САП-серфінг: активний відпочинок з користю для здоров'я

1431744522826 bulletin

Як би не називали водний вид спорту SUP (Stand Up Paddle), SUP-серфінг, SUP-бординг або Paddle-борд), це все одно залишається веслуванням стоячи на дошці з веслом в руках. Цей нині модний вид спорту зародився багато років тому на Гаваях, просто як зручний засіб пересування по воді місцевого населення. Про історію виникнення САП-серфінгу ми вже писали статтю на нашому сайті. Ази САП-серфінгу активно використовували інструктори з серфінгу і віндсерфінгу, коли їм треба було дістатися до своїх учнів. На багато простіше в таких випадках просто стати на дошку і за допомогою весла доплисти до потрібної точки на воді. Так як таке нехитре катання було дуже зручним, воно почало потроху набирати обертів і популярність серед спортсменів. Спочатку здавалося дивним, що катання, яке взагалі не здатне принести ніякого адреналіну спортсменам, стає популярним навіть серед професіоналів. Однак покращувати свої навички вони могли вже не тільки на великих хвилях, а й на рівній водній гладі або ж на невеликих хвилях. Швидко зростаючу популярність САП-серфінг почав отримувати тоді, коли відомі в усьому світі виробники спортивного інвентарю для віндсерфінгу звернули свою увагу на цей швидко набирає обертів водний вид спорту.

 

надувной суп серфинг 01

 

САП-серфінг доступний всім: це спорт, в якому немає ніяких вікових обмежень

Чи можна уявити собі вид спорту, в якому не має значення Ваш зріст, вага, вікова категорія, стать, рівень фізичної підготовки або інші чинники? Насправді, такий вид спорту існує - це САП-серфінг. Водний вид спорту, який доступний як п'ятирічній дитині, так і літній людині, не вимагає особливої підготовки або певних навичок: просто стаєте на дошку для занять САП-серфінгом, беріть весло в руки і вперед за новими емоціями і враженнями. Навіть якщо Ви не можете або не вмієте утримувати баланс, Ви можете навчитися кататися спочатку сидячи або на колінах, а вже після Ви зможете кататися стоячи. Як показує практика, достатньо всього півгодинного тренування з тренером і Ви вже самостійно зможете кататися. САП-серфінг позитивно впливає на вестибулярний апарат і тримає всі м'язи вашого тіла в тонусі.
Інвентар так само не займе багато місця у Вашому домі, так як САП-дошки бувають надувні. Ви можете їх з легкістю надувати за допомогою спеціального насоса і здути, упаковуючи в 100-літровий рюкзак і зберігати вдома або в будь-якому зручному місці. Якщо Ви поїдете в подорож - Ви можете взяти дошку з собою, максимальна вага рюкзака складе всього 15 кг. Вага карбонового весла, яке так само необхідно для занять САП-серфінгом, становитиме близько 400 грам.

 

jp16 sup le AIRall gm 01 indra

 

САП-борди - вибір фітнес-інструкторів

Фітнес-інструктори приділяють особливу увагу САП-бордам за їх додатковий баланс. Чудова стійкість дошок на воді, їх великі розміри і відмінна жорсткість значно підвищують ефективність занять фітнесом і йогою. Ви зможете тримати всі м'язи свого тіла в тонусі, виконуючи серію нескладних вправ, стоячи на САП-борді, і утримуючи баланс.
Багатогранність використання САП-дошки може вразити навіть найвибагливішого спортсмена. Якщо Ви любите ловити хвилі, Вам буде на багато легше підпливти до хвилі за допомогою САП-весла. Хочете брати участь в змаганнях - вибирайте карбонові вузькі дошки в формі «стріли». Якщо Вам потрібен екстрим, Ви можете сплавлятися на САП-борді по річках з порогами. При цьому, якщо Ваша надувна дошка наткнеться на камені - вона просто відскочить від каменів, як м'ячик. Подряпати таку дошку про піщане дно так важко, в порівнянні з жорсткими дошками. Але на жорстких дошках Ви можете брати участь у змаганнях на професійному рівні. Якщо Ви - любитель віндсерфінгу, то можете вибрати для себе спеціальний універсальний SUP-борд з можливістю встановлювати щоглу і використовувати дошку, як для занять САП-серфінгом, так і для занять віндсерфінгом.

 

large 2242 naish wahines1

 

Не обов'язково бути професіоналом, щоб кататися на дошці для занять САП-серфінгом. Цей спортивний інвентар може бути гідно оцінений любителями риболовлі, наприклад, так як дозволяє зручно розташувати все необхідне спорядження для лову риби, стільчик, міні холодильник та інші необхідні речі. За своїми якостями і функціональним особливостям, САП-дошки недалеко пішли від надувних човнів, однак зберігати і транспортувати їх на багато зручніше.
Одне з привабливих напрямків в САП-серфінгу - це фототурізм. На САП-дошці можна доплисти до таких місць, які приховані від очей з суші і зробити чудові фото. Таке застосування SUP-бордів дуже популярно в Таїланді. Таїландський художник Оаху Шон Йоро, наприклад, пише картини на затонулих кораблях, у доках і інших віддалених місцях, балансуючи на своїй САП-дошці. Таке оригінальне застосування - це вже особисте бачення того, наскільки корисною може стати для Вас САП-дошка.

