серфінгіста на хвилі, вперше зроблені з такої близької відстані, незабаром стали широко доступними.

SUP-surfing-1960

Однак таке поняття як SUP-серфінг з'явилося лише у 21 столітті, і його засновником можна вважати ветерана В'єтнаму, серфера Ріка Томаса. Ідея виникнення такого спорту прийшла саме до Ріка Томаса, який вирішив, що під час відсутності хвиль так само можна проводити час на воді і продовжувати займатися водним видом спорту, що трохи відрізняється від класичного серфінгу. Рік Томас представив цей новий вид спорту в Каліфорнії 2000 року, а вже 2003 року на Гаваях цей вид спорту став частиною спортивних змагань. Ініціаторами цих змагань із сапсерфінгу були Дейв Калама та Лерд Гамільтон. Саме ці спортсмени стали першими професійними спортсменами у цьому виді спорту.

У 2004 році гавайський рятувальник та серфер Браян Кіолана (дата народження – 1961 рік), виступаючи на популярному серфінг-шоу Buffalo's Big Board Classic, яке створив його батько, представив SUP-серфінг на одному з Гавайських островів – Макаха. Численні телевізійні канали транслювали цю подію в багатьох країнах, тому про новий водний спорт стало відомо відразу багатомільйонної аудиторії.

Brian Keaulana-1

Brian Keaulana-2

 

Також величезним поштовхом до активного розвитку SUP-серфінгу стало створення Федерації SUP-серфінгу в 2005 році в Каліфорнії. До 2012 року весь світ уже дізнався про новий водний спорт. Жоден вид спорту не набирав таких стрімких темпів поширення, як SUP-серфінг. Практично за перші десять років свого розвитку SUP-серфінг став популярним видом спорту на всій планеті, особливо у США та європейських морських країнах. Нині ж SUP-серфінг, який так стрімко набирає темпи розвитку і популярності, має масу шансів стати олімпійською дисципліною.

SUP-surfing-08

 

Необхідне спорядження для занять SUP-серфінгом


Однією з найголовніших переваг SUP-серфінгу є його доступність, адже для його занять немає необхідності придбання великої кількості додаткового спорядження.

Для того, щоб займатися SUP-серфінгом, необхідно таке спорядження, як:

SUP-дошка

 

SUP doski

Фото з Київського фестивалю Crazzzy Days 2015 року, в якому приймала учать наша команда Sportzone.ua, для того щоб кожен охочий зміг спробувати себе в цьому виду спорту.

SUP-дошка може бути надувною або жорсткою. Надувні дошки легко транспортувати і за своєю міцністю вони практично не поступаються жорстким дошкам. Єдиним суттєвим недоліком надувних дощок є те, що на них важко розвинути велику швидкість ( наприклад для змагань у дисципліні). Більшу швидкість можна розвинути на жорстких дошках. Для спортсменів-новачків найбезпечніше почати кататися на ширших дошках, оскільки такі дошки відрізняються гарною стійкістю і не дозволяють розвивати більшу швидкість.

SUP-весло

SUP-surfing-04

 

SUP-весло – це спеціальне довге весло для веслування стоячи. Воно відрізняється від весла для каяка або байдарок.

paddles slingshot enduro all2

Нові SUP весла від Starboard

Ліш

 

Ліш (leash) – це страхувальний шнур, завдяки якому спортсмен кріпить дошку до ноги. Крім цього, лише частково забезпечує для спортсменів-новачків безпеку на воді під час занять SUP-серфінгом. Ліш дозволяє не втратити спортсмену дошку у разі падіння у воду, адже вона не зможе далеко відплисти, будучи прив'язаною до ноги сапсерфера.

Рятівний жилет


Для райдерів-початківців або дітей не варто нехтувати наявністю рятувального жилета, адже у разі падіння з дошки у воду, жилет утримуватиме спортсмена на воді.

 

Гідрокостюм


Цей спеціалізований одяг найкраще використовувати з метою запобігання переохолодженню тіла спортсмена, якщо він займається SUP-серфінгом на водоймі, в якому вода не дуже тепла.

 

Перейти в каталог