Як вибрати жіночі гірські лижі

У статті надано основні поради, яким необхідно слідувати при придбанні жіночих гірських лиж.

ski chic woman

 


 

  Ринок гірськолижного інвентарю на сьогоднішній день переповнений різноманітними моделями гірських лиж як для чоловіків, так і для жінок. Для того, щоб вибрати потрібну пару гірських лиж для себе, необхідно розібратися в цьому різноманітті моделей і марок гірських лиж.

  Отже, з чого почати гірськолижниці, вирішивши придбати собі нову пару гірських лиж? Єдиним правильним кроком при виборі нової пари гірських лиж стане визначення стилю катання гірськолижниці, а вже після цього можна вивчати модельний ряд жіночих гірських лиж, доступний на ринку спортивного обладнання. 

 

Жіночі гірські лижі, призначені для катання підготовленими трасами.

180206 alpine skiing tease e0oba9

 

  Широкомасштабним використанням гірських лиж жінками можна назвати катання на спеціально підготовлених трасах. Геометрія жіночих гірських лиж яскраво виражена, тобто має «нос» на порядок більше «талії». Варто враховувати той факт, що ширина талії, п'яти та носа обумовлюють радіус повороту, тому чим менше буде радіус повороту, тим швидше буде можливість у лиж здійснювати повороти. Для катання спеціально підготовленими трасами, вибирайте собі лижі з класу фітнесм, а не спортивні або слаломні лижі.

  Щодо довжини трасових жіночих гірських лиж, необхідно вибирати довжину лиж таким чином, щоб вони були приблизно на 10 см довшими, ніж зріст гірськолижниці. Тим не менш, довжина гірських лиж може змінюватись в залежності від особистих переваг гірськолижниць. Якщо Вам подобається робити більш легкі повороти і виконувати дуги меншого радіусу, тоді необхідно вибирати короткі лижі. Якщо Вам хочеться ганяти на схилі на гранично допустимих швидкостях, виконуючи великі дуги, тоді можна вибирати довгі жіночі гірські лижі.

 

 10069 572

 

  Другий важливий параметр жіночих гірських лиж – це жорсткість. Трасові жіночі лижі, як правило, мають велику жорсткість і тому відмінно поводяться на жорстких слонах. Якщо гірськолижниця-аматор або новачок купує для себе пару трасових лиж, тоді немає необхідності купувати дуже жорсткі лижі, оскільки вони досить вимогливі. Тим не менш, якщо Ви зможете впоратися з керуванням і обкатати ці лижі - вони зможуть надійно утримувати Вас на жорстких і крутих трасах.

  Рівень катання та вага гірськолижниці також впливають на довжину та жорсткість жіночих гірських лиж. Наприклад, гірськолижниці-початківці з невеликою вагою найкраще буде зупинити свій вибір на більш м'якій і більш короткій моделі.

 

Твінтипові/паркові жіночі лижі

twintip park skis wow

 

  Твінтипові лижі – дуже легкі та маневрені лижі із симетричною геометрією, тому парк – це далеко не єдине місце, де можна кататися на цих лижах. У твінтипах загнуті п'яти, що дозволяє відмінно кататися на лижах як стандартним способом, так і вперед спиною. Незважаючи на те, що спочатку твинтипові лижі були призначені для катання в стилі фрістайл, зараз моделі лиж твінтипових все більше приваблюють гірськолижниць з різним рівнем підготовки. Якщо Вам мало просто здійснювати спокійні спуски на спеціально підготовлених трасах і хочеться спробувати здійснити невеликий стрибок на купині, проїхати то боком, спиною вперед або навіть прокрутитися на 360 градусів на місці, тоді твинтипові лижі - саме те, що Вам потрібно. Якщо не зважати на крижані ділянки, то на трасах також буде комфортно кататися на твінтипах, оскільки ці лижі здатні надати Вам свободу пересування!

 

Жіночі універсальні гірські лижі

universal women skis

 

  Виробники гірських лиж виділили у своїх лінійках окремий підклас «універсальних лиж» для того, щоб створювати таке спортивне спорядження, яке виявлятиме відмінну манеру поведінки як на спеціально підготовлених трасах, так і за їх межами. Жіночі універсальні гірські лижі мають більший радіус повороту, ніж, наприклад, трасові лижі, і ширшою талією. До того ж, універсальні лижі важчі і солідніше виглядають. Навіть якщо гірськолижна траса буде підготовлена не найкращим чином, гірськолижниця буде комфортно почуватися під час катання на універсальних гірських лижах. Якщо ж гірськолижниця не вперше стає на лижі і її явно не можна назвати новачком у гірськолижному спорті, вона явно захоче прокотитися вже не по самій трасі, а за її межами. При цьому не треба буде змінювати лижі, а достатньо лише вибрати іншу місцевість для катання.

 

Жіночі гірські лижі для оф-пісту та катання в стилі фрірайд.

4c18514eb821ceb7437cc5ad2588b622

 

  Упевнено катаються в стилі фрірайд гірськолижниці самі знають який інвентар їм необхідний, а ось для гірськолижниць-початківців, які хочуть освоїти стиль фрірайд, будуть корисними поради, наведені нижче. Жіночі гірські лижі для фрірайду повинні бути широкими та довгими для катання по непідготовлених схилах, однак у всьому є свої межі. Виходячи вперше кататися за межі спеціально підготовлених трас, можна купувати жіночі гірські лижі з розмірами талії від 95 до 105 мм і з такою довжиною, яка дорівнюватиме зросту гірськолижниці. Важливо знати, що чим ширшою буде талія лиж, тим повільніше відбуватиметься перекантовка.

