Основні складові елементи гірськолижних черевик

Одним з найважливіших елементів спорядження для гірськолижника під час катання є гірськолижні черевики. Якщо гірськолижник не зможе підібрати для себе комфортні і зручні гірськолижні черевики, тоді, як результат, він може відчувати постійний біль в литкових м'язах, ступнях, пальцях або щиколотки. Крім цього, незручні гірськолижні черевики можуть стати наслідком гальмування розвитку процесу навчання гірськолижника, тому до вибору цього спорядження необхідно поставитися з усією серйозністю, особливо з огляду на різноманітність гірськолижних черевик на сьогоднішній день (Рис.1. Різноманітність гірськолижних черевик). Якщо гірськолижник помилиться у виборі гірськолижних черевик, тоді навіть найсучасніші і ідеальні лижі, так само як і чудово підібраний гірський схил для спуску, не принесуть гірськолижникові бажаного задоволення від занять гірськими видами спорту.

Рис.1. Різноманітність гірськолижних черевик

Ось, наприклад, який широкий вибір гірськолижних черевик в нашому магазині.

Конструкція гірськолижних черевик досить проста: оболонка черевик складається із пластику, а внутрішнім наповненням є зручні і м'які черевики. У такій продуманій конструкції пластик сприяє довговічності та міцності черевиків, а комфортність забезпечується завдяки внутрішнім чобітків (Рис.2. Конструкція гірськолижних черевик).

Рис.2. Конструкція гірськолижних черевик

(Inner boot - внутрішній черевичок;

Power strap - потужний ремінець халяви;

Clips - кліпси; Outlet shell - зовнішня оболонка черевика;

Lateral upper-cuff adjustement - бічна регулювання верхніх манжетов;

Flex adjustement - регулювання жорсткості;

Ramp angle adjustement - регулювання кута устілки).

Види гірськолижних черевик
Серед великої різноманітності моделей гірськолижних черевик і їх виробників, всі надані моделі можна розділити на певні групи. Наявність таких груп можна аргументувати необхідністю поєднання двох найголовніших вимог до гірськолижних черевиків: вони повинні бути максимально комфортними для гірськолижника під час підкорення всіляких гірських спусків і схилів, а так само максимально швидко і точно передавати зусилля на лижі.

Конструкція найпростіших і комфортних гірськолижних черевик була розроблена спеціально для катання дітей і початківців спортсменів (Рис.3. Гірськолижні черевики для дітей).


Kids Boot 1 Kids Boot 2
Рис.3. Гірськолижні черевики для дітей

(Kids specific soft flex -м'яка регулювання жорсткості, призначена спеціально для дітей;

lightweight plastic buckles - легкі пластикові пряжки;

kids specific medium flex - середня регулювання жорсткості, призначена спеціально для дітей;

tongue handle pull strap - ручка «язичок», призначена для того, щоб потягнути за ремінець;

Velcro powerstrap - потужний ремінець на липучці;

micro adjustable metal buckles - мікро регульовані металеві пряжки).

Такі черевики настійно не рекомендується носити під час підкорення крутих гірських схилів, особливо покритих нерівним сніговим покривом, а так само під час катання на лижах з великою швидкістю, так як прості моделі гірськолижних черевик на це не розраховані. Черевики цієї групи неймовірно м'які, зручні, легко надягають і знімаються, нерідко оснащені додатковою функцією, що дозволяє міняти режими «катання» і «ходьби», завдяки чому початківцю гірськолижникові буде на багато простіше звикнути до своїх гірськолижним черевикам (Рис.4. Зміна режимів « ходьба-катання »на гірськолижних черевиках).

Рис.4. Зміна режимів «ходьба-катання» на гірськолижних черевиках

Завдяки наявності режиму перемикання «ходьба-катання» верхня частина зовнішнього черевика звільняється і, як результат, починаючому гірськолижникові ходити стає на багато легше. Наявність таких якостей у перших гірськолижних черевик початківця спортсмена зможе принести позитивні враження від початку занять гірськолижним видом спорту.