 

hula sean yoro water mural street art portrait designboom 07 hula hoimai petito

Оаху Шон Йоро використовує САП-борд, щоб малювати свої картини на затонулих кораблях, у доках і інших віддалених місцях на воді


Так як Шон Йоро активно бореться з проблемами зміни клімату, він присвятив серію своїх останніх робіт глобальному потеплінню, розмалювати крижини. Не дивлячись на те, що це ризик - для самого художника, Шон Йоро на своїй дошці для занять SUP-серфінгом допливає до потрібної точки на воді і малює на крижинах. Його роботи заворожують, а символіка, закладена в роботах, вражає: танучі малюнки символізують долі людей, які постраждали від підвищення рівня моря.

 

art 7 ays 2

Шон Йоро малює на крижинах серію своїх робіт, присвячених глобальному потеплінню, стоячи на надувний дошці для занять САП-серфінгом


Багато знаменитостей починають займатися САП-серфінгом, так як це - відмінне тренування для м'язів всього тіла і фізичні вправи, які можна з'єднати з прекрасним відпочинком на воді. Навіть стаючи на САП-борд зовсім не в юному віці, люди з легкістю навчаються цьому водного виду спорту і стверджують, що регулярні заняття спортом - це запорука їх здоров'я, краси і стрункості тіла.

 

sup board.julia roberts

50-ти річна американська актриса Джулія Робертс - велика шанувальниця САП-серфінгу


Більш детально про можливості використання САП-дошки Ви можете дізнатися з серії статей на нашому сайті:«НапрямкиСАП-серфінгу: Частина1, Частина2».


Місто з іншого ракурсу: погляньте на своє місто по-іншому

Подивіться на своє місто по-новому! Ви можете використовувати свій SUP-борд для того, щоб кататися по водних каналах свого або іншого міста і вивчатися околиці з води. Це схоже на прогулянки на велосипеді, коли Ви колесити по місту, щоб в спокійному ритмі насолодитися красою навколишнього середовища. Тільки Ваша прогулянка буде відбуватися по водній гладі, завдяки якій Ви повністю можете усамітнитися від міської суєти і залишитися один-на-сам зі своїми думками. Постійно зайнятим людям і трудоголікам буде дуже корисно усамітнитися на годину-другу від усього, що їх оточує, і в спокійній обстановці обміркувати всі насущі проблеми. Деякі бізнесмени спеціально йдуть кататися на САП-борді , щоб в спокійному і розслабленому стані обдумати всі свої питання. Часом декількох годин буде досить для того, щоб зняти стрес, що накопичився, налаштуватися на позитивний лад, обміркувати поточні питання і при цьому потренувати всі м'язи свого тіла.

 

1459573775367 bulletin

 

САП-серфінгом можна займатися в будь-який час року, головне при цьому підібрати спеціальний одяг. Взимку Вам не обійтися без спеціального гідрокостюма (існують чоловічі, жіночі та дитячі гідрокостюми), термоодіяла з фольги від переохолодження та спеціального взуття з неопрена, яка забезпечує краще зчеплення ніг з дошкою. У літню пору Вам знадобиться гідрокостюм або лайкровой кофта з захистом від ультрафіолету, головний убір з полями і кріпленнями під підборіддям, який здатний захистити Ваші шию і вуха, крем від сонця з високим SPF.
 

А так же, в будь-яку погоду і в будь-який час року Вам необхідні:


ліш - це страхувальний шнур, якій з одного боку кріпиться до ноги серфера, а з іншого - до дошки,
аварійно-рятувальний жилет,так як він потрібен для будь-якого плавзасоби,
• дорожня аптечка (особливо якщо Ви плануєте подорожувати на тривалі відстані),
герметичний водонепроникний мішок,в який можна скласти як сухі, так і мокрі речі, документи, телефон і інші необхідні речі,
• питна вода, так як при фізичних навантаженнях і в спеку спрага посилюється,
• GPS-навігатор, особливо для подорожей на тривалі відстані.
Більш детально про всі речі, які необхідні САП-серферів на воді можна ознайомитись в статті на нашому сайті «САП-серфінгі 10 речей, які спортсмен повинен мати при собі, займаючись цим видом водного спорту».
 

Все необхідне обладнання Ви можете придбати на нашому сайті або взяти напрокат.

 

1484705592209 bulletin

 

Перейти в каталог