  Жорсткість лиж теж має бути помірною, тому що без певних навичок катання гірськолижниці буде важко керувати занадто жорсткими лижами. М'якіші гірські лижі дбайливо ставитимуться до ніг гірськолижниці, будуть більш слухняними на схилі і зможуть вибачити багато помилок гірськолижницям, що навчаються.

 

roxy shima all mountain 2019

 

    Вже після набуття певних навичок гірськолижниця зможе сама розібратися, наскільки їй підходять лижі для початківців, наскільки влаштовує жорсткість її гірських лиж і чи є сенс збільшувати ростовку.

  На сьогоднішній день виробники жіночих гірських лиж для фрірайду вже розробили окрему лінійку оф-піст лиж, які здатні враховувати фізичні здібності та вагу гірськолижниць. Жінкам-гірськолижницям необхідно підбирати собі пару лиж зі спеціально створених жіночих моделей лиж для фрірайду, так як вони легші і м'якіші, ніж чоловічі моделі, і мають меншу ростовку. Для гірськолижниць-початківців лижі для фрірайду стануть справжнім відкриттям, здатним подарувати незабутнє задоволення від катання на схилі.

 

freeride VERBIER DCARLIER 5876

 

Жіночі спортивні гірські лижі Race

  Як правило, у магазинах спортивного інвентарю продаються лижі для слалому та слалому-гіганта. Звичайно, це не лижі для професійних спортсменок, але це цілком справжні спортивні гірські лижі для жінок-гірськолижниць. Рейсові якості цих лиж чудові, проте до таких лиж ще треба «дорасти».

 

race skis orig

 

  Отже, вибір лиж безпосередньо залежить від того, який рівень підготовки у гірськолижниці, тому чесно поставтеся до питання визначення свого рівня (початківець, просунутий або експерт) і сміливо вибирайте собі пару жіночих гірських лиж, що підходять.

 

І ще кілька порад жінкам-гірськолижницям:

  • гірськолижницям, що впевнено катаються, можна вибирати лижі більш жорсткі і довші лижі, незалежно від обраного стилю катання, оскільки вони будуть стабільніше поводитися на схилах. А гірськолижницям-початківцям буде набагато комфортніше кататися не більш м'яких і більш коротких лижах. Жорсткість лиж визначити дуже просто. Для цього необхідно взяти лижу за носок і натиснути рукою на носову частину виробу, яка знаходиться трохи вище за кріплення. Жорстку лижу прогнути у Вас не вийде взагалі, а ось м'яка гнутиметься сильно.

  • Зверніть увагу саме на жіночі моделі гірських лиж, оскільки це зовсім не маркетинговий хід виробників гірськолижного спорядження. Жіночі гірські лижі сконструйовані таким чином, що вони враховують усі особливості жіночого тіла, її вагу та зріст. Керувати жіночими моделями лиж гірськолижницям буде набагато простіше, оскільки це набагато легше. До того ж жіночі лижі легші за вагою, ніж чоловічі моделі, і немає необхідності носити на своїх руках та плечах зайву вагу.

  • Якщо, все-таки, Вам сподобалася чоловіча модель гірських лиж, можете придбати й ці лижі, тільки переконайтеся, що Ви не переоцінили свої можливості. Також перевірте, щоб Вам підходила ростовка цих лиж, їхня геометрія та жорсткість.

 

prof freerider woman

 

  • Лінійка жіночих моделей гірських лиж може порадувати своєю різноманітністю, тому окрім вибору лиж виключно виходячи з технічних характеристик, Ви, безсумнівно, зверніть увагу на стиль та зовнішній вигляд гірських лиж. Ви однозначно зможете підібрати собі яскраві, привертаючи до себе погляди та увагу гірські лижі!

  • Якщо Вам вже сподобалася певна пара лиж, але Ви розумієте, що фінансово не можете їх собі дозволити на поточний момент, можна почекати до сезону розпродажів. Зазвичай до кінця гірськолижного сезону вони дешевші! Також можна стежити за різними акціями та знижками ще до початку гірськолижного сезону. Нічого страшного, якщо лижі Ви придбаєте влітку і вони полежать у Вас якийсь час, зате Ви можете суттєво заощадити. Про те, як правильно зберігати свої гірські лижі та з іншими корисними порадами щодо догляду за ними, Ви можете ознайомитись у статтях «Як правильно доглядати свої гірські лижі» та «Як правильно зберігати свої лижі». Крім того, завжди залишається варіант придбати гірські лижі б/в, проте тут обов'язково необхідно звернути увагу на їх термін експлуатації, оскільки можуть виявитися такі фактори, як «втома» матеріалів, «мало» ковзака чи кантів після численних ремонтів тощо. . Звичайно, гірські лижі можуть значно заощадити Ваш бюджет, але не забувайте про те, що технології не стоять на місці і з кожним роком виробники гірськолижного спорядження максимально намагаються покращити свій модельний ряд, впровадити нові технології та модернізувати функціональні якості виробленої продукції. Тому геометрія та конструкція гірських лиж з кожним новим сезоном стає кращою, і це суттєво впливає на поведінку лиж на схилі.

Перейти в каталог