Гірськолижні кріплення: основні види

У статті розглянуто всі 4 види гірськолижних кріплень: їх опис, призначення, а також позитивні та негативні характеристики.

Gornoly zhny e krepleniya dlya ski tura


 

 Всі види гірськолижних кріплень діляться на 4 основні види і, розглянувши їх відмінності, Ви зможете підібрати ті гірськолижні кріплення, які потрібні саме Вам, враховуючи Ваші навички, рівень та стиль катання. До того ж, вивчивши всі види гірськолижних кріплень, Ви зможете ознайомитися з тим, як гірськолижні черевики поєднуються з тією чи іншою групою гірськолижних кріплень.
Варто зазначити, що гірськолижні кріплення – це невід'ємна частина гірськолижного екіпірування, яка виконує дві основні функції:
- передають зусилля на лижі для керування ними;
- при наближенні отримання травми, кріплення повинні відстібатися.

 Від того, як закріплені гірськолижні черевики, залежатиме ведення лиж під час катання. Тому, чим жорсткіше Ви закріпите черевики, тим більш точно можете вести свої лижі. Навіть якщо Вам здається, що черевики, нібито, відмінно закріплені, краще ще раз перевірити і ще раз, а не залишати все на «так зійде». Не варто забувати, що гірськолижні черевики перебувають у безперервному русі щодо кріплень. Під час несильних ударів, вібрацій або скручування ніг, гірськолижні кріплення дають можливість черевикам зміщуватися з вихідного положення, амортизуючи таким чином навантаження. Після цього черевики повертаються у своє стандартне становище.

 

nastrojka usileniya din.jpg

Конструкція гірськолижних кріплень

 

  Щоб уникнути травм ніг гірськолижника, які можуть бути отримані під час падіння наприклад, гірськолижні кріплення повинні вчасно відстібатися. Для того, щоб кріплення спрацювали під час відстібування, гірськолижнику необхідно належним чином виставляти зусилля DIN (зусилля спрацьовування кріплення) на передній та задній частинах кріплення. Чим більше буде встановленно значення DIN, тим більше зусиль потрібно лижнику, щоб відстебнути кріплення в потрібний момент.

  Тим не менш, низьке значення DIN також не можна встановлювати спочатку, оскільки лижі можуть відстебнути під час катання в невідповідний момент. Якщо це станеться під час спуску на великій швидкості, уникнути падіння і отримання травм буде практично нереально. Тому значення DIN повністю повинно бути перевіреним. Допомогти його безпомилково встановити може хороший фахівець у прокатному пункті чи гірськолижному магазині.

 

din settings chart

Таблиця значень DIN, розрахунки яких виробляються на основі довжини підошви гірськолижного черевика, віку, звістки, зростання та рівня здібностей гірськолижника

 

«Класичні» гірськолижні кріплення – Alpine Ski Bindings

Gornoly zhny e krepleniya traditsionny e

 

  Гірськолижні кріплення Alpine Ski Bindings - це широко використаний вид кріплень, на яких катаються багато спортсменів: фрірайдери, любителі кататися на спеціально підготовлених трасах, шанувальники паркового катання та багато інших. Кріплення Alpine здатні дуже щільно утримувати черевики.
 

  Виробники гірськолижного спорядження намагаються захопити широкий споживчий сегмент, щоб знайти свого масового покупця, тому створюють величезну кількість різних модифікацій кріплень.
 

  Основним недоліком гірськолижних кріплень Alpine можна виділити той факт, що ці кріплення абсолютно не призначені для сходження на гору в лижах. Для сходжень найкраще встановлювати кріплення для скі-туру.

 

Гірськолижні кріплення для скі-туру - «рамні» кріплення

Ramny e gornoly zhny e krepleniya dlya ski tura

Неймовірна ціна на Гірськолижні кріплення для скі-туру Guardian від компанії Salomon

 

Так як у кріпленнях для ски-туру передня і задня частини з'єднані між собою рамою, то вони і отримали свою другу назву «рамні» кріплення. Конструкція рамних кріплень може бути різноманітною, наприклад, труби в перерізі можуть бути різних форм.


Тобто, за своєю суттю рамні кріплення – це кріплення, за основу яких було взято гірськолижне кріплення Alpine, тільки тепер гірськолижник може піднімати п'яту черевика над лижею. На кшталт конструкції бігових лиж, кріпляться тільки носок черевиків, а п'ята може вільно рухатися у вертикальній осі.


Рамні кріплення можуть бути використані для звичайних гірськолижних черевиків, але бажано, щоб у черевиках був режим «ходьба/катання». Якщо в черевиках цього режиму немає, то й сенсу встановлювати скі-турні гірськолижні кріплення теж немає.

 

Pereklyuchenie rezhimov Hod ba Katanie

 

 Кожен виробник підходить до процесу виробництва механізму «ходьба/катання» по-своєму, але важіль кріплення завжди знаходиться на задній частині гірськолижних черевиків. Після того, як переключити важіль, верхня частина почне рухатися щодо нижньої.

Якщо Ви – шанувальник катання в стилі «фрірайд», Вам подобається шукати глибокий та незайманий сніг для своїх спусків, і Ви готові зайти далеко за межі спеціально підготовлених гірськолижних трас, тоді Вам явно найбільше підійдуть рамні кріплення.

