Повна інформація про те, які суб'єктивні чинники впливають на вибір (бренд, розмір, жорсткість, Ваша вага і зріст, рівень підготовки, стиль катання, місцевість, ціна) і як правильно підійти до питання вибору гірськолижних черевик для себе.

ski.about.salomonmountain


З усього асортименту гірськолижного спорядження, найскладніше і в той же час найважливіше для гірськолижника підібрати для себе ідеальні гірськолижні черевики. Незалежно від рівня підготовки гірськолижника, він завжди повинен відчувати себе комфортно в своїх гірськолижних черевиках на протязі цілого дня катання. Крім того, керованість гірських лиж безпосередньо залежить від правильності підібраних гірськолижних черевик.

 

ski.how to choose.1

 

До питання придбання гірськолижних черевик спортсмену необхідно підходити дуже педантично. Спочатку гірськолижникові необхідно визначитися з тим, який стиль катання для нього краще. Гірськолижні черевики для професійних занять гірськолижним спортом значно відрізняються від гірськолижних черевик, призначених для аматорського катання. Тому перед покупкою черевик для занять гірськолижним спортом спортсмену необхідно чітко визначитися щодо своєї домінуючої мети: спокійне катання заради задоволення або ж поліпшення професійних навичок. Новачків це теж стосується!

 

ski.how to choose

 

Весь процес управління гірськими лижами безпосередньо залежить від обраних гірськолижних черевик, тому вони повинні щільно прилягати до ніг спортсмена, але при цьому не викликати хворобливого дискомфорту.

Як правильно підійти до вибору бренду гірськолижних черевик

Аналізуючи динаміку розвитку індустрії гірськолижного спорядження в усьому світі, можна сміливо сказати, що ця індустрія в цілому «йде в ногу» з часом. В умовах жорсткої конкуренції, кожен виробник гірськолижних черевик намагається використовувати нові технології і надати гірськолижникові унікальний, сучасний товар. Тому не можна сказати, що існують компанії, які випускають погані гірськолижні черевики. Однак може бути таке, що черевики певної марки не підходять певного райдеру.

Якщо Ви вже придбали гірські лижі конкретного виробника, то не варто помилятися щодо того, що Ваші гірськолижні черевики повинні бути того ж виробника. Крім черевик для скі-туру, практично всі гірськолижні черевики можуть бути суміщені з будь-якими кріпленнями.

Випускаються лінійки гірськолижних черевик можна класифікувати за такими критеріями:

• Рівень підготовки гірськолижника (від початкового до професійного);

• Призначення гірськолижних черевик (універсальні або спортивні, для фрірайду або фрістайлу).

Всі гірськолижні черевики складаються з двох основних складових:

• Зовнішній черевик (від англійського "shell" - «оболонка») - володіє певним кутом нахилу халяви і шириною колодки;

• Внутрішні чобітки (від англійського «liner» - «вкладиш»). Для їх створення фірми-виробники гірськолижного інвентарю використовують різноманітні матеріали, утеплювачі і володіють різноманітними зонами формування.

Рівень гірськолижного черевика залежить від його жорсткості, керованості, формування і колодки (чим вище рівень черевика, тим вже колодка). Але навіть найдорожчі гірськолижні черевики можуть не підходити гірськолижникові по колодці. Тому вибирати черевики необхідно ретельно і бажано при цьому скористатися допомогою кваліфікованих фахівців.

ski.how to choose2

Розмір гірськолижних черевик

Серед новачків у гірськолижному спорті побутує хибна думка, що якщо черевики будуть злегка більшого розміру, ніж ноги гірськолижника, то ноги будуть менше втомлюватися під час катання. Відразу хочеться попередити, що в гірськолижних черевиках більшого розміру управляти лижами буде тільки складніше! Гірськолижні черевики повинні щільно прилягати до ніг спортсмена, тому під час придбання цього спортивного інвентарю розмір стоп необхідно вимірювати з точністю до міліметра.

Якщо Ви будете точно знати ширину і довжину своїх стоп, експерт в магазині зможе моментально звузити пошук відповідних черевик для Вас серед величезного асортименту пропонованої продукції. Комфортну ширину гірськолижного черевика можна буде підібрати під час примірки.

