Правила безпеки під час занять САП-серфінгом

Правила безпеки під час занять САП-серфінгом

  Кожен раз, коли Ви виходите на воду займатися САП-серфінгом, необхідно бути максимально готовим до багатьох непередбачуваних обставин, які можуть статися з Вами під час сеансу катання. Найбільш частими непередбаченими ситуаціями можна виділити особливості перебігу, змінні погодні умови, особливість обраної місцевості для катання, можливе переохолодження спортсмена в воді і т.д. Звичайно, все передбачити неможливо, зате можна навчитися виходити з будь-якої ситуації, що склалася з мінімальним ризиком для свого здоров'я і обійтися без втрати свого спортивного інвентарю.

 

Отже, як же убезпечити себе і своє спорядження на воді?

  По-перше,кожен раз, коли Ви виходите на воду, обов'язково використовуйте ліш. Цей страхувальний шнур, який з одного боку кріпиться до Вашої ноги, а з іншого - до САП-дошки, обов'язково повинен бути надійним, міцним, з хорошою манжетою і вертлюгами. Якщо у Вас лиш продавався в комплекті з САП-дошкою, переконайтеся, що він підходить під вище перераховані критерії. У разі, якщо надійність Ліша залишає бажати кращого, обов'язково задумайтеся над придбанням дійсно хорошого страхувального шнура. Тоді Ви точно будете впевнені в тому, що в разі Вашої падіння в воду (особливо якщо Ви будете кататися в бурхливих річках або на океанських хвилях), Ваша САП-дошка далеко від Вас не відпливе.

  По-друге,Вам потрібен аварійно-рятувальний жилет. Навіть якщо Ви вважаєте себе професійним САП-серфером, все-таки Ви катаєтеся на одному з водних видів спорту, при катанні на яких спасжилет - обов'язкова вимога. Якщо грамотно підійди до питання вибору рятувального жилета, то він буде не тільки утримувати Вас на плаву в разі падіння з САП-дошки, але і зігрівати Вас як на борді під час катання, так і в воді під час падіння. Якщо Ваша дитина займається САП-серфінгом або перебуває з Вами на борту дошки - для нього наявність жилета обов'язково!

 

sup safe 2

 

  По-третє, якщо Ви віддаєте перевагу кататися на гірських річках, в холодну пору року, при штормових умовах на відкритій воді і при інших схожих екстремальних умовах катаннях, обов'язково надягайте свій гідрокостюм.Він захистить Вас від переохолодження і буде виконувати роль утеплення. При складних метеоумовах і під час тривалого запливу особливо настійно рекомендується не забувати про гідрокостюми.

  По-четверте, будьте гранично обережними під час катання при сильних вітрових умовах. Ще перед спуском на воду, переконайтеся, що при Вас є мобільний телефон, надійно упакован в водонепроникний і  герметичний чохол. У разі необхідності, у Вас буде можливість зв'язатися з берегом і попросити допомоги.

  Вітрові хвилі - це суттєвий ускладнює фактор під час Вашого катання, внаслідок якого Ви можете незліченну кількість часу падати в воду. У холодну пору року це так само може привести Ваш організм до переохолодження. Якщо Ви будете кататися при сильному вітрі на відкритій воді, то він може віднести Вас далеко від берега, а при катанні на великих водоймах такі погодні умови взагалі можуть стати для Вас фатальними. Найбезпечніше не вирушати кататися одному при таких умовах, краще кататися в групі. І якщо Ви бачите, що втрачаєте контроль і управління над своїм САП-бордом, руками подайте сигнал лиха, а гребти спробуйте сидячи - таким чином Ви зменшите площу вітрової проекції.

  На жаль, втрата САП-дошки під час катання при сильному вітрі - явище не рідкісне, так як Ваш ліш може обірватися, а утримати або наздогнати борд в умовах сильного вітру - практично нереально.

 

Cruise 2011 june 256 1

 

Корисні поради САП-серферів:

  • Якщо Ви зібралися в тривалу подорож, Вам необхідно подбати про надійне кріплення всіх речей, взятих на борт дошки. Ці речі необхідно упакувати в водонепроникний герметичний мішок і міцно прив'язати до САП-дошці. Якщо Ви просто самі прикріпіть гумку, яка нібито повинна утримати Ваші речі, можете бути впевненими, що при складних погодних умовах Ви їх все розгубите. Користуйтеся тільки спеціальними надійними кріпленнями. Непогано було б взяти з собою ще термос з гарячим чаєм і енергетичні батончики.

  • У випадку, якщо Ваш САП-борд перевернеться на воді разом у всьому прикріпленим багажем, то Вам може бути складно потім перевернути дошку назад. Особливо це буде складно зробити, якщо Ви знехтували радою вище і вирішили зробити свій сеанс катання без рятувального жилета. Рекомендується перед вчиненням сплаву відпрацювати переворот дошки з прив'язаними речами на іншому водному просторі, таким чином, це послужить для Вас відмінним уроком самопорятунку.

