Як налаштувати парус для віндсерфінгу?

 

how to set up your sail

 


 

Дані рекомендації були складені з урахуванням інструкції до вітрила Neil Pryde і особистого досвіду професійних віндсерферів. Сама по собі інструкція зовсім не складна, тому початківцям віндсерферам буде не складно з нею розібратися, а досвідченим віндсерферам  буде корисно освіжити свої знання.

При виборі свого першого вітрила,без сумнівів найкраще зупинити свій вибір на вітрилі Freeride. Таке вітрило можна легко контролювати і він стабільно веде себе на спокійній воді. До того моменту, коли Ви остаточно визначитися в тому, в якому напрямку віндсерфінгу Ви готові розвиватися, парус Freeride однозначно буде Вашим улюбленцем серед інших вітрил.

Щодо вибору розміру вітрила складно дати певний рада, так як з цим визначитися може лише сам серфер, з огляду на свій особистий технічний рівень, свою силу і силу вітру. Крім того, парус необхідно підбирати серед тих діапазонів вітрил, які рекомендуються виробниками дощок для занять віндсерфінгом.

 

На кожному вітрилі на нижній шкаторини вказані такі дані:

Size - розмір вітрила, зазначений в квадратних метрах;

Luff - загальний розмір довжини щогли і подовжувача в сантиметрах;

Boom - розмір довжини гику, зазначений в сантиметрах;

Mast - розмір довжини щогли, зазначений в сантиметрах.

 

Набивка вітрила по щоглі

набивка вітрила по щоглі здійснюється завдяки подовжувача і відтягнення по щоглі. При довжині щогли в 460 см рекомендується встановити подовжувач на 22 см, а довжина всієї щогли з подовжувачем повинна складати 482 см. Далі необхідно протягувати відтягнення по щоглі (мотузочку) так, як зазначено в нижче поданій малюнку.

sail rigging - daownhaul

Основне регулювання вітрила проводиться по щоглі. Під час катання при сильному вітрі, відтягнення по щоглі рекомендується натягнути приблизно на 1-3 см. А при слабкому вітрі відтягнення по щоглі можна послабити приблизно на 1-3 см.

 

Рівень висоти гику

Ідеальний рівень висоти гику знаходиться на рівні грудей віндсерферів. Однак, в залежності від вітрових умов, ширини дошки для занять віндсерфінгом і типу вітрила, висоту гику можна змінити: підняти або опустити. Для отримання більшого контролю над вітрилом під час катання при сильному вітрі або при катанні на хвилях гик необхідно опустити нижче рівня грудей. Для отримання більшої ефективності на гострих курсах гик необхідно встановити вище рівня грудей. При використанні широких дощок, на подобі «формули», гик необхідно встановити якомога вище.

sail rigging - boom position

 

Набивка вітрила по гику

Довжину гику необхідно встановлювати з урахуванням рекомендацій, які пишуться на нижній шкаторини вітрила. На гіках може бути вказана або абсолютна величина (наприклад, 166 см) або ж число, до якого необхідно буде додати 150 см (наприклад, якщо на шкалі буде вказано 16 см).

Мотузку, яка називається відтягненням гику, необхідно протягнути так, як вказано на малюнку нижче.

sail rigging - outhaul

Залежно від сили вітру, відтягнення гику можна або натягнути, або послабити приблизно на 1-2 см. Якщо вітер буде сильним, відтягнення слід натягнути сильніше, якщо ж вітер буде слабким, то відтягнення можна буде послабити.

 

Лати

Налаштування лат проводиться виробниками вітрил безпосередньо на фабриці. Однак все одно віндсерферів необхідно перевірити натяг лат перед тим, як почати використовувати вітрило. Не забудьте усунути всі вертикальні складки і при цьому будьте обережні, не перетяните лати.

sail rigging - batten tension

Перевірка коректності настройки вітрила. Перевірку коректності настройки вітрила можна зробити за допомогою двох контрольних точок. Вам необхідно звернути пильну увагу на зону між верхніми паралельними латами і зону між латами, розташованих нижче. У зазначених місцях задня шкаторини повинна трохи провисати. Коливання відстані цього провисання становить від 2/3 до ¾ загального відстані від задньої шкаторини вітрила до щогли в даній області. 

sail rigging - visual rigging

 

Установка петлі для трапеції

Установка петель для трапеції повинно здійснюватися таким чином, щоб у вітрила була можливість балансувати при рівному тиску на обидві руки віндсерферів. Якщо все петлі розташовані правильно, то навіть якщо віндсерферів відпустить обидві руки, парус залишиться нерухомим. Якщо вітрило буде Вам тиснути на руку, розташовану попереду, Вам необхідно пересунути петлю вперед. У разі, якщо Вам вітрило буде тиснути на руку, розташовану ззаду, Вам необхідно пересунути петлю назад. При дуже сильному вітрі і для установки великих вітрил петлі можна пересунути злегка назад.

sail rigging - harness lines

 

Вдалою Вам налаштування Вашого вітрила і відмінного катання!

Перейти в каталог