Яка довжина має бути у сноуборду та гірських лиж

У статті перелічені всі фактори, які необхідно враховувати під час вибору довжини гірських лиж та сноуборду.


 Довжина є важливим фактором при виборі гірських лиж і сноуборду. Вибір ідеального розміру гірськолижного спорядження не лише допомагає райдерові краще кататися, а й прискорює процес розвитку. По суті, короткі лижі та сноуборди більш рухливі та ними легше керувати, у той час, як довші лижі забезпечують райдеру більшу стійкість та краще зчеплення. Отже, яка довжина гірських лиж та сноуборду підійде саме Вам?

  Вибір довжини лиж чи сноуборду залежатиме від багатьох чинників. У цій статті надано всі фактори, які необхідно враховувати при виборі довжини лиж та сноуборду. Звичайно, у кожного виробника відрізняються розміри гірськолижного обладнання, що виробляється, але всі рекомендації, надані нижче, будуть хорошим початком для того, щоб зрозуміти, який же розмір лиж і сноуборду потрібен саме Вам.

  Отже, давайте розглянемо чинники, що впливають вибір довжини гірських лиж і сноуборду.

 

skis snowboard orig

 

Вплив зростання та ваги гірськолижника/сноубордиста на вибір гірських лиж/сноуборду

   Перше, що необхідно враховувати при виборі довжини гірських лиж для себе, це Ваш власний зріст і вага. Довжина Ваших лиж буде в межах, діапазон яких буде підібраний відповідно до цих даних. Гірські лижі та сноуборди сконструйовані таким чином, щоб раціонально дозволити райдеру розподілити вагу свого тіла таким чином, щоб він не потонув у снігу. Чим більше буде площа поверхні обраного Вами гірськолижного спорядження, тим меншою буде сила тертя і тим швидше Ви зможете кататися.

  Раніше лижі вироблялися довгими та надто тонкими. Сьогодні тенденція створення гірськолижного спорядження змінилася і тепер перевага віддається виробництву більш коротких лиж, оскільки вони більш маневрені і на них легше  здійснювати повороти. У новосконструйованих коротких лижах ширша п'ята, що компенсує меншу площу поверхні.
 

  Ваше зростання і вага впливає на Ваш центр тяжкості. Більш високим та/або більш важким спортсменам комфортніше кататиметься на більш довгих лижах, беручи до уваги їхній вищий центр тяжкості та тиск, що чиниться ними на лижі. Що менше буде зріст гірськолижника, то коротше йому знадобляться лижі.

  За допомогою таблиці, наведеної нижче, Ви можете підібрати відповідну довжину гірських лиж для себе, виходячи зі свого зростання та рівня підготовки в гірськолижному спорті.

 

skier height

Вибір лиж, виходячи із зростання та рівня підготовки гірськолижника

 

  Як видно з таблиці, в залежності від різних факторів, які впливають на вибір гірських лиж, вони можуть бути приблизно одного розміру з гірськолижником або десь на 15 см коротше спортсмена.

  Щодо сноубордів, то зазвичай їх довжина трохи коротша за зріст сноубордиста. Довжина сноуборду може бути в межах між підборіддям і носом спортсмена. Зверніть увагу, що довжина сноуборду більше залежить від вашої ваги, ніж від зросту.

  Залежність діапазону довжини Вашого сноуборду від Вашої ваги надана в таблиці нижче:

 

snowboarders weight

Вибір довжини сноуборду в залежності від ваги сноубордиста

 

  Не забувайте, що ширина талії Вашого сноуборду визначатиметься розміром Вашої ноги, а отже, безпосередньо залежатиме від цього показника. Спортсменам з великим розміром ніг знадобиться дошка з ширшою талією, а це, у свою чергу, вплине на бічний заріз дошки та її довжину.

 

Copy of What s the Right Length for your Skis Snowboards 532x797

 

Вплив навичок гірськолижника/сноубордиста на вибір гірських лиж/сноуборду

  Наступний фактор, який необхідно враховувати, – це рівень Ваших здібностей. Це досить просто. Лижникам-початківцям і сноубордистам найкраще придбати короткі лижі, тому що на них буде набагато простіше кататися.
Просунуті і досвідчені райдери вже мають достатню силу і вміння, щоб бути здатними керувати більш довгими лижами або сноубордом. Спортсмени з таким рівнем підготовки краще оцінять стабільність, яку надає це спорядження під час катання на високих швидкостях.


