САП-серфінг та 10 речей, які спортсмен повинен мати при собі, займаючись цим видом водного спорту

САП-серфінг та 10 речей, які спортсмен повинен мати при собі, займаючись цим видом водного спорту

З цієї статті Ви зможете дізнатися, який додатковий інвентар Вам необхідно взяти з собою під час занять САП-серфінгом.

10 things for SUP-1
 


 

Починаючи займатися САП-серфінгом, може здатися, що єдине необхідне спортивне обладнання – це дошка і весло для занять САП-серфінгом. І справді для того, щоб почати плавати або покращувати свої навички в такому корисному хобі, як САП-серфінг – більше нічого і не потрібно. Однак є пара-трійка корисних речей, які бажано мати при собі під час занять САП-серфінгом. Придбання деяких із них дійсно потребує додаткових фінансових витрат спортсмена, але їхня наявність неймовірно важлива і необхідна при кожному занятті САП-серфінгом. Отже, розгляньмо їх.

Додатковий інвентар, який необхідно взяти із собою під час занять САП-серфінгом:


1. Жилет безпеки

10 things for SUP-2
 

Кожному спортсмену, незалежно від того, яким спортом він займається, необхідно пам'ятати про те, що його безпека завжди має бути понад усе! І це потрібно не лише для особистого спокою спортсмена! Дошку для занять САП-серфінгом офіційно визнано плавзасобом, тому всі серфери, які знаходяться на дошці, обов'язково повинні мати аварійно-рятувальний жилет. Хоча, звичайно, жилет безпеки важко прирівняти до рятувального кола, яке зазвичай використовують при аварійно-рятувальних ситуаціях, але його наявність буде корисною насамперед спортсменові. Якщо серфер добре плаває, то одягати жилет йому не обов'язково, але на борту дошки жилет повинен бути присутнім. А в деяких країнах, наприклад, у Польщі, за відсутність жилета безпеки на САП-серфері або на борту його дошки, серфер ще й буде оштрафований за нехтування правилами безпеки на плавзасобі.

Залежно від якості та фірми виробника, цінова політика на аварійно-рятувальні жилети варіюється від 55 $ до 200 $.

 

2. Ліш (страхувальний шнур)

10 things for SUP-3
 

Якщо під час сильного вітру або сильної течії спортсмен упаде зі своєї САП-дошки, то існує велика ймовірність, що дошку може швидко забрати течією і спортсмену потрібно витратити чимало зусиль, щоб її наздогнати. Особливо часто таке трапляється із надувними дошками. Тоді єдиним правильним рішенням буде придбання страхового шнура – ліша. Ліш кріпиться з одного боку до дошки для занять САП-серфінгом, з другого – до ноги серфера. З наявністю ліша, наприклад, спортсмен може отримати максимальне задоволення і комфорт від свого катання не переживаючи за те, що зможе втратити дошку в неспокійних водах під час свого падіння. А з практичної точки зору, наявність ліша може бути навіть кориснішою і важливішою, ніж наявність жилета безпеки, навіть для серфера, який добре вміє плавати. Але вибирати між цими двома елементами екіпірування не варто, тому що вони потрібні обидва. Жилет допоможе спортсмену втриматися на воді, а ліш – не дасть відпливти дошці далеко.

Найпопулярнішими лішами серед спортсменів є лише фірми Mystic, ціни на які становлять приблизно від 38$ до 69$.

 

3. Вода

10 things for SUP-4

Якщо спортсмен планує більше години провести на своїй дошці, боровши водні простори, то перше, про що він почне шкодувати - це відсутність питної води. Усього кілька ковтків води після тривалого веслування здатні додати енергії та забезпечити належне функціонування організму. Чи не кожна звичайна пляшка води підійде для цього. Стоячи на САП-дошці спортсмену не дуже зручно відкручуватиме кришку пляшки, адже для цього потрібно задіяти обидві руки. Правильніше і практичніше придбати пляшку води з кришкою, яка може бути відкрита одним пальцем, наприклад пляшку з пробкою для відкриття під кутом.

 

4. Неопренове Взуття

10 things for SUP-5

Дуже важливо, щоб на ногах було гарне неопренове взуття. Взуття дає найкраще зчеплення з дошкою, захищає ноги від гострих деталей дна та захищає від переохолодження. Особливо це важливо, якщо температура води становить лише кілька градусів за Цельсієм, оскільки тривалий контакт босих ніг спортсмена з холодною водою дуже може пошкодити здоров'ю серфера. Неопренове взуття дозволить ногам спортсмена дуже комфортно почуватися, зовсім не заважатиме під час занять САП-серфінгом і запобігатиме переохолодженню ніг.

Залежно від якості та моделі, ціна на неопренове взуття (не просто коралові капці) може варіювати від 40$ до 90$.