Не страшно, якщо при першій примірці гірськолижних черевик Ви відчуєте легку скрутність ніг. Будь-які гірськолижні черевики «пролунають» трохи під час шкарпетки і стануть злегка вільніше на ногах. Визначившись з моделлю черевик для себе, не поспішайте їх відразу знімати і йти оплачувати на касу. Ви повинні бути цілком і повністю впевнені в правильності свого вибору! Тому походіть в черевиках якийсь час, постійте в базовій стійці гірськолижника, повторюючи при цьому руху, які характерні для спуску (не відриваючи ступень від підлоги необхідно кілька разів активно зігнути коліна за допомогою стегон). Якщо всі ці рухи Вам виконувати комфортно в обраної моделі гірськолижних черевик - тоді це саме те, що Ви шукали!

Жорсткість гірськолижних черевик

Основні фактори, які впливають на вибір жорсткості гірськолижних черевик:

• Вага і зростання гірськолижника;

• Рівень підготовки гірськолижника;

• Стиль катання гірськолижника;

• Обрана для катання місцевість.

Як вага і зріст гірськолижника впливає на вибір гірськолижних черевик

ski.how to choose.7

Гірськолижні черевики повинні підтримувати лижника, тому чим більше у спортсмена вага і зріст, тим жорсткіше йому знадобляться черевики. Коли Ви взуєте черевики і повністю їх застегнёте, обов'язково зверніть увагу на те, складаються чи гірськолижні черевики в той час, коли ви тиснете гомілкою на язичок внутрішнього черевика. Якщо складається - Вам однозначно необхідно буде купувати більш жорстку модель. Коли Ви приміряєте гірськолижні черевики, вони повинні злегка згинатися під Вашим тиском. Однак не варто випускати з уваги той факт, що купуючи гірськолижні черевики в магазині, Ви будете менше відчувати жорсткість черевик, ніж при мінусових температурах під час катання з гірських схилів.

Як рівень підготовки гірськолижника впливає на вибір гірськолижних черевик

Для чоловіків, жінок і дітей, які займаються гірськолижним спортом, при однакових умовах катання необхідно буде купувати гірськолижні черевики з різною жорсткістю.

ski.how to choose.3

Побутує помилкова думка, що гірськолижникові зі слабкою підготовкою необхідно купувати менше жорсткі гірськолижні черевики. Насправді не варто боятися купувати гірськолижні черевики більш просунутого рівня. Навпаки, так може навіть виявитися краще, адже прогресуючи в гірськолижному спорті, Вам будуть потрібні черевики вищого рівня. Але при виборі черевик не варто забувати про ще один відчутний фактор - це їх цінова політика. Чим вище буде рівень гірськолижних черевик, тим дорожчими вони будуть. Тому, щоб не витрачати зайві кошти, постарайтеся визначитися відразу: Ви хочете займатися аматорським гірськолижним катанням або Ви хочете і готові прогресувати в гірськолижному спорті.

Для професійних гірськолижників і експертів обов'язково необхідно купувати черевики з більшою жорсткістю, так як такі гірськолижні черевики здатні забезпечити найкращу передачу зусиль і, як результат, кращий контроль над лижами.

 

У гірськолижних черевиках для професіоналів і експертів можуть бути деякі незручності:

• На морозі складніше надягати і знімати гірськолижні черевики з більшим ступенем жорсткості (але ж не так часто доводиться це робити!).

• У більш жорстких черевиках трохи складніше ходити, особливо по сходах. Якщо виникне необхідність спускатися або підніматися по сходах в приміщенні, не знімаючи гірськолижних черевик, Вам можна буде розстебнути на них кліпси. Єдине попередження під час такої ходьби - намагайтеся ходити акуратно, щоб не зламати кліпси про ступені.

• У гірськолижних черевиках для професійних спортсменів ніг може бути не так тепло, як в черевиках з меншою жорсткістю. Причина полягає в тому, що такі черевики більш щільно прилягають до ніг спортсмена і, як наслідок, циркуляція крові може бути злегка порушена. Крім того, у таких черевиків внутрішні чобітки більш тонкі і мають меншу теплоізоляцією.

• Черевики для агресивного професійного катання володіють великим кутом нахилу халяви вперед, а це, в свою чергу, створює додаткове навантаження на спину і коліна спортсмена.

