SUP-майстерність: керівництво для початківців

SUP-майстерність: керівництво для початківців

  Чи змогли Ви вже переконатися з нашої рубрики «SUP-бодинг», що САП-бординг - це легкий вид спорту, який доступний практично кожній людині? А для того, щоб стати міцнійшим і майстернішим САП-серфером, Вам необхідно вдосконалювати свою техніку в цьому водному виді спорту. Те, як Ви стоїте на САП-борді і робите гребки своїм САП-веслом грає пріоритетну роль в тому, наскільки ефективними будуть Ваше катання. Чим краще Ви будете гребти своїм веслом, тим швидше Ви зможете ковзати по воді і тим більш витривалим спортсменом зможете стати. Це дасть Вам можливість кататися довше, далі і витрачати менше енергії і сил.

  Тому Вам необхідно ознайомитися з основними стратегіями САП-серфінгу, з якими ми із задоволенням поділимося з Вами в цій статті. Ви дізнаєтеся не тільки про головні технічних прийомах САП-бордингу, а й отримаєте деякі рекомендації, щодо того, як уникнути найбільш поширених помилок САП-серферів або виправити ті помилки, які вже мимоволі робите.

 

Copy of SUP Techniques 532x797

 

Вибрати правильне спорядження

  Щоразу, коли ми говоримо про САП-серфінг, ми невпинно повторюємо те, що вибирати обладнання для занять САП-бордингом необхідно завжди ретельно, щоб воно дійсно підходило саме Вам. Якщо Ви виберете САП-дошку, яка не відповідає Вашим навичкам (наприклад, дошка буде занадто коротка або занадто вузька), або вибране Вами САП-весло буде занадто довгим, тоді Ви не зможете зосередитися на вдосконаленні своєї майстерності. Як тільки Ви освоїте САП-техніку і зможете утримувати баланс, Ви зможете змінити свій борд на більш спеціалізований, такий як SUP для серфінгу або туристичний SUP.

  В цілому, новачкам необхідно вибрати собі САП-дошку, яка буде більше 10 футів в довжину (приблизно 3.05 метра) і 30 дюймів в ширину (приблизно 76.2 см). Ваше САП-весло повинно бути приблизно на 8-10 дюймів (близько 20-25 см) вище, ніж Ваш зріст.

 

SupTechnique3 595x397

 

Постава і стійка

  Стійка під час занять САП-серфінгом разюче відрізняється від стійки в традиційному серфінгу. Коли Ви стоїте на САП-борді, Вам необхідно поставити ноги паралельно один одному і краях дошки. Ваші ступні повинні комфортно і надійно розміщуватися на середині дошки на відстані трохи менше, ніж при стандартній стійці «ноги на ширині плечей».

  Рівномірно розподіліть свою вагу на ноги. Початківці САП-серфери часто стають в неправильну стійку, стаючи занадто далеко на дошці, або стають на дошку в таку ж стійку, як на дошці для серфінгу, розмістивши свої ноги перпендикулярно борду. Ноги Вам необхідно злегка зігнути в колінах, щоб допомогти собі стабілізуватися на дошці і легко входити на дрібну часту хвилю.

  Спину необхідно тримати прямо і дивитися прямо, на горизонт. Не варто дивитися під ноги, так Ви можете втратити рівновагу. Так само, якщо Ви не будете стояти прямо, а будете розгойдуватися на дошці, - це дестабілізує Вас і Ви можете почати неправильно гребти.

  Якщо Ви все ще відчуєте себе на дошці нестійко, спробуйте ще трохи зігнути коліна, максимально близько стати до центру дошки і поставити ноги трохи ширше. Це цілком нормально, коли коліна то згинаються, то виправляється під час Вашого катання на САП-дошці, такі рухи допоможуть Вам знайти стабільність на борді. Ваше тулуб постійно працюватиме, тому кожен сеанс САП-серфінгу буде відмінним тренуванням для всього Вашого тіла!

 

 3

 

Гребки в САП

  Існує 4 основні кроки, які необхідно виконувати, щоб здійснювати правильні гребки. Освоєння кожного кроку - це найкраще, що Ви можете зробити для того, щоб поліпшити свої технічні навички в САП, хоча спочатку вчинення дійсно правильних гребків може здатися Вам якимось неприродним. Багато починаючі САП-серфери помилково роблять гребки, що не задіюючи при цьому всю довжину рук.