  Часто використовуваним орієнтиром для гірськолижників-початківців є їх власний зріст. Їм найбільше підходять ті лижі, довжина яких перебуватиме між підборіддям і носом гірськолижника. Більш досвідченим гірськолижникам необхідно вибирати собі лижі, довжина яких перебуватиме між носом і маківкою гірськолижника, або навіть трохи довшою, залежно від типу лиж. Сноубордисти можуть починати кататися на сноуборді, висота якого сягає плеча райдера і, залежно від місцевості катання, підніматися до висоти носа чи вище.

 

HowLongShouldMySnowboardAndSkisBe1 595x396

 

Вплив статі спортсмена на вибір гірських лиж/сноуборду

  Жіночі моделі гірських лиж і сноубордів легші і гнучкіші, ніж чоловічі моделі, і, як правило, жіночі моделі коротші, що пояснюється м'язовим центром тяжкості спортсменок і меншою масою тіла, ніж у чоловіків. Використовуючи жіночі моделі гірських лиж та сноубордів, спортсменкам необхідно буде докладати менше зусиль для роботи свого спорядження, та вичавлювати максимальні можливості з нього. Жінкам набагато легше керуватиме саме жіночими моделями гірських лиж та сноубордів.
 

  Про те, «Як вибрати жіночі гірські лижі» і «Як правильно підібрати для себе сноуборд» ми вже згадували раніше на нашому сайті. На додаток до цього, сноубордисткам буде корисно ознайомитися зі статтею «Як правильно підібрати одяг для сноубордистки».

 

gsou

 

Гірські лижі/сноуборд для дітей

  Для діток які вчаться вибирають спорядження коротше, ніж для тих діток, які вже впевнено катається. Для новачків лижі можуть досягати рівня трохи нижче за плечі дитини. В іншому при виборі лиж для катання дітям необхідно враховувати ті ж фактори, що і при виборі лиж для дорослих. Майте на увазі, що якщо Ваша дитина захоче прогресувати в гірськолижному спорті або сноубордингу, то Вам було б розумніше інвестувати в спорядження, яке допоможе йому розвиватися протягом усього сезону.


  Крім того, Вам буде корисно ознайомитися з тим, як правильно одягати свою дитину на схил, незалежно від того, яким видом гірськолижного спорту вона вирішить займатися. У нашій статті «Всі плюси гірськолижного одягу для дітей» Ви знайдете багато корисних порад для того, щоб Вашій дитині було тепло за будь-яких погодних умов.

 

2 kids on skis

 

Вплив стилю катання на вибір гірських лиж/сноубордів

 Також на вибір гірських лиж дуже сильно впливає стиль катання гірськолижника.

 

1 1

Вплив стилю катання гірськолижника на вибір гірських лиж

 

  Якщо Ви плануєте кататися на гірських лижах або сноуборді швидко і агресивно, не забувайте, що чим довшим буду обране Вами спорядження, тим краще, стійкіше і комфортніше буде Вам кататися.

  Тим спортсменам, які вважають за краще кататися в стилі могул (різновид фрістайлу, який являє собою швидкісний спуск на гірських лижах по горбистій трасі) і люблять робити круті повороти, необхідно вибирати для себе більш короткі лижі або сноуборди з меншим радіусом повороту. Таке спорядження забезпечують райдеру найкращий контроль під час поворотів, тому вони також підходять для менш досвідчених та менш агресивних райдерів.

 

pro snoubord i lizhi

 

Вплив камбера та рокера на вибір гірських лиж/сноубордів

  Важливим фактором при виборі гірських лиж та сноубордів є ефективний камбер (згинання лиж у середній зоні) або довжина лиж/сноуборду, що фактично стосується гори. Кант лиж – це і є та частина спорядження, яка забезпечує спорядженню зчеплення зі снігом. Про те, що таке «кант» і як правильно доглядати канти на гірських лижах та сноубордах, ми вже згадували у статті «Все про заточування кантів на гірських лижах та сноуборді».


  Занадто короткі канти можуть стати наслідком втрати контролю над спорядженням, у той час як занадто великі – ускладнюють можливість поворотів. Різні гірські лижі і сноуборди мають різноманітне поєднання рокера і камбера, які впливають на ефективність роботи цього спортивного спорядження.


  Традиційні гірські лижі і сноуборди мають камбер у середині виробу. Вигнуті лижі та сноуборди забезпечують відмінний памп та відмінно підходять для карвінгу.