Як стиль катання гірськолижника впливає на вибір гірськолижних черевик

ski.how to choose.8

 

Стиль катання гірськолижника - це першочерговий фактор, на який необхідно звернути увагу спортсмену. Якщо для Вас важливий максимальний контроль над лижами і Ви віддаєте перевагу кататися на великих швидкостях, тоді Вам обов'язково необхідно купувати більш жорсткі гірськолижні черевики. Якщо ж швидкість і вдосконалення техніки катання - це не головне для Вас, якщо Ви віддаєте перевагу катання заради задоволення і насолоди місцевими пам'ятками під час своїх спокійних і нешвидкий спусків, тоді для Вас буде краще купувати гірськолижні черевики з меншою жорсткістю.

Як обрана для катання місцевість впливає на вибір гірськолижних черевик

ski.how to choose.9

Весь гірськолижний інвентар володіє специфічними характеристиками залежно від свого призначення і гірськолижні черевики - не виняток.

 

Залежно від призначення, гірськолижні черевики можуть бути:

• Спортивні - гірськолижні черевики, мають максимальну жорсткість, вузькою колодкою, великим кутом нахилу вперед і тонким внутрішнім чобітком.

• Гірськолижні черевики для фрірайду - мають менший ухилом халяви вперед, ніж спортивні черевики, середньою шириною колодки, більш теплим і товстим внутрішнім чобітком. Для гірськолижних черевик цього типу не настільки важлива велика жорсткість і у багатьох моделей є режим «ходьба / катання».

• Гірськолижні черевики для паркового катання - мають невелику жорсткістю, амортизаційними вставками і невеликою вагою.

 

Колодка гірськолижних черевик

На вибір колодки гірськолижних черевик впливають:

• Особливості ніг гірськолижника;

• Стиль катання спортсмена.

Ширина колодки гірськолижного черевика - це відстань між стінками черевика в найширшій зоні, яке варіюється від 98 до 108 мм. Вибираючи собі черевики за каталогом, слід враховувати, що всі параметри там вказуються для розміру черевика 27,5. Якщо розмір черевика буде менше, то, відповідно, і ширина його колодки буде менше. При покупці гірськолижних черевик, рекомендується постійно їх приміряти, так як різні моделі і різні бренди можуть забезпечувати різний комфорт ногам спортсмена. Якщо в разі примірки Вашим ногам тісно в черевиках, то можливо ця модель просто Вам не підходить. Якщо Вам лише трохи незручно в черевиках, не забувайте, що після розкочування внутрішні чобітки «сядуть» за Вашим ногам. Термоформовка внутрішніх чобітків зможе злегка розширити черевики в «проблемних зонах».

Для створення універсальних гірськолижних черевик, які можуть підходити будь-якому спортсмену, виробники гірськолижного спорядження використовують особливі технології. Так, у деяких моделей ширину пластикових черевиків можна змінити механічно (технологія Head Adaptive Fit). Деякі фірми, наприклад Atomic, використовують м'яку вставку - технологія Live Fit.

ski.how to choose.4

ski.how to choose.5

ski.how to choose.6

 

 

Деякі моделі гірськолижних черевик дозволяють змінити ширину колодки завдяки термоформовки зовнішнього пластикового черевика. Але далеко не всі фірми використовують технології, що дозволяють таким чином змінювати ширину колодки.

Ширина колодки так само впливає на жорсткість гірськолижних черевик. Чим більше жорсткість черевик, тим вужча буде колодка. Наприклад, для максимально ідеальної фіксації ніг гірськолижника, в спортивних моделях черевиків мінімальна ширина колодки (в порівнянні з гірськолижними черевиками для інших призначень). Для спортсменів черевики підганяються індивідуальнобутфітером.

Ціна гірськолижних черевик

На формування ціни гірськолижних черевик впливають багато факторів. Першочерговим можна назвати призначення черевик, тому що чим професійніше черевики, тим більше технологій застосовуються для їх створення. Крім цього, для більш жорстких черевик дуже важлива індивідуальна підгонка. Відповідно і ціна у таких черевиків буде на порядок вище.

Дана серія статей так само надає інформацію щодо того, на які конструкційні особливості гірськолижних черевик (колодка, Кострукцій, ремінь, підошва, застібки, перемикач ходьба-катання, внутренник) необхідно звернути увагу при виборі відповідних черевик для себе.

 

 


 

Перейти в каталог