 

Недоліками рамних кріплень для скі-турингу можна назвати:

  • цінова політика рамних кріплень для ски-туру вище, ніж у гірськолижних кріплень Alpine;
 • вага кріплень рамних кріплень для скі-туру більша, ніж у кріплень Alpine, проте використання механізмів кріплення для скі-туру системи TLT допоможе вирішити питання з вагою;
 • для управління лижами спортсмену знадобиться більше зусиль, оскільки при використанні рамних кріплень для скі-туру, гірськолижний черевик буде високо піднятий над лижами.

 

Гірськолижні кріплення для скі-туру - «пінові» кріплення

ski bindings pin

 

  Ці гірськолижні кріплення часто називають «динафітовськими», оскільки вони з'явилися завдяки розробці компанії Dynafit. Оскільки термін патенту продукції Dynafit закінчився, ідею цього винаходу активно підхопили конкурентні фірми-виробники. Тепер з'явилися інші назви: TLT, вироблені компанією Dynafit, та кріплення tech (теківські).


  Виробники гірськолижного інвентарю хотіли знизити вагу кріплень, що створювалися, і максимально наблизити поверхню лиж до підошви черевика без шкоди для комфорту ніг гірськолижника під час ходьби. Це бажання призвело до революційного прориву у виробництві гірськолижного спорядження для скі-турингу, спричинивши створення пінових кріплень. Але варто враховувати, що для цих кріплень не підійдуть звичайні гірськолижні черевики. Під пінові кріплення необхідно підбирати спеціальні або адаптовані гірськолижні черевики, але й ціна на них буде на порядок вищою, ніж на звичайні гірськолижні черевики.


  Скріпити між собою гірськолижні черевики і кріплення можна за допомогою чотирьох спеціальних штирьків (пінів), два з яких знаходяться у передній частині, а два – у задній частині виробу.

 

Gornoly zhny e krepleniya dlya ski tura TLT Gornoly zhny e botinki dlya kreplenij TLT 1

 

  Початківцям гірськолижникам важко оцінити всі «плюси» пінових гірськолижних кріплень. А ось просунутим спортсменам, що впевнено катаються, витрати на таке спорядження не здадуться порожніми, тому що просунуті гірськолижники готові максимально  знизити вагу свого спорядження, щоб далі, вище, легше і швидше підніматися вгору на гору.


  Істотним недоліком пінових кріплень можна назвати той факт, що під час пристібування гірськолижних черевиків до кріплень можуть виникнути певні труднощі. Спочатку, на перших пінових кріпленнях, треба було дуже акуратно поєднувати крихітні отвори на черевиках зі штирьками. Згодом кріплення були покращені, оскільки з'явилися направляючі. Звичайно, спочатку гірськолижникам знадобиться певна вправність і терпіння, особливо під час катання за межами спеціально підготовлених трас і в глибокому снігу, де немає твердої та плоскої поверхні. З набуттям досвіду буде трохи простіше.


  Під час відстібування, у всіх пінових кріпленнях, крім Diamir Vipec 12, спрацьовує їх задня частина (п'ята), а після цього легко вивільняється носок. При цьому зусилля на вивільнення носка не регулюються, але щоб уникнути випадкового спрацьовування на підйомі гірськолижник може відключити вивільнення носка на підйомі.

 

Гірськолижні кріплення для телемарку

Katanie v stile telemark

 

  Батьківщиною цього стилю катання є Норвегія, тому, найімовірніше, там телемаркерів можна зустріти набагато частіше, ніж у наших краях. Це й не дивно, адже катання навприсядки – досить унікальний та незвичайний спосіб підкорення гірських вершин. Відповідно, гірськолижні кріплення для телемарку (їх ще називають 75-міліметровими) - це теж спорядження, що не особливо користується широкою популярністю.

 

Gornoly zhny e krepleniya dlya telemarka traditsionnoj sistemy

 

Конструкція кріплень для телемарків досить проста. До того ж ці кріплення - неймовірно надійні.

У ски-турівських кріплень повинна бути вільна п'ята, щоб спортсмен міг підніматися на лижах вгору на схил, а у кріпленнях для телемарку п'ята повинна бути вільною як для підйому, так і для спуску. Кріплення для телемарку поєднуються і з особливими черевиками. Навіть візуально (картинка нижче) можна побачити явні відмінності цих спеціальних гірськолижних черевиків від звичайних: в області підйому ноги є спеціальна «гармошка», а на носочній частині знаходиться довгий «язик» підошви.

 

Gornoly zhny e botinki dlya telemarka osobennosti podoshvy Gornoly zhny e botinki dlya telemarka

 

Конструкційні особливості телемарку також не стоять на місці, удосконалюючись із кожним сезоном. Сьогодні вже на ринку спортивного спорядження є кріплення з новою нормою телемарку – NTN (New Telemark Norm). Раніше на нашому сайті в зимовому розділі нашого блогу, ми вже згадували про гірськолижні кріплення, що користуються популярністю у гірськолижників, у статті «Гірськолижні кріплення CAST Freetour system 2018/2019».

Перейти в каталог