 

5. Гідрокостюм

10 things for SUP-6

Дуже часто початківців САП-серферів турбує питання що ж надіти для занять САП-серфінгом холодного дня? Адже влітку, в спеку, таке питання не виникає через можливість одягнути футболку та шорти, і при цьому почуватися чудово. Однак займатися цим водним спортом можна навіть восени або ранньою зимою. І катання в ці пори року – це фантастичне задоволення та насолода, яку не слід упускати лише через відсутність належного одягу. Ідеальним варіантом буде придбання спеціального гідрокостюму. Враховуючи особливості будови тіла людини, гідрокостюми бувають чоловічими, жіночими та дитячими.
Не має значення в який час року спортсмен займатиметься САП-серфінгом, навіть у теплих тропічних морях температура води завжди буде нижчою за температуру тіла людини. Поки серфер знаходиться на своїй дошці, він не надто замислюється над цим питанням. Проте варто лише спортсмену впасти у воду, як тіло одразу починає охолоджуватися. Не варто забувати, що вода охолоджує тіло в 20 разів швидше за повітря! Навіть якщо спортсмен не відчуватиме холоду у воді, він все одно втрачатиме тепло, а в холодній воді так недалеко і до переохолодження. Під час охолодження організм людини моментально на це реагує: може з'явитися озноб або м'язове тремтіння. Ігнорувати ці ознаки аж ніяк не можна, оскільки наслідки можуть бути жахливими: від втрати контролю над собою до глибокої коми або навіть смерті.
Саме з цих причин для спортсмена найбезпечніше займатиметься САП-серфінгом у гідрокостюмі. Він щільно прилягає до тіла спортсмена завдяки використанню неопренової тканини, і створює надійний теплозахисний шар. Навіть якщо серфер впаде у воду зі своєї дошки і якийсь час проведе у холодній воді, він все одно буде надійно захищений від втрати тепла. На хороший гідрокостюм дійсно варто витратитися, адже це – інвестиція у своє здоров'я та безпеку під час занять водними видами спорту!

Залежно від якості, моделі та типу гідрокостюму (напівсухі або мокрі, з довгими або короткими рукавами) його ціна може варіюватися від 54$ до 420$.

 

6. Герметичный мешок

Чи є необхідність у спортсмена взяти з собою під час катання на дошці САП що-небудь ще, крім пляшки питної води? Це може бути, наприклад, тепліший одяг, гаманець з документами, або навіть обід (якщо спортсмен планує кататися тривалий термін). У такому разі неоціненним придбанням для серфера буде спеціального водонепроникного мішка або рюкзака, який можна безпечно розмістити у носовій частині дошки. Навіть якщо під час катання дошка перевернеться і мішок потрапить у воду, всі речі в ньому залишаться сухими, оскільки мішок – герметичний і не допускає влучення води всередину.

Залежно від якості, герметичний мішок коштуватиме Вам 12-135$.

 

7. Телефон

Не обов'язково постійно використовувати телефон, але завжди добре мати при собі. Під час критичної ситуації телефон допоможе спортсмену звернутися за допомогою, а під час спокійного плавання можна використовувати телефон як навігатор, який зможе прокласти необхідний маршрут. Тільки обов'язково простежте, щоб телефон був заряджений перед тим, як Ви поїдете займатися САП-серфінгом. Якщо Ви плануєте кататися тривалий час, то можна взяти з собою ще й портативну зарядку.

 

8. Водонепроникний смартфон чохол

Якщо спортсмен хоче взяти з собою на борт дошки невелику кількість речей, наприклад мобільний телефон, документи і ключі від машини, то немає сенсу купувати великий і місткий мішок. Достатньо буде взяти з собою один із надійних водонепроникних засобів, наприклад: водонепроникний чохол з поясним ременем, універсальний герметичний водонепроникний чохол з кріпленням на плечі або невелику водонепроникну сумку.

Залежно від розміру та якості герметичного водонепроникного чохла, його придбання може коштувати 21-67$.

 

9. GPS

10 things for SUP-10

Зручний водонепроникний пристрій GPS хоч і не є необхідним інвентарем кожного серфера, але буде дуже корисним під час тривалих катань та занять САП-серфінгом. Навіть якщо на сьогоднішній день практично кожен телефон має GPS навігатор, окремий такий пристрій може бути більш практичним. По-перше, немає необхідності стежити за рівнем заряджання батареї, особливо з огляду на те, що телефон може розрядитися дуже швидко. По-друге, GPS надає точну інформацію щодо даних поїздки: швидкість руху серфера, час, проведений за заняттями САП-серфінгом, напрямок руху та пройдена відстань. Аналіз всіх цих даних набагато простіше зробити за допомогою окремого GPS.

 

10. Facebook та Instagram

10 things for SUP-11

Это вовсе не шутка! Facebook та Instagram может использоваться не только для того, чтобы выкладывать фотографии любимых животных или собственных фотографий. Он также является бесценным инструментом, который может быть использован для безопасности спортсмена во время занятий таким водным видом спорта, как САП-сёрфинг. Опубликовав свою фотографию с указанием своего месторасположения, сёрфер предоставляет информацию своим друзьям о своем точном месте нахождения. В случае непредвиденной экстренной ситуации, выложенная спортсменом информация в Facebook может быть полезной для аварийно-спасательных служб. В случае потери мобильного телефона, выложенная информация в Facebook станет единственной зацепкой для аварийно-спасательных служб в поиске сёрфера.

 

Перейти в каталог