Сапбордінг взимку: міф чи реальність?

Сапбордінг взимку: міф чи реальність?

woman near the river


У нашому літньому блозі, присвяченому SUP-бордингу, ми багато говорили щодо всіх переваг цього водного виду спорту та його позитивного впливу на весь організм людини. Крім того, ми згадували також про те, що такий вид спорту підтримуватиме Ваше тіло у чудовій формі, і Ви зможете не соромитись і одягати влітку купальник. Але хто сказав, що SUP-бординг - це виключно літній вид спорту, якому до вподоби тільки тепла вода і літні спекотні дні? Стереотипне мислення щодо SUP-бордингу як літнього виду водного спорту можна легко розвіяти, озвучивши лише кілька порад щодо того, як продовжувати займатися улюбленим водним видом спорту при низьких температурах повітря та води. Звичайно, навчатися САП-бордингу найкраще на рівній, спокійній водній гладі, і бажано влітку, але після закінчення літнього сезону Ви можете продовжити займатися улюбленим спортом. Зимові пейзажі не менш привабливі, якщо їх розглядати з боку знайомої, вивченої раніше, акваторії, тому Ви можете прогулятися взимку по водних шляхах, розглядаючи краси природи навколо себе. Отже, не варто далеко ховати свій САП-борд, а краще подаруйте собі нові враження, катаючись на сапборды взимку.

 

warm clothes girl on the water

 

Що потрібно одягати, збираючись на зимову прогулянку на САП-бордінгу

Найважливішим елементом Вашого екіпірування під час занять водними видами спорту взимку є Ваш одяг. Якщо Ви підберете его правильно, то зможете тривалий час перебувати на воді і при цьому Вам буде тепло і комфортно. Якщо ж ви одягнетеся недостатньо тепло, то швидко замерзнете, і вам вже буде не до водних прогулянок.

Тож з чого почати підбір одягу? Звичайно, з гідрокостюму. Свій тонкий літній гідрокостюм необхідно поміняти на товстий гідрокостюм, а також придбати теплі рукавички, неопреновий шолом і неопренове взуття. Також  Вашим порятунком, на додаток до вище перерахованого одягу, стануть сноубордична куртка, тепле взуття та штани. Руки також повинні бути в теплі, тому рекомендуєм запастися теплими рукавичками або сноубордичними рукавичками, що не промокають. Якщо Ви думаєте, що можете замочити руки під час свого сплаву на САП-дошці, то Вам необхідно зупинити свій вибір на товстих неопренових рукавичках, товщина яких буде не менше 5 міліметрів. Під час занять САП-бордингом у сухий мороз Вам буде достатньо сухого костюма – спеціального комбінезону з мембранної тканини, який Ви зможете надіти поверх свого звичайного одягу. Такий комбінезон добре утримує тепло і не промокає під час контакту з водою. У досить прохолодну погоду під сухий комбінезон одягаються речі з флісу, а при катанні в холодну пору року під фліс ще додається термобілизна. Чим більше Вас буде шарів одягу, тим тепліше Вам буде.

 

progulka na sup po reke 9 1200x800

 

Що потрібно взяти собою на воду

Більш детально на цьому питанні ми вже зупинялися на нашому сайті у статті «САП-серфінг та 10 речей, які спортсмен повинен мати при собі, займаючись цим видом водного спорту», тому зараз лише додамо кілька порад щодо занять САП-бордингом узимку.

По-перше, за будь-якої прохолодної погоди беріть із собою термос із гарячим чаєм. Він завжди зігріє Вас і зможе допомогти розтопити кригу, якщо вона утвориться на блискавці костюма. Деякі САП-серфери намагаються зігріти себе не тільки завдяки чаюванню, але й витонченішими способами, наливаючи гарячу воду собі в гідрочеревики або гідрокостюм. Настійно не рекомендується так чинити, оскільки існує величезний ризик отримати опік від такого способу зігрівання. Краще відразу запасться кількома шарами теплого одягу і підготуйтеся до можливих надмірно холодних погодних умов.

