САП-бординг: введення в дисципліну для новачків

САП-бординг: введення в дисципліну для новачків

Про те, що таке САП-серфінг і історії його виникнення, а так само про різновиди САП-серфінгу ми вже згадували раніше. SUP-бордінг (від англійського - Stand Up Paddle Boarding) або САП-серфінг здатний запропонувати Вам цікаве проведення часу на воді з додатковою перевагою - тренування всього свого тіла. І, оскільки Ви стоїте на дошці на весь свій зріст, то це дає Вам унікальну можливість огляду всіх красот навколишнього середовища як під водою, так і далеко за водними просторами.

Перш, ніж Ви вийдете кататися на воду, для Вас буде дуже корисним трохи ознайомитися про необхідному САП-обладнанні, яке Вам знадобиться для занять САП-серфінгом, і базовій техніці цього водного спорту.

 

Отже, для того, щоб почати займатися САП-бордингом, Вам необхідно ознайомитися з наступними аспектами:

- Яке спортивне обладнання Вам необхідно придбати, крім самого головного - САП-дошки.

- Які існують основні технічні навички в САП-борду, з якими Вам необхідно ознайомитися. Насправді, їх не так багато. Всього кілька навичок гарантують Вам можливість впоратися з обладнанням, яке знадобиться для освоєння Вами нового виду водного спорту.

- Які поради будуть для Вас корисними для Вашого першого дня на воді. Відразу маленька порада: постарайтеся зробити вітер своїм другом.

А тепер розглянемо все це більш детально.

 

Необхідне спортивне обладнання для занять САП-бордом

Вам знадобиться всього кілька ключових елементів спортивного обладнання для того, щоб отримати насолоду від SUP-серфінга.

 

sup gear

 

САП-борд. Для кількох перших сеансів катання Ви можете взяти САП-дошку напрокат або запозичити в когось хто вже її придбав. Після цього, якщо Ви вирішите, що Вам до вподоби САП-бординг, Ви вже можете задуматися про придбання власної САП-дошки. Ваш вибір борда буде залежати від Вашої ваги, навичок, а так само передбачуваних умов катання і напрямки в цій спортивній дисципліні. Напрямків в САП-серфінгу існує безліч, їх детальний опис Ви можете вивчити в серії наших статей на сайті:«НапрямкиSUP-серфінгу:  Частина 1, Частина 2. Різні САП-дошки призначені для різних напрямків, тому вони відрізняються своєю функціональністю і характеристиками. Якщо Ви орендуєте САП-борд, то персонал в прокатному пункті допоможе підібрати Вам відповідну дошку.

 

САП-весло. Своїм зовнішнім виглядом весло для занять САП-серфінгом нагадує витягнуте весло для каное, тільки виконане в формі краплі для максимально і ефективного веслування. Правильна довжина весла повинна досягати Вашого зап'ястя, коли Ви піднімете руку над головою і поставите весло перед собою. Ознайомтеся більш детально з тим, як правильно підібрати весло для SUP-бордингу, які фактори необхідно враховувати при виборі свого першого весла для САП-серфінгу і чи варто витрачатися на придбання весла з карбону.

 

Аварійно-рятувальний жилет. Так як, САП-борд - це плавзасіб, то жилет Вам необхідний обов'язково. Особливо це стосується дітей, адже САП-серфінг - це захоплюючий вид спорту для всієї родини і Вашій дитині так само буде цікаво стати на дошку, а прищепити любов свого чада до цього спорту дуже легко.

 

Свисток і ліхтарик. Правила безпеки вимагають, щоб у Вас при собі був свисток, так як Ви зможете попередити інших САП-серферів на воді про можливе зіткнення або іншої небезпеки. Якщо Ви хочете кататися після заходу сонця, переконайтеся, що у Вас при собі є ліхтарик. Таж не завадить взяти з собою телефон і аквапак.

 

sup accessories

 

Спеціалізований одяг. У спекотні літні місяці більшість людей вважають за краще носити купальники, шорти і футболки з короткими або довгими рукавами, щоб захиститися від сонця. При довготривалому перебуванні на воді не завадять лайкра з довгим рукавом, панама, тайтси або шорти і звичайно сонцезахисний крем для активного відпочинку на воді. Для катання в холодну пору року Вам обов'язково знадобиться спеціальний Гідроодяг, щоб уберегти своє тіло від переохолодження.

