Керівництво щодо купівлі вейксёрфа. Частина 1: вплив конструкційних особливостей вейка на вибір вейксёрфера

Стаття розповідає про конструкційних особливостях вейксёрфа для підбору ідеально підходить вейка для вейксёрфера.

How To Choose A Wakesurf Board

  Вейксёрфінг - це захоплюючий вид водногоспорту,який можуть освоїти всі вікові групи. Більш детально з історією виникнення вейксёрфінга Ви можете ознайомитися на нашому сайті.

  Існує достатня кількість аспектів, з якими Вам необхідно ознайомитися для того, щоб підібрати дійсно відповідний вейксёрф саме для Вас. Дошки для занять вейксёрфінгом володіють величезною кількістю можливостей, які в певних умовах можуть поліпшити ті або інші функціональні якості вейка.

 

anatomia doski

конструкція вейксёрфа

 

Форма хвоста вейксёрфа

  Хвіст дошки для занять вейксёрфінгом впливає не тільки на хід дошки, але і на Ваш баланс, коли Ви стоїте на борді. Існує 8 різних стилів хвостів вейксёрфа, вибір з яких Вам належить зробити. 

 

Гострий хвіст вейксёрфа (Pin tail)

pintail

  Як випливає з назви, цей тип хвоста є найвужчим з усіх форм хвостів вейкборд. Така форма хвоста робить дошку ідеальною для тих райдерів, які хочуть кататися на великих хвилях. Маленький хвіст дошки здатний нижче опуститися в воду, що надає серферів ідеальний низький центр тяжіння, а дошці - відмінне зчеплення з водою, саме тому дошка користується великою популярністю серед вейксёрферов. На більш маленьких хвилях низька посадка дошки в воді дійсно ускладнює катання.

 

Хвіст вейксёрфа з квадратною основою (Square tail)

squaretail

  Хвіст вейксёрфа з квадратною основою був сконструйований для великій швидкості борда. Катаючись високо над водою, Ви можете розраховувати на те, що у Вас буде більше часу на вибір стійкого становища для своїх ніг. При цьому Ви зможете зберегти відмінну тягу. Такий підібраний виробниками дизайн дощок - чудовий, він дозволяє вейксёрфу швидко набирати максимально допустимі швидкості.

 

orig

 

Роздвоєний хвіст вейксёрфа (Swallow tail)

swallowtail2

  Такий вид хвоста - це відмінне конструкційну рішення, яке комбінує в собі технічні характеристики гострого хвоста вейксёрфа і хвоста вейксёрфа з квадратною основою, тому дошка роздвоєним хвостом - популярний вибір серед вейксёрферов. Роздвоєний хвіст вейксёрфа ідеально підходить для катання на слабких і помірних хвилях. Катання на дошці з таким дизайном хвоста дозволяє легко контролювати вейк, який, при цьому, здатний вражати серфера швидкістю руху, що захоплює дух.

 

Сплющений хвіст вейксёрфа (Squash tail)

squashtail

  сплющений хвіст вейксёрфа - це найпопулярніший вид дизайну хвоста для вейксёрфа, представлений на ринку на сьогоднішній день. Популярність дощок з такою формою хвоста обумовлена тим, що такі дошки здатні адаптуватися до катання на різних хвилях. Дизайн хвоста дозволить райдеру легко впоратися з керуванням дошки, як на самих маленьких, так і на найпотужніших хвилях. Забезпечуючи відмінну продуктивність дошки і можливість досягати великих швидкостей, вейксёрф з такими конструктивними особливостями хвоста і раніше залишається дошкою з легким вагою.

 

maxresdefault

 

Закруглений хвіст вейксёрфа (Round tail)

roundtail1

  Для тих серферів, які вважають за краще кататися на різних водах, вейксёрф з заокругленим хвостом є оптимальним вибором. Така форма хвоста дошки дуже схожа на вейксёрф з гострим хвостом, але Вейк з заокругленим хвостом володіють більшою площею поверхні і ідеально підходять для катання на різних хвилях. Специфіка закругленого хвоста вейксёрфа дозволяє райдеру виконувати на дошці прості трюки і забавні повороти.

 

Ромбоподібний хвіст вейксёрфа (Diamond tail)

diamondtail

  Якщо Ви раніше каталися на вейксёрфе зі сплющеним хвостом і Вам це сподобалося, тоді Вам напевно сподобається вейксёрф з ромбоподібним хвостом. Маневрена дошка, розвиваюча божевільну швидкість, своєю конструкційної особливістю є щось середнім між дошкою з гострим і сплющеним хвостом. Завдяки такій формі хвоста, вейксёрф ідеально підходить для райдерів, які люблять виконувати трюки і віддають перевагу більш просту їзду. Дошка з такою формою хвоста буде ідеальним вибором для спортсменів з будь-яким рівнем майстерності, тому її можна досить часто зустріти на воді.

 

IMG 5454 

Хвіст вейксёрфа в формі півмісяця (Half Moon tail)

  Хоча вейксёрф з такою формою хвоста можна зустріти досить часто, деякі виробники вейксёрфов все ще віддають йому перевагу. Конструкція півмісяця надає дошці мінімальну площу нижче плавників. Це дає можливість райдеру легко здійснювати розвороти і виконувати різноманітні трюки. Незалежно від розміру хвиль, дошкою з такою конструкцією легко маневрувати.