По-друге, ніколи не завадить взяти із собою запасну пару сухих рукавичок. Все-таки Ви маєте справу з водою і ризик намокнути присутній завжди, тому подумайте заздалегідь про те, що Ваші руки та ноги повинні постійно перебувати в сухості та теплі. Якщо плануєте тривалі прогулянки, не завадить взяти із собою шоколадку чи батончик.

По-третє, щоб закарбувати в пам'яті всю красу зимової природи та Ваш зимовий сплав на САП-борді, візьміть із собою камеру. Після цього Ви зможете не тільки переглядати свій зимовий вояж самостійно, але й поділитися досвідом з друзями.

 

crazy men on the ice

 

Безпека понад усе

  Одними з перших речей, які необхідно взяти з собою на борд, це аварійно-рятувальний жилет і ліш, спеціальний страховий шнур, який одним кінцем кріпиться до ноги спортсмена, а другим – до сапборду. У крижаній воді без цих двох засобів порятунку Вам нічого робити. Так як у зимову пору року темніє досить рано, намагайтеся здійснювати свої сплави у світлий час доби, але ліхтар із собою прихопіть, не відомо на скільки Вас захопить Ваша прогулянка. Також рекомендується кататися неподалік берега, особливо це стосується не дуже досвідчених САП-серферів. Якщо раптово підніметься сильний вітер або почнеться хуртовина, у Вас буде можливість швидко дістатися суші.

 

walking through the ice

 

Скільки часу можна перебувати на воді

Уявіть ситуацію, що Ви стоїте на вулиці і активно махаєте руками, імітуючи веслування САП-веслом на воді. Як довго Ви працюватимете активно лише руками? Від сили півтори-дві години. Ось приблизно таку ж кількість часу Ви зможете з комфортом кататися на САП-дошці на воді. Під час сплаву взимку САП-серфери активніші, тим більше, що їх гріє гідрокостюм і адреналін зашкалює, тому протягнути на воді можна і трохи більше двох годин. Тим більше, витривалість і терморегуляція у кожної людини своя: хтось, відчувши холод у пальцях, відразу закінчує свій сеанс катання, а хтось готовий підкорювати водні простори доти, доки не утвориться крижана борода. Проте, скільки часу Ви не провели на воді в холодну пору року, після того, як Ви дістанетесь до берега, необхідно відразу переодягтися в сухі теплі речі і зігрітися.

 

white cold water

 

Вплив морозу на САП-борд

А як же поводиться сам САП-борд у холодну пору року? Звичайно, в міру Вашого веслування, на дошку потрапляють краплі і, при сильному холоді, вони замерзають. Як результат, на САП-дошці утворюється крижана скоринка. Найчастіше це відбувається на носі виробу, але якщо Ви активно махатимете веслом, то і на килимку під ногами може утворитися така скоринка. Будьте готові до того, що у такому разі під ногами буде слизько. А ось щодо вибору SUP-борду, то рекомендується зупинити свій вибір на надувній САП-дошці. До інформації, наданої у статті «Що краще вибрати: надувну або жорстку дошку для занять САП-серфінгом?», хочеться додати, що в холодній воді надувна дошка буде пріоритетнішою. Надувний SUP-борд об'ємніший за жорсткі дошки і, завдяки цій товщині, дошка не занурюється у воду і не дає можливості ногам спортсмена намокнути. Відразу хочеться дати пару порад щодо згортання надувної дошки. Не варто взимку згортати свою надувну дошку так само щільно, як і влітку, оскільки можуть утворитися пробоїни та тріщини на матеріалі. За наявності фіксованих плавців – не згортайте місце їхнього кріплення, оскільки клей може потріскатися в холод, а закладні відірватися.

 

women and a car

 

Не варто прощатися із SUP-бордингом із закінченням теплих літніх днів! Прислухайтеся до наших порад і Ви зможете насолоджуватись будь-яким видом спорту цілий рік, незалежно від того, яку температуру повітря Вам покаже градусник.

 

Перейти в каталог