Як правильно доглядати за своїми гірськими лижами

У статті наведено поради щодо правильного догляду за гірськими лижами.

Професійний Скі сервіс Sportzone.ua
Пункт прийому сервісу лиж та сноубордів SportZone знаходиться за адресою Київ, Героїв Дніпра 67.
Тел. 067 661 99 33

Для збільшення термінів експлуатації і підтримки відмінної продуктивності гірських лиж, їм вкрай необхідний правильний догляд. Звичайно, найпростіше віднести лижі в найближчу майстерню, щоб професіонали належним чином подбали про Ваших гірських лижах, однак, навчитися самому це робити - куди корисніше. По-перше, таким чином Ви зможете пристойно заощадити, а по-друге, це допоможе Вам більше дізнатися про своє гірськолижному споряджені.
  Існують два основні чинники, які необхідно знати для належного обслуговування Ваших лиж:
- збереження кантів гострими;
- збереження бази гладкою.
  Незалежно від того, скільки років Вашим гірських лиж, правильне обслуговування, турбота і увага зможуть продовжити їх експлуатаційний період від п'яти років і більше.
  Якщо Ви самостійно хочете зробити налаштування своїх гірських лиж, багато корисної інформації щодо правильності настройки Ви можете знайти на нашому сайті.

Правильний догляд за кантами


  Канти - це металеві смужки, які проходять по контуру гірських лиж. Вони допомагають гірськолижникам утримувати лижі під час здійснення красивих контрольованих поворотів і під час спусків на снігу або льоду. Так як канти можуть поржавіти, а дрібні вм'ятини на них можуть вплинути на здатність гірськолижника утримувати канти і врізатися в поворот на жорсткому снігу або снігу, за кантами необхідний постійний догляд.
Рекомендовані кути для кантів наступні: кут бічного канта - 88 градусів, основний скіс (нижній боковий кант) - 1 градус.
 

Після того, як Ви ув'язнили свої канти, Вам необхідно спеціальним каменем привести у відповідний стан ніс і хвіст, щоб вони не заривалися в сніг. Гострий ніс і хвіст можуть зробити лижі набагато жорсткіше під час катання. Канти на лижах повинні бути гострими, тому будьте обережними під час катання, щоб не пошкодити свої лижі та інші предмети свого спорядження, такі як одяг, рукавички, сумки і т.д.

Рейли і канти

  Якщо Ви регулярно катаетесь в парку і часто підкорюєте рейки, Вам необхідно спочатку переконатися в тому, що канти Ваших лиж заточені правильно, щоб лижі змогли довго і плавно ковзати по рейках і спеціальних конструкцій. Якщо Ви не закруглюватимете канти своїх лиж, це значно зменшить експлуатаційний термін Ваших лиж і збільшить Ваші шанси на падіння.

База гірських лиж
  З боку бази гірські лижі шліфуються вкрай рідко. Основною причиною необхідності шліфування бази може стати тільки її сильне пошкодження.
  Базу лиж необхідно зберігати гладкою і вощеного (просоченої або натертої воском), щоб лижі відмінно ковзали під час катання.
  Натирання воском гірських лиж необхідно для підтримки працездатності їх баз. Якщо Ви не будете регулярно розкривати воском свої лижі, вони просто будуть висихати і, в кінцевому рахунку, база розсохнеться і на ній з'являться тріщини.
  Крім регулярного вощіння, Вам необхідно регулярно перевіряти свої лижі на наявність подряпин, вм'ятин або пошкоджень сердечника. Всі ці дефекти повинні бути усунені або Вами самостійно, або професіоналом в спеціалізованій ремонтній майстерні.
  За події від 21 до 45 днів Вашого катання, Вам необхідно перевіряти стан бази своїх гірських лиж, щоб лижі гарантовано були повністю рівними і чистими. Так як для цього необхідна спеціальна техніка, Вам краще звернутися в ремонтну майстерню спортивного інвентарю, де бази Ваших лиж будуть відшліфовані і покриті воском.


Оброблення гірських лиж воском
  Багато гірські лижі вже покриваються воском на фабриці під час виробництва, тому їх не потрібно вощіть відразу після придбання.
  Зазвичай віск тримається приблизно 7-10 днів під час катання, тому гірськолижникові рекомендується придбати віск і праска, і навчитися тому, як покривати воском свої гірські лижі. В якості альтернативи, якщо Вам ніколи цим займатися самостійно або просто немає бажання в цьому розбиратися, Ви можете віддавати свої лижі в ремонтну майстерню і там їх будуть вощіть.
  Зверніть увагу, що віск, який Ви наносите на свої лижі, в кінцевому рахунку виходить з бази і залишається на горах і водоймах. Щоб зменшити негативний вплив на навколишнє середовище, завжди вибирайте нефторірованние біорозкладаний віск.

Зберігання гірських лиж
  Не нехтуйте правильним зберіганням своїх гірських лиж після того, коли Ви перестаєте кататися! Зберігайте свої лижі в сухому місці, далеко від тепла і вологи, щоб уникнути утворення іржі. Якщо Ви можете покрити лижі воском перед зберіганням - це буде для них кращим захистом, так як це запобіжить поява іржі і дасть гарантію того, що база лиж не висохне.
  Більш детально про правильність зберігання гірських лиж ми вже згадували раніше на нашому сайті.
 
Поради щодо того, як зберегти свої лижі в хорошому стані протягом тривалого періоду часу:
  - Будьте гранично обережними при очищенні гірських лиж від снігу. Якщо Ви натиснете металевим кантом на пластиковий Топшем, то можете пошкодити його. Багато гірськолижники можуть нанести таке пошкодження лиж, сидячи на крісельному підйомнику на канатних дорогах.
  - Будьте обережними при транспортуванні або під час пакування гірських лиж. Якщо Ви вдарите свої лижі про твердий предмет (бетон, металеві сходи, стеля і т.д.), то можете завдати їм серйозної шкоди.
  - Використовуйте спеціальні ремінці на липучці або гумці, щоб тримати лижі разом. До того ж, зберігати лижі найкраще весь час в спеціальній сумці.

Перейти в каталог