Шолом - необхідний захист кожному гірськолижникові і сноубордисту

  Стаття розповідає про функціональні якості гірськолижних та сноубордичних шоломів, а також про те, наскільки важливо носити шолом під час катання.

  Як Ви вважаєте, чи зможе Ваш гірськолижний шолом запобігти струсу мозку при серйозних падіннях на схилах? Останні дослідження показують, що гірськолижники і сноубордисти в гірськолижних і сноубордичних шоломах з меншою ймовірністю отримують травми голови в результаті падінь і нещасних випадків, але все ще схильні до ризику отримання струс мозку.

  Спочатку шоломи на схилах мало носилися. Натомість спортсмен міг одягати спеціальну теплу шапочку, яка більше використовувалася просто як головний убір спортсменів, які підкоряють лижні траси. При цьому її головною функцією було просто утримувати вуха спортсмена в теплі і, найімовірніше, привертати себе увагу оточуючих.

  У наші дні, з сферою виробництва гірськолижного та іншого спортивного спорядження, що постійно розвивається, щоб уникнути серйозних травм голови, гірськолижниками і сноубордистами давно вже було визначено, що - гірськолижний або сноубордичний шолом - це невід'ємна частина екіпірування кожного спортсмена. З порадами щодо правильного вибору шолома для гірськолижного катання та сноубордингу Ви можете ознайомитись у серії статей на нашому сайті: «Як вибрати шолом для гірськолижного катання та сноубордингу. Частина 1, частина 2».

 

vybor gornolyzhnogo shlema

 

  У Франції асоціацією «Лікарі без кордонів», яких ще називають «гірськими лікарями», було встановлено, що у період між 2005 та 2017 роками використання шоломів для дорослих зросло з 9% до 70%. Практично 100% дітей та 90% молоді у віці від 10 до 16 років носять шоломи.

  Популярності шоломам надали, в основному, їх конструкційні особливості, так як вони стали досить легкими, прилеглими до голови спортсмена і, крім захисту, що гарантують відмінний комфорт. До того ж, носити шоломи стало просто модно, адже вибір гірськолижних та сноубордичних шоломів на ринку спортивного інвентарю настільки великий, що Ви легко зможете підібрати для себе ще й стильний шолом! Гірськолижний або сноубордичний шолом дійсно здатний захистити Вашу голову під час падінь та запобігти серйозним ушкодженням!

 

children skiing sun

 

  Для дитини гірськолижний шолом – це невід'ємна частина її екіпірування

  Хорошою новиною є те, що останні дослідження, опубліковані в червні 2018 року в журналі Wilderness & Envirvonmental Medicine, підтверджують той факт, що гірськолижники та сноубордисти в шоломах краще захищені від травм голови, і, що дивно, від інших травм, ніж ті спортсмени, які ігнорують елементарні правила безпеки під час катання та вважають за краще обходитися без шолома.

  Безперервна робота наукової спільноти та компаній-виробників гірськолижних шоломів невпинно проводиться з метою покращення гірськолижних та сноубордичних шоломів, щоб забезпечити голові спортсмена кращий захист. Ця робота вже змогла зробити висновки щодо того, які технології мають використовуватися у шоломах, щоб забезпечити їм можливість надавати голові гірськолижника відмінний захист під час падінь та можливих ударів.

 

1 PR MIPS1

 

 Три основні технології у виробництві гірськолижних та сноубордичних шоломах, здатні краще захистити голову спортсмена

  Матеріал D3O


  Використання м'яких та гнучких гумових матеріалів, таких як надміцний та практичний матеріал D3O – це один із лідируючих матеріалів, що застосовуються для створення шоломів. Винахідником цього матеріалу є сноубордист Річард Палмер, який зміг розглянути унікальні властивості рідких субстанцій, в'язкість яких залежить від швидкості течії. Палмер займався пошуком матеріалу, який можна було б використовувати як захисне екіпірування для зимових видів спорту. Річард Палмер зміг перетворити гелеподібну полімерну речовину на стан пружної піни, яка здатна зберегти свою піну і ставати твердим захистом у момент екстремального впливу. У 2006 році на зимовій олімпіаді американські та канадські лижники зробили успішний тест-драйв екіпірування, в конструкції яких використовувався матеріал D3O, у 2008 році було вдосконалено три нові різновиди D3O, а після цього вже матеріал почав активно експлуатуватися виробниками гірськолижного спорядження і не тільки.

 

dsc 0207

 

  D3O здатний зберегти свою гнучкість до того часу, поки не буде застосовуватися агресивний фізичний вплив. Захисний ефект може бути досягнутий навіть за наявності тонкого шару D3O. Шоломи, в яких використовується матеріал D3O, зручні до носіння, щільно прилягають до тіла та забезпечують відмінний захист голові спортсмена.

 

  Матеріал MIPS


  Використання матеріалу MIPS, що означає «Багатоспрямована система захисту від ударів», в даний час здійснюється багатьма виробниками шоломів лижних такими, як Scott, Bollé, Sweet, POC, Smith та іншими передовими виробниками гірськолижного спорядження. Шоломи, у створенні яких використовується технологія MIPS, складаються з двох шарів: внутрішнього та зовнішнього. Ці шари рухливі щодо один одного і під час удару по дотичній відбувається зміщення зовнішнього шару щодо внутрішнього і поглинання шкідливої енергії. Більшість шоломів компанії Shred виробляються за допомогою цієї технології.

 

mips

  Рівень захисту голови спортсмена в залежності від обраного шолома

 

Матеріал EPS 4D


Матеріал EPS 4D використовується в підкладках кількох шоломів Salomon, таких як чоловічі та жіночі шоломи QST Charge. Ці шоломи відмінно підійдуть для спортсменів, орієнтованих на фрірайд стиль, оскільки вони призначені для поглинання ударів у будь-якому напрямку. Внутрішній шолом розділений на окремі секції, які стискаються і змінюють форму щоразу в залежності від того, як був зроблений удар на шолом.

Загалом щоразу, коли Ви збираєтеся піти кататися, не забувайте про найголовніші елементи екіпірування, які повинні бути завжди з Вами і гірськолижний або сноубордичний шолом – це одна з найважливіших з них.

 

snowboarding helmet

 

  Звичайно ж, якщо Ви хочете собі такий шолом, випуск якого проводиться виключно на замовлення за нечувані гроші, індустрія спортивного спорядження зможе запропонувати Вам саме те, що Вам сподобається. Ми вже раніше згадували про один із таких шоломів у статті «Ексклюзивний гірськолижний шолом Crystograph Ski Helmet Titan Edition від компанії Bogner». Такий шолом коштує величезних грошей, але можете бути впевненими, що всі погляди на схилі будуть прикуті лише до нього.

 

Перейти в каталог