 

Хвіст вейксёрфа «Летюча миша» (Bat tail)

battail

  Дизайн хвоста такої форми практично не використовується на вейксёрфах, хоча дошки з таким широким хвостом дуже стабільно ведуть себе на воді. Різкі кути в дизайні дошки дають їй можливість з легкістю прорізати воду, що робить вейк досить маневреним.

 

maxresdefault 1

 

Рейлі вейксёрфа

  Це, можливо, найважливіша конструкційна частина Вашої дошки, оскільки вона контролює кількість води, що потрапляє на Вашу дошку. Початківці вейксёрфери часто вибирають дошку з більш товстим Рейлі, так як це додає дошці додаткове зчеплення. Крім того, вейксёрфу надається додаткова стабільність, а дошка буде сповільнюватися, коли вода не зможе спокійно її обтікати. Вейксёрфери з великим досвідом схильні вибирати вейк з більш тонким Рейлі. Це дає їм можливість досягати максимальної швидкості під час катання, так як вода тече по борду з меншим опором.

  При виборі вейксёрфа для себе Ви зіткнетеся з трьома існуючими варіантами рейлов.

 

maxresdefault 3

 

Повний рейл (Full Rail)

  Такий тип рейлов відмінно підходить для початківців вейксёрферов, так як забезпечує стабільність на дошці, впевнене управління нею і плавну їзду. Дошка з таким типом рейла здатна надати Вам відмінну стабільність, але на ній складно буде виконувати різкі повороти.

 

Жорсткий рейл (Hard Rail)

  Це - відмінний дизайн для тих райдерів, які впевнено катаються на вейксёрфе і виконують різноманітні трюки. Більш жорсткі рейли дозволяють дошці легше здійснювати повороти і різні трюки, але при цьому сам вейк менш стійкий, ніж вейк з конструкцією Full Rail.

 

Змішаний рейл (Blended Rail)

  Наявність такого рейла - це кращий варіант для більшості вейксёрферов, так як Вейк з таким Рейлі ідеально поєднують такі якості, як стабільність і продуктивність. Цей тип рейла дозволяє райдеру зберігати рівновагу на борту і дає можливість відмінно їздити по прямій, тому Вейк зі змішаним Рейлі відмінно підходять для початківців і продовжують навчання вейксёрферам. До того ж, вейк може швидко здійснювати повороти, тому він стає практично ідеальним для здійснення трюків.

 

maxresdefault 2

 

Рокер вейксёрфа

  З терміном «рокер» Ви явно вже зустрічалися раніше, якщо цікавилися чи займалися іншими водними видами спорту. Якщо покласти вейк на рівну поверхню, то вигин дошки від носа до хвоста і буде рокером дошки. Форма рокера грає безпосередню роль в її продуктивності. Якщо у Вашого вейка буде потужний рокер, то у нього буде низька посадка в воді, велика стабільність і відмінна маневреність. Якщо розглядати можливу альтернативу, Ваш вейк з меншим рокером буде вище сидіти на воді, дозволяючи Вам досягати максимальної швидкості.

 

Плавці вейксёрфа

  Так само, як дошки для занять серфінгом, дошки для занять вейксёрфінгом володіють можливістю установки різних плавників. На вейксёрфах можна встановити від одного до п'яти плавників. Кожна конфігурація змінює поведінку дошки і допоможе Вам кататися по-різному.

  Установка одиночного плавника буде, по суті, діяти для вейка як кермо для човна. Дошка з таким плавником буде відмінно катати Вас по прямій. Якби Ви не встановлювали плавник, то вейк просто б ковзав по поверхні води. Недоліком установки одиночного плавника є той факт, що Ви не зможете збільшити свою швидкість. Це можна зробити, якщо на Вашому вейксёрфе будуть встановлені кілька плавців.

 

maxresdefault 4

 

  Багато вейксёрфери вважають за краще встановлювати на дошку 2 плавника, це надає більше контролю райдеру над своєю дошкою. Вейк з 2 встановленими плавниками дає можливість кататися на невеликих хвилях. А Вейк з встановленими трьома плавниками - це самі універсальні дошки, відомі більшості райдерам, так як на них можна кататися практично на будь-яких вільних. Крім того, Ви можете значно збільшити швидкість свого катання, завдяки установці цього додаткового плавника.

  Якщо Вам потрібен вейк з максимально можливою швидкістю, тоді Ви можете встановити 4 плавця на своєму вейксёрфе. Така дошка зможе осилити навіть найбільші хвилі, на яких Ви вирішите кататися. Якщо ж Ви встановите 5 плавників на вейксёрфе, на якому плануєте кататися, то у Вас буде неймовірно стабільний борд під ногами, проте він буде кататися з трохи меншою швидкістю. Це пов'язано з опором руху дошки крізь воду.

  Про інші чинники, які важливі при покупці вейксёрфа, читайте в наступнійчастині.

 

 

Перейти в каталог