У той же час існують група найбільш жорстких гірськолижних черевик для професійних гірськолижників, які надають гірськолижникові мінімальний комфорт, проте вони здатні моментально, гранично точно і чітко передати зусилля гірськолижника на лижі при найбільших швидкостях спусків і підкорення всіляких жорстких гірськолижних схилів з можливими нерівностями або перешкодами . Такі моделі гірськолижних черевик настійно не рекомендується використовувати початківцям гірськолижним спортсменам, так як вони не зможуть відчути бажаного комфорту і насолоди від занять гірськими видами спорту, а постійний дискомфорт і неможливість зігнути черевик до бажаного рівня тільки погіршать відчуття від катання.

Визначення жорсткості і важливості регулювання гірськолижних черевик
Жорсткість гірськолижних черевик можна визначити, виходячи з їх опору при згині вперед. Гірськолижникам-початківцям краще всього вибирати тільки комфортні для них черевики з мінімально допустимої жорсткістю. Для більш професійних гірськолижників або для гірськолижників, які постійно розвивають свої професійні навички і катаються регулярно, можна з

початково купувати більш жорсткі гірськолижні черевики.

Виробники гірськолижних черевик передбачають різні регулювання виходячи з класу гірськолижних черевик. Регулювання гірськолижних черевик дозволяє максимально комфортно і швидко підлаштувати їх під ноги гірськолижника, а так само здатна враховувати стан схилу і особливості стійки спортсмена. Регулювання жорсткості зовнішнього черевика існує для того, щоб підвищити точність управління лижами гірськолижниками під час спусків. Чим жорсткіше ступінь регулювання зовнішнього черевика, тим точніше буде ступінь управління лижами.

Спосіб фіксації ніг гірськолижника в гірськолижних черевиках
Найпопулярнішим способом фіксації ніг гірськолижника в гірськолижних черевиках, який використовується в неймовірно великій кількості гірськолижних черевик, є фіксація за допомогою кліпсів. Конструкція кліпсів залежить від виробника гірськолижних черевик, тому вона може бути кардинально різною, так само як і число кліпс, яке може варіюватися від 1 до 4 штук. Для початківців гірськолижників розроблена спеціальна конструкція з можливістю відкидати задню частину гірськолижних черевик. Так само в гірськолижних черевиках може бути наявність спеціальної великий кліпси з вбудованим гвинтом, призначеного для затягування стрічки, що фіксує стопи гірськолижників. Крім того, в гірськолижних черевиках можуть бути вбудовані гвинти з прапорцем, який відкидається для ослаблення фіксації ніг. Для початківців гірськолижників в недорогих моделях так само продуманий вибір матеріалу для кліпс - переважно виробники гірських лиж використовують високоміцний пластик, але іноді зустрічається комбінація з пластика і металу.

Завдяки кліпсам існує можливість двох видів регулювань:

1) Точне регулювання (як правило це - мікрометричний гвинт);

2) Груба регулювання (зубці). Завдяки цьому виду регулювання можна домогтися ідеального співвідношення між точністю фіксації стопи, нижньої частини гомілки і комфортом для ніг гірськолижника, так як тиск на них максимально послаблено.

Визначення кантінга в гірськолижних черевиках
Кантинг - це один з елементів гірськолижних черевик, який присутній в більшості моделей і він необхідний для того, щоб незалежно від форми ніг гірськолижника, регулювання нахилу манжетов назовні або всередину щодо нижньої частини зовнішніх черевиків змогла компенсувати кривизну ніг. Обов'язкова наявність кантінга для тих спортсменів, форма ніг яких О-подібна або Х-подібна (Рис.5. Налаштування кантінга).

Рис.5. налаштування кантінга

Внутрішні чобітки гірськолижних черевик
Внутрішні чобітки гірськолижних черевик завдяки унікальності своєї конструкції, що полягає в можливості зміни форми наповнювача, здатні прийняти таку форму, щоб бути в змозі ідеально облягати ноги гірськолижника. На сьогоднішній день більшість гірськолижних черевик здатні виконати таку не складно, але вкрай важливу функцію. Компанії, що займаються виробництвом гірськолижних черевик, використовують кілька типів матеріалів. Завдяки таким матеріалам, наповнювачі внутрішніх чобітків мають властивості «авто», тобто здатні прийняти форму ніг гірськолижника буквально відразу через деякий час після взування. Якщо гірськолижні черевики взуваються спортсменом вперше, то для того, щоб їм прийняти і зберегти форму ніг спортсмена, гірськолижним черевикам знадобиться час від однієї години до одного повноцінного дня катання. Після цього гірськолижні черевики гарантовано будуть забезпечувати максимальний комфорт гірськолижникові під час підкорення гірських вершин або спусків, точно передаючи його зусилля на лижі.