 

Ліш - це страхувальний шнур, який кріпиться одним кінцем до ноги САП-серфера, а іншим - до САП-борду. Якщо Ви впадете в воду, ліш не дозволить Вашой дошці відплисти далеко. Зазвичай ліш продається окремо і вибирати його необхідно в залежності від обраних Вами умов катання: річка, спокійна водна гладь або бурхливі води.

 

Захист від сонця. Не забудьте про сонцезахисний крем, сонцезахисні окуляри і спеціальний сонцезахисний одяг, щоб нічого не могло перешкодити Вашим занять САП-серфінгу в спекотні сонячні дні. Також візьміть з собою питну воду.

Більш детально про список всіх речей, які Вам будуть потрібні для занять САП-серфінгом, Ви можете дізнатися зі статті на нашому сайті «САП-серфінгі 10 речей, які спортсмен повинен мати при собі, займаючись цим видом видногоспорту».

 

Основні технічні прийоми САП-бордингу

Всього лише після проходження невеликого інструктажу, більшість новачків можуть самостійно стати на САП-дошку і почати гребти. А навчитися треба всього декількох базових кроків:

- Правильно ставати на дошку;

- Утримувати баланс;

- Правильно підійматися на дошку після падіння.

 

Як правильно ставати на САП-дошку

Van Dragt 091517 0197 standing up on a paddle board

 

Дотримуйтеся наступних технічних рад для того, щоб правильно стати на дошку:

• Зайдіть в воду з САП-бордом так, щоб рівень води приблизно доходив до Ваших колін. Обов'язково стежте, щоб плавники дошки не торкалися дна в води.

• Тримайтеся за краї дошки і акуратно, не поспішаючи, піднімайтеся до центру дошки, стоячи на колінах. Центр дошки знаходиться там, де розташована ручка для перенесення борда.

• Тримайте руки з боків дошки, щоб стабілізувати її на воді і перемістити Ваші ступні на те місце, де спочатку перебували Ваші коліна.

• Не вставайте різко, одним ривком на дошку. Спочатку піднімайте грудну клітку до її вертикального положення, утримуючи коліна зігнутими, а після повільно випрямляйте ноги і піднімайтеся на повний зріст.

 

Як правильно утримати баланс на САП-дошці

Van Dragt 091517 0214 balancing on a sup

 

Коли Ви вже стали на дошку, Вам необхідно утримати рівновагу.

 

Поради для утримання балансу:

• Поставте ноги паралельно один одному, на рівній відстані кожної ноги від центру дошки.

• Пальці ніг повинні бути розташовані у напрямку до носа дошки, коліна злегка зігнутими, а спина пряма.

• Голову тримайте рівно, плечі розправленими.

• Дивіться прямо перед собою, в бік горизонту. Намагайтеся не дивитися на свої ноги.

 

Як правильно тримати САП-весло

Van Dragt 091517 0357 sup paddle orientation

 

Досить часто початківці САП-серфери неправильно тримають своє весло. Щоб уникнути всіляких помилок, дотримуйтесь наведених нижче порад:

• Переконайтеся, що лицьова частина лопаті весла розгорнута до носа дошки.

• Коли Ви гребете веслом з правого боку САП-борда, Ваша ліва рука повинна знаходитися на верхівці Т-образної рукоятці весла, а права - розташована на кілька сантиметрів нижче ручки. Якщо Ви весло перенесете на ліву сторону від дошки - тоді поміняйте місцями руки.

 

Падіння з САП-дошки і правильне повернення на неї

Van Dragt 091517 0769 getting back on your sup

 

Незважаючи на всі Ваші зусилля, спрямовані на утримання рівноваги на дошці, Ви можете в якийсь момент впасти в воду. Навіть досвідчені САП-серфери час від часу падають в воду, тому нічого страшного в цьому немає. Зрештою, САП-бординг - це водний вид спорту, тому не варто боятися зайвий раз намокнути.

 

Отже, в разі неминучого падіння:

• Направте себе таким чином, щоб Ви падали прямо в воду, а не на дошку, так як при падінні на дошку Ви можете травмувати себе. Краще взагалі постаратися не зачіпати дошку при падінні.

• Спробуйте не випускати весло при падінні. Якщо все таки, Ви впустили весло під час падіння, треба розуміти, що не всі весла мають довгу плавучість ( бюджетний варіант весел часто тонуть), тому ми б спочатку рекомендували вхопити весло, і покласти його на дошку ( памятаємо, що у вас є на нозі є ліш, і ваша дошка від вас далеко не упливе), потім руками підтягуємся на дошку.

