Як правильно зберігати свої лижі

Інформація щодо ковзної поверхні гірських лиж, кантів, гірськолижних кріплень і гірськолижних черевик, а також - рекомендації щодо проведення ремонтних робіт  гірськолижного спорядження.

how to store skis elfa garage store utility

Професійний Скі сервіс Sportzone.ua
Пункт прийому сервісу лиж та сноубордів SportZone знаходиться за адресою Київ, Героїв Дніпра 67.
Тел. 067 661 99 33

 


 

 

1. Інформація щодо ковзної поверхні у гірських лиж

За події кількох днів катання, переважно вздовж кантів на ковзної поверхні гірських лиж, з'являється білуватий наліт (сивина). Це є наслідком того, що стирається парафін і для того, щоб лижі краще ковзали і були захищені від окислення, поверхня лиж необхідно вдруге обробити і найкращим способом обробки є спосіб гарячої обробки. При обробці таким способом на ковзної поверхні гірських лиж заповнюються мікропори, збільшуючи, тим самим, еластичність і довговічність гірських лиж. Перш, ніж нанести спеціальну змазку на лижі, їх необхідно ретельно висушити і зберігати в приміщенні, що підтримує кімнатну температуру, оскільки парафін на холодну, ковзаючу або мокру поверхню дуже погано лягати. Особливо обережним слід бути при нанесенні парафіну за допомогою праски, так як різкі температурні перепади можуть стати наслідком відшаруванням ковзної поверхні лиж. При подальшому використанні лиж, їх так само необхідно систематично змащувати, оскільки це значно покращує їх ковзання під час занять гірськолижними видами спорту, збільшує експлуатаційний термін лиж і забезпечує краще збереження.

Під час використання гірських лиж, на жаль, неможливо уникнути появи подряпин на ковзної поверхні. Вони негативно впливають на функціональність лиж, погіршуючи їх ковзання. Крім того, ці подряпини є першопричиною окислення ковзної поверхні лиж, а так само, при наявності дерев'яної серцевини лиж, сприяє її гниття. Крім цього, в утворилися тріщини постійно потрапляє вода, швидко замерзає при низьких температурах, що сприяє розриву серцевини лиж і відшаровування їх ковзної поверхні.

Для забезпечення схоронності, отримання стовідсоткової гарантії про робочому стані гірських лиж або ж отримання інформації про необхідність проведення ремонтних робіт, рекомендується після кожної поїздки в гори показати гірські лижі професіоналу, розбирається в правильному зберіганні та використанні гірськолижного інвентарю, а так само здатному оцінити його поточний стан і виявити виниклі дефекти.

Рекомендації по проведенню ремонтних робіт гірськолижного спорядження:

1) Усі ремонтні роботи найкраще проводити після закінчення сезону, а не перед його початком, оскільки товстий шар парафіну не дає окислюватися ковзної поверхні під час тривалого зберігання;

2) По закінченню кожної поїздки в гори рекомендується негайно підточувати канти і розкривати парафіном ковзаючу поверхню лиж.

2. Інформація щодо кантів на гірських лижах

Основна функція кантів - це утримувати лижі під час спусків зі схилів на всіх поворотах, тому вони не повинні мати щербини. При цьому канти повинні бути гострими, оскільки управління лижами на тупих кант неможливо і найчастіше стає першопричиною багатьох падінь і отримання серйозних травм на спуску з Льодовитий або твердою поверхнею. Саме від стану кантів залежить безпека гірськолижника під час виконання різаних поворотів на різних спусках і жорстких трасах.

Стежити за станом кантів найкраще професіоналам, так як при їх обробці навіть незначна зміна кутів заточування можуть негативно позначитися на функціональності інвентарю, а відновлення потрібних кутів заточки - дуже трудомісткий і вкрай складний процес. Необхідний кут заточування можна зберегти тільки при обробці на спеціальних верстатах і при використанні спеціальних інструментів. Саме тому таку роботу краще довірити фахівцеві, адже від стану ковзної поверхні і кантів залежить безпека гірськолижника на спусках, точність і надійність управління лижами, і хороша маневреність. Для гірськолижника найкраще вибирати для катання такі спуски і схили, поверхня яких має достатній для цього сніговим покривом і намагатися уникати схили з грунтом, камінням або іншими предметами. Такі запобіжні заходи дозволять зберегти ковзаючу поверхню гірських лиж протягом більш тривалого періоду. Спортсменам-гірськолижникам необхідно постійно пам'ятати про те, що вибираючи нестандартні схили для спусків, які відрізняються від схилів зі сніговим покриттям, вони постійно піддають механічним навантаженням свій інвентар, який не призначений для такого роду використання.

Необхідні заходи, що допомагають уберегти гірськолижний інвентар:

1) Використання спеціальних скріплюють «липучок» при транспортуванні гірських лиж;

2) При здачі гірських лиж в багажне відділення під час тривалих подорожей, необхідно користуватися мінімум двома «липучками»;

3) Щоб уникнути ударів лиж один про одного під час переміщення в чохлі, кожну лижу необхідно окремо обмотувати чим-небудь м'яким, наприклад, одягом;

4) Після закінчення вчинення спусків і перед тим, як знову упаковувати гірські лижі в чохол, лижі необхідно ретельно протерти і дати висохнути мінімум протягом доби;

5) Лижі краще за все не транспортувати у відкритому багажнику машини, так як бруд з дороги може потрапити на кріплення і канти лиж, а це згодом призводить до утворення іржі;

6) Лижі необхідно зберігати в прохолодному сухому приміщенні, виключаючи попадання на них прямих сонячних променів;

7) Лижі слід зберігати без навантаження і в вертикальному положенні.

3. Гірськолижні кріплення

Ідеальний стан кріплень - забезпечення надійності гірськолижника під час завоювань спусків, тому за їх станом слід ретельно стежити. Для цього необхідно:

1) Під час тривалого зберігання лиж слід зусилля на гірськолижних кріпленнях знизити до мінімальної позначки на скелі, але тільки не до упору;

2) Проводити перевірку та тестування гірськолижного кріплення раз в рік-два;

3) Встановлювати значення зусилля гірськолижних кріплень, з огляду на реальні показники ваги, зросту та професійного рівня підготовки спортсмена.

4. Гірськолижні черевики

Щоб уникнути деформації гірськолижних черевик необхідно зберігати їх виключно в застебнутому стані (в іншому випадку існує ризик деформації пластику) і не сушити на батареї.

 

Перейти в каталог