 

HowLongShouldMySnowboardAndSkisBe2 595x397

 

  Якщо Ви використовуєте вигнуті гірські лижі або сноуборд, Ви можете придбати спорядження коротшої довжини з великим камбером. Слаломні лижі ще коротші і мають глибший бічний виріз, завдяки чому райдер здатний здійснювати більш круті повороти. Насправді слаломні лижі зазвичай доходять до 65 дюймів (165 см).


  «Рокер» - це цілковита протилежність камбера і є вигином лиж або сноуборду з обох кінців (на носі і хвості). Як правило, легкі гірські лижі та сноуборди для катання в стилі фрістайл мають такий рокер, завдяки якому лижі та сноуборд здатні відмінно триматися на снігу. На лижах та сноубордах, у конструкції яких присутній рокер, сильніші канти і вони більш короткі, ніж лижі/сноуборд для фрістайлу.


  Твинтипові лижі та сноуборди підняті на обох кінцях. Гірськолижники, що катаються на твинтипових лижах, повинні вибирати для себе довші моделі, щоб компенсувати зменшену ефективність кантів.

 

girl on the hill

 

Вплив радіусу повороту на вибір гірських лиж/сноубордів

  Одним із факторів, тісно пов'язаних із вибором довжини Ваших лиж, є радіус повороту, який визначається бічним вирізом лиж. Чим довшими будуть обрані Вами лижі, тим більшим буде радіус повороту. Тільки талія у лиж може бути вузькою. Таким чином, гірськолижники, яким необхідний короткий радіус повороту, повинні вибирати для себе короткі лижі.
 

 Лижі з маленьким бічним вирізом здатні повертатися по більшому радіусу і, при цьому, вони можуть скидати п'яти.

  Одним із способів вимірювання бічного вирізу є вимір відстані між краєм талії лижі та тією лінією, яка проходить через краї лижі в найширших місцях носка та п'яти самої лижі. Бічний виріз вимірюється, як правило, у міліметрах. У традиційних лижах бічний виріз приблизно дорівнює 7-8 мм, сучасні лижі, здатні кататися на високих швидкостях, мають радіус приблизно в 12-15 мм. У all-mountain лижах бічний радіус приблизно дорівнює 15 мм, а у карвінгових – 25 мм.

 

lygi main

 

Вплив місцевості катання на вибір гірських лиж/сноубордів

Короткі лижі/сноуборди

  Звичайні слаломні лижі короткі і з глибоким бічним вирізом для можливості крутих поворотів. Також короткі лижі конструюють для грумерів та гірськолижників, які, швидше за все, не кататимуться на дуже великих швидкостях.
Сноуборди фрістайл, як правило, мають рокер і твінтипові наконечники, але, тим не менш, вони більш короткі і легкі, що забезпечує їм кращу маневреність у парку.


Лижі/сноуборди середньої довжини


  All-mountain лижі – це найуніверсальніші лижі і вони добре підходять як для гірськолижників, які воліють кататися на спеціально підготовлених схилах, так і для гірськолижників, що катаються за межами. Ці лижі стають все більш популярними, оскільки вони знаходяться між категоріями трасових лиж та універсалів.
Найпопулярніші сноуборди – це all-mountain сноуборди, оскільки вони середньої довжини, щоб сноубордист міг кататися на будь-якій вибраній місцевості, як на підготовлених трасах, так і за їх межами.

 

snowboarder woman

 

Довгі лижі/сноуборди

 Перевага довших лиж або сноубордів полягає в тому, що вони більш «демпфують». Це означає, що вони краще захищають райдер від нерівностей обраної для катання поверхні і надають кращий контроль. Сноубордисти, які вважають за краще кататися в стилі фрірайд, сплітборд або беккантрі, так само обирають більш довгі дошки.


  Найдовшими та найтоншими є гоночні лижі та альпійські сноуборди, які відмінно підходять для плавного карвінгу та забезпечують відмінну стійкість на високих швидкостях.


  У наші дні виробники гірськолижного інвентарю та сноубордів розробляють різні типи конструкцій свого спорядження, тому детально ознайомтеся з усіма характеристиками обраного обладнання перш, ніж придбати його собі.

 

orig

 

Коротке відео, наведене нижче, пояснює, як підбирати гірські лижі залежно від Вашого зростання, навичок катання та місцевості, на якій Ви любите кататися.

 

Якщо Ви сноубордист, Вашій увазі пропонується відео нижче, яке пояснює, як необхідно вибирати довжину сноуборду:


Перейти в каталог