 

Крок 1. Вивчення правильних гребків - в навчанні САП-бордингу

  Перше, що Вам необхідно зробити, це розмістити Ваше САП-весло перед собою і занурити всю його лопать в воду. Вам потрібен найефективніший і правильний хід дошки і повністю поміщена лопать весла у воді допомагає це зробити. І хоча інтуїтивно Ви можете захотіти розмістити своє весло як найдалі попереду, щоб здійснювати великі гребки, насправді більш короткі і швидкі гребки будуть більш ефективними.

 

Крок 2. Правильно розподіляйте силу під час процесу гребків

  Сила ходу весла залежить від того, на скільки добре Ви катаєтеся на САП-дошці. Найпоширеніша помилка серед початківців САП-серферів полягає в тому, що вони використовують тільки свої руки для здійснення гребків, а не тулуб. Вам треба навчитися тримати одну руку на ручці весла, а другу - десь по середині весла.

  Простягніть своє САП-весло через воду, допомагаючи собі тулубом. Обидві руки повинні бути прямими, практично не згинатися в ліктях під час здійснення гребків. Ваша рука, яка розташовується нижче на веслі, повинна залишатися прямій.

  Уявіть собі, що Ви підтягуєте дошку до весла, а не весло до дошки. Ваші плечі і тулуб повинні обертатися, щоб Вам було легше просуватися вперед. Здійснювати гребки, використовуючи силу спини і тулуба буде набагато легше, ніж тільки силу рук.

 

sup boarding power

 

Крок 3. Правильно виймайте САП-весло з води

  Як тільки Ви перенесете весло до своїх ступень, випряміть своє тулуб і повністю виймайте весло плавно з води. Знову-таки, може здатися, що довгі гребки найбільш ефективні для швидкого катання і відмінного ковзання, але це не так.

  Коли Ви піднімаєте весло з води, залиште свою руку, розташовану зверху, на місці, а нижню руку - потягніть в сторону. Думайте про своє веслі, як про маятник з нерухомою верхівкою. У той час, як нижня частина весла робить велику частину всіх рухів, верх САП-весла залишається практично на місці.

 

Крок 4. Завершення гребка

  Щоб завершити хід весла, розмістіть його знову перед собою, як було описано в кроці 1. При цьому станьте в таке ж положення, яким воно було спочатку: ноги злегка зігніть в колінах і не забувайте працювати всім тулубом, а не тільки руками.

 

3 найпоширеніші помилки новачків

amaia arrazola action 3

 

Помилка №1: Катання в стилі «даунвінд» на перших порах

  Кататися на САП-борді дуже легко, коли Вам супроводжує попутний вітер. Ви могли б проплисти багато кілометрів, навіть не помітивши сильних вітрів. Однак, коли Ви вирішите плисти назад, Ви зіткнетеся з величезною проблемою. Плисти проти вітру назад на порядок складніше, а сили у Вас вже пристойно вичерпаються після тривалого катання. Про найпоширеніші помилки, які новачок в САП-серфінгу може здійснювати в даунвінде,ми вже говорили раніше на нашому сайті.

  Якщо Ви вийшли кататися в вітряну погоду, то намагайтеся спочатку плисти проти вітру, а тому так, щоб вітер дув Вам в спину і допоміг дістатися до берега. Багато починаючі САП-серфери ігнорують цю раду, тому їм кататися на багато складніше і задоволення від такого катання зовсім не те, як очікувалося спочатку.

 

Помилка №2: Дивитися на свої ступні

  Для того, щоб утримати рівновагу на воді, ми схильні часто дивитися на свої ступні або на кінчик носа дошки. Насправді, такі дії навпаки сприяють втрати рівноваги або ж призводять до того, що спортсмен приймає неправильну стійку на борді і, як результат, отримує неправильний хід весла.

Не треба дивитися вниз, на свої ступні, ноги або ніс дошки для того, щоб утримати рівновагу, дивіться у далечінь, на лінію горизонту. Незалежно від того, де будуть знаходитися Ваші очі, дошка все одно буде ковзати по воді і везти Вас в потрібному напрямку. Ваше завдання - впевнено стояти на борді і не втрачати рівновагу.

 

Помилка №3: Тримати неправильно САП-весло

  Візуально САП-весло нагадує форму ложки і на перший погляд може здатися, що немає абсолютно ніякої різниці в тому, як правильно тримати весло. А різниця є, адже від того, як Ви будете тримати Ваше весло і гребти їм, залежить сила кожного гребка, гладкість ковзання, ефективність ходу і можливість заощадити власні сили. Тому САП-весло необхідно розміщувати таким чином, щоб його лицьова сторона була розгорнута до носа борда.

  Неправильне утримання весла може викликати його тремтіння, стати наслідком надзвичайного втоми рук і плечей райдера, будь-яких пошкоджень або навіть тендинита (запалення тканини сухожилля).

Перейти в каталог