 

supboarding fat man on the board

 

Щоб повернутися на Ваш САП-борд після падіння:

• допливемо до борда і розташуйтеся поруч з центром своєї САП-дошки.

• Однією рукою візьміться за ручку, розташованої в центрі дошки.

• Ноги розташуйте на водну поверхню позаду Вас і ударяйте ними про воду, одночасно починаючи тягнути за ручку в центрі дошки до тих пір, поки не підтягнетесь на дошку.

 

Основні види гребли в САП-серфінгу

Якщо Ви - початківець САП-серфер, Вам необхідно знати три основних види гребків, які допоможуть Вам правильно переміщатися на САП-дошці.

 

Прямий хід весла

Van Dragt 091517 0471 sup forward strokes

 

Це - основний гребок, який буде рухати Вашу дошку на воді.

• Направте своє САП-весло в воду, приблизно на 2 фути (близько 60 см) перед собою, занурте лопать повністю в воду, а після перемістіть його під водою до своєї щиколотці з подальшим плавним витягом з води.

• Тримайте свої руки прямо і під час веслування працюйте торсом. Натисніть на рукоятку рукою, розташованої вище на веслі, замість того, щоб витягати весло з води за допомогою руки, розташованої на нижній частині весла.

• Щоб рівно рухатися по воді, Вам потрібно чергувати гребки по обидві сторони дошки. Немає певної кількості гребків, які необхідно здійснювати на кожній стороні, це буде на Ваш особистий розсуд. Для зручності, Ви можете здійснювати по 3-4 гребка на одній стороні, потім стільки ж на іншій.

• Чим більше Ви будете дотримуватися вертикального розташування Вашого весла, тим швидше буде рухатись ваша дошка по прямій.

 

Зворотний хід весла

Van Dragt 091517 0545 sup reverse strokes

 

Зворотний хід весла простий у виконанні і може використовуватися для уповільнення ходу дошки, її зупинки або здійснення повороту. Це, по суті, протилежність прямого ходу весла.

• Якщо Ви робите гребки веслом правої сторони від дошки, потягніться назад за собою і опустіть весло в воду біля хвоста борда. Переконайтеся, що лопасть повністю розташована в воді.

• Як і при вчиненні прямого ходу, тримайте свої руки прямо і працюйте своїм тулубом замість того, щоб тягнути весло вперед за допомогою рук.

• Виконання зворотного ходу з правого боку Вашого борда призведе до того, що ніс дошки повернеться направо і навпаки.

 

Хід розвертання (обвідний хід)

Van Dragt 091517 0532 sup sweep strokes

 

Цей хід корисний для здійснення повороту Вашої дошки при її нерухомому положенні або русі.

• Якщо Ви робите гребки веслом правої сторони від дошки, розгорніть Ваше плечі таким чином, щоб Ваше праве плече знаходилося попереду.

• Потягніться вперед і повністю розташуйте лопасть свого весла в воду.

• Розмістіть весло від носа до хвоста дошки великим круговим рухом, розгорнувши свій торс і використовуючи силу Ваших ніг і стегон.

• Виконання обвідного ходу з правого боку Вашого борда призведе до того, що дошка повернеться наліво і навпаки.

 

Поради для Вашого першого заняття САП-бордингом

Van Dragt 091517 0067 stand up paddler wading into water

 

Перш, ніж Ви візьмете свою дошку і підете займатися САП-серфінгом перший раз, Вам необхідно:

• Виберіть невеликий, спокійний водойма (наприклад, озеро чи ставок), на якому не буде багато перешкод для Вас (наприклад, буї, багато людей, човнів і т.д.).

• Підшукайте піщаний пляж або інше місце, на яке Ви можете дістатися, щоб Вам зручно було заходити в воду і легко запустити свою САП-дошку.

• Найкраще почати своє навчання в сонячний день з мінімальним вітром.

• Якщо Ви вирішили кататися в вітряний день, то розрахуйте свій маршрут таким чином, щоб вітер був Вам попутним на зворотному шляху, коли Ви вже втомитеся і Вам буде важче гребти проти вітру.

• Ідіть кататися перший раз з напарником (або інструктором), щоб він міг наглядати за Вами.

• Для першого заняття плануйте приблизно годинний заплив.

САП-серфінг - це активний відпочинок з користю для здоров'я, який Ви можете проводити з усією своєю родиною в будь-якій точці земної кулі.

 

Перейти в каталог