Моделі гірськолижних черевик
Гірськолижні черевики спеціально розроблені окремо для чоловіків, жінок і дітей, тому ці черевики враховують особливості будови чоловічих, жіночих і дитячих ніг. Наприклад, гірськолижної спортсменці буде на багато комфортніше в спеціальних жіночих гірськолижних моделях черевиків, ніж в чоловічих черевиках. Крім того, розробники гірськолижних черевик так само враховують особливості відмінності чоловічої і жіночої фігур. Оскільки будова області таза і стегон у чоловіків і жінок кардинально відрізняються, то у жінок при згинанні колін і присіданні центр ваги йде назад сильніше, ніж у чоловіків, відповідно і гірськолижні черевики жінкам потрібні з урахуванням всіх цих особливостей.

Всі гірськолижні черевики гірськолижникові необхідно підбирати базуючись виключно на своє ставлення до гірськолижного виду спорту. У тому випадку, якщо спортсмен буде приділяти регулярно час для занять гірськолижним видом спорту, тренуватися перед початком сезону, налаштований швидко прогресувати, підкорювати гірські вершини на великих швидкостях і не тільки на спеціально підготовлених трасах, тоді гірськолижні черевики потрібні більш жорсткі. Однак якщо спортсмен має намір кататися для власного задоволення і не поспішає стати професійним спортсменом в гірськолижному спорті, тоді немає необхідності для нього купувати гірськолижні черевики вищою групи. Дуже важливо для спортсмена підбирати гірськолижні Ботин

ки виходячи з рівня своєї підготовки, так як неправильно підібрані черевики можуть стати наслідком того, що ноги у гірськолижника будуть дуже швидко втомлюватися під час катання і спортсмен не буде відчувати максимальний комфорт при підкоренні гірських спусків і схилів.

Чи є необхідність у придбанні спеціальних шкарпеток?
Гірськолижник завжди буде одягати шкарпетки під гірськолижні черевики, рекомендується навіть при примірці черевик відразу надягати шкарпетки, щоб максимально відчути наскільки той чи інший розмір підходить гірськолижникові (Рис.6. Гірськолижні шкарпетки). Шкарпетки обов'язково повинні бути тонкими, еластичними, закінчуватися вище самих черевик і не залишати жодної складки. Для гірськолижника найкраще придбати спеціальні шкарпетки, так як при правильній шкарпетці спеціальних шкарпеток і гірськолижних черевик, черевики можуть прослужити від п'яти до десяти років.

Рис.6. гірськолижні шкарпетки

Правильна примірка гірськолижних черевик і вибір їх відповідного розміру
Оскільки гірськолижні черевики завжди будуть невід'ємною частиною гірськолижного спорядження спортсмена, обов'язково необхідно приділити час вибору і примірці гірськолижних черевик ще до їх придбання. Гірськолижні черевики повинні максимально підходити гірськолижникам за формою внутрішнього чобітка і досить щільно «облягати» ноги. Кожному гірськолижникові індивідуально необхідно підібрати гірськолижні черевики, які підходять саме для його ніг. Перед придбанням гірськолижних черевик спортсмену слід надіти припасовані шкарпетки на ноги, а після гірськолижні черевики, і тільки тоді визначати ступінь комфорту в тих чи інших моделях і розмірах.

Дуже часто перше враження від примірки гірськолижних черевик помилкове, тому що спортсмену може здатися, що черевики злегка замалі і після цього відразу виникне бажання взяти на примірку гірськолижні черевики більшого розміру. Однак не варто поспішати вибрати більший розмір, так як конструкція сучасних гірськолижних черевик розроблена таким чином, що черевики «обминаються» по нозі спортсменів безпосередньо в процесі катання. Саме тому після пари-трійки днів катання ті гірськолижні черевики, які спочатку здавалися спортсмену тісними, виявляться якраз ідеально відповідними.