  • Якщо Ви віддаєте перевагу сплавлятися по гірських річках, то наявність ліша, гідрокостюма і аварійно-рятувального жилета для Вас - обов'язкові! До того ж, на кам'янистих річках і порогах від контактів зі скельним руслом і камінням Вас обов'язково повинні захищати шолом, рукавички, наколінники і спеціальне взуття.

 

sup 0003 DSC00743 1024x878.jpg

 

  • До здійснення подорожі на САП-дошці, обов'язково дізнайтеся якомога більше інформації щодо свого маршруту, характеру річки, рівня води і можливими перешкодами. Всі річки на багато небезпечніше в паводок, це так само необхідно враховувати. Так само небезпечними є техногенні споруди, гідроспоруди, завалені дерева і т.д. Постарайтеся обходити всі небезпечні місця по березі, а не долати їх на воді, стоячи на САП-борді. Так безпечніше. Якщо Ви новачок в САП-серфінгу, Вам рано ще долати потужні і складні пороги. Для цього потрібна спеціальна підготовка і особливі тренування.

  • Якщо Ви катаєтеся в групі, страхуйте один одного з води. Крім того, перед початком сплаву, переконайтеся, що на борду хоча б однієї САП-дошки є аптечка, яка упакована в водонепроникний герметичний мішок і надійно прикріплена до дошки. Так само для групового сплаву не завадить взяти з собою шкот. У разі виходу на берег, шкот можна буде пристосувати для сушіння білизни або установки тенту.

  • Коли Ви виходите кататися, обов'язково проінформуйте своїх родичів і друзів щодо Вашого маршруту. Величезною перевагою буде наявність GPS-навігатора, який буде відслідковувати Ваше пересування і періодично відправляти координати про Ваше місцезнаходження.

  • Свій маршрут для катання необхідно прокладати таким чином, щоб він був поза суднового ходу. При катанні на судноплавних ділянках, переконайтеся в тому, що Ви не будете створювати перешкод судам і перетинати судновий хід будете тільки в разі крайньої необхідності в вільних місцях.

 

sup.surfing.river.2

 

  • Якщо Ви займаєтеся САП-серфінгом на морських хвилях, Вам обов'язково потрібен гладкий серф ліш, так як він безпечніше працює в зоні обвалення хвилі. Під час кожного катання в тропіках, Вам потрібен захисний сонячний крем і лайкра з довгим рукавом. Так само будуть потрібні або рифові тапки, або серф тапки, так як з їх допомогою Вам буде легше триматися на борді і вони зможуть уберегти Вас від контактів з гострими гранями гифов.

  • Завжди враховуйте свій досвід в САП-серфінгу при виборі місця для катання (краще вибирати відомі Вам місця). Обходьте стороною небезпечні місця, великі хвилі і сильні течії, якщо Ви ще початківець САП-серфер.

  • Якщо Ви вирішили ловити хвилю на САП-борді,то з повагою ставтеся до інших спортсменам на воді. Не забувайте, що серферам складніше кататися, ніж Вам, так як за допомогою свого САП-весла Ви можете кататися швидше і добиратися до хвилі на багато швидше за них. Тримайтесь подалі, щоб нікого не зачепити на воді ні дошкою, ні веслом.

 

mZhlxWkr UJGdT88YlBdJg default

 

  • Під час морських прогулянок не забувайте про течії. Особливо велику небезпеку являють собою протоки, видатні миси, місця сильних течій і вітер.

  • Під час Вашого падіння з САП-борда, направте рукоятку свого САП-весла в бік океану, інакше лопать Вашого весла може стати для Вас небезпечною як під час падіння, так і під час плавання під хвилею. Так само, якщо Ви впали з борда, намагайтеся тримати його таким чином, щоб він знаходився між Вами і берегом. Якщо у Вас обірвався лиш - пливіть до берега. З огляду на силу хвиль, швидше за все Ваш САП-борд виявиться там раніше Вас.

  • Якщо Ви катаєтеся недалеко від рифів, намагайтеся уникати з ними контактів, так як риф - це місце існування багатьох морських істот, які можуть бути неймовірно небезпечними для Вас. Намагайтеся уникати ударів об риф, контактів з рифом і дном. Особливо обережними слід бути, якщо Ви катаєтеся в відлив, коли риф оголений або знаходиться на мінімальній глибині. У разі неминучого падіння намагайтеся впасти на воду плазом, а не стрибати вниз ногами.

  Кожен Ваш сплав повинен бути ретельно продуманий і запланований для того, щоб максимально убезпечити себе і уникнути травм, втрати спорядження та інших неприємних ситуацій, які можуть статися з Вами під час занять САП-серфінгом при різних погодних умовах.

 

Перейти в каталог