Так як же тоді правильно вибирати дійсно ідеально підходить розмір гірськолижних черевик? Для цього необхідно зробити наступне:

1. Спочатку під час примірки необхідно застебнути на гірськолижних черевиках кліпси від низу до верху, але при цьому затягувати їх не потрібно.

2. Далі необхідно встати і покачати ногу з боку в бік і вперед-назад, а після подати вперед коліна. Саме після цих рухів п'яти спортсмена зможуть щільно «всістися» на призначене для нього місце.

3. Після цього необхідно підтягнути кліпси і спортсмен може виявити, що гірськолижні черевики щільно облягають його ноги, може навіть здатися, що черевики прилягають занадто туго. Причиною цього є те, що гірськолижні черевики ще нові, їх наповнювач не обім'явся і ще не набув форми ноги спортсмена. При носінні гірськолижних черевик це незручність пройде і у спортсмена буде можливість застібати кліпси на багато сильніше. Цей нюанс дуже важливо враховувати при першій примірці гірськолижних черевик, так як якщо гірськолижник вже при першій примірці затягнув кліпси на останнє положення, то при необхідності в подальшому їх підтягнути - це зробити буде неможливо.

4. Пальці ніг гірськолижника не повинні сильно упиратися в гірськолижні черевики, однак і занадто вільними вони так само не повинні бути.

5. Для того, щоб напевно переконатися в правильності вибору розміру гірськолижних черевик, спортсмену рекомендується приміряти до вибраного гірськолижного черевика одночасно на іншу ногу інший черевик, що відрізняється на пів-розміру або ж іншу модель. Таким чином можна швидше визначити який саме черевик підходить найкраще.

6. При невеликому піднятті п'яти від устілки - устілка не повинна підніматися.

7. Якщо в гірськолижних черевиках присісти спочатку повільно, а потім різко, то можна перевірити на скільки жорсткість черевик підходить для спортсмена, так як якщо гірськолижника відкине назад при виконанні цих простих вправ - значить для нього гірськолижний черевик цієї групи жестковат або модель гірськолижних черевик необхідно підібрати з більш сильним нахилом манжети вперед.

8. Якщо гірськолижні черевики здаються спортсмену ідеальними, все одно рекомендується перевірити ще трохи їх на комфортність. Для цього необхідно:

· Ще трохи підтягнути кліпси,

· Походити в черевиках близько 15 хвилин,

· Перевірити чи не тисне верх мови на ноги при їх згинанні,

· Перевірити чи не з'являються неприємне відчуття дискомфорту в литкового м'яза при її напрузі від верху манжета,

· Перевірити відсутність оніміння ніг і больових відчуттів,

· Перевірити відсутність ковзання ніг вперед-назад.

Тільки після цього можна бути впевненим у тому, що спортсмен підібрав для себе ідеально підходящу пару гірськолижних черевик, які

зможуть забезпечити йому максимальний комфорт під час катання.

Для того, щоб дізнатися розмір ніг для гірськолижних черевиків, спортсмену необхідно обвести свою ступню на аркуші паперу в строго вертикальному положенні і виміряти довжину відбитка. Отриманий розмір є європейським розміром ніг гірськолижника, а для гірськолижних черевиків необхідно додати пів розміру (Рис.7. Таблиця розмірів (довжини) гірськолижного черевика).

Рис.7. Таблиця розмірів (довжини) гірськолижного черевика

Обов'язковий догляд за гірськолижними черевиками
Якщо гірськолижник хоче, щоб його гірськолижні черевики прослужили йому тривалий період, тоді йому необхідно:

1) кожен раз після катання почистити гірськолижні черевики від бруду, вийняти гірськолижні чобітки і просушити їх;

2) не ставити гірськолижні черевики на нагрівальні прилади, в тому числі і на радіатор, інакше їх пластикова частина може розплавитися, а внутрішній чобіток зможе розклеїтись (Рис.8. Пластикова частина гірськолижних черевик);

Рис.8. Пластикова частина гірськолижних черевик

3) мити гірськолижні черевики можна виключно в теплій воді і за допомогою мила. Категорично заборонено для миття використовувати одеколон, бензин і тому подібні речовини;

4) не прати внутренником, так як вони можуть зіпсуватися. Однак якщо є необхідність усунути неприємні запахи, то краще за все в спортивних магазинах придбати засоби, спеціально призначені для цього.

Перейти в каталог