Поради щодо підбору маски для занять гірськолижним спортом та сноубордингом. Частина 1: вплив типу, відтінку та кольору лінз на вибір маски

  У статті надані основні поради щодо підбору маски для занять гірськолижним спортом та сноубордингом, виходячи з типу лінз, їх відтінку та кольору.


  Гірськолижна маска - це один з найбільш важливих елементів екіпірування, яке необхідно придбати гірськолижнику. Будь-який гірськолижник або сноубордист з упевненістю може сказати, що споглядання околиць, як і схилу, на якому катається спортсмен, неможливе без спеціальної гірськолижної або сноубордичної маски під час катання на великих швидкостях і за різних погодних умов. Усі гірськолижні маски для гірськолижного катання або сноубордингу забезпечують очам спортсмена певний базовий захист від вітру та холоду. Однак, при виборі гірськолижної маски необхідно враховувати певні ключові особливості, які їй притаманні: тип лінз, їх відтінок і колір, наявність змінних лінз, розмір оправи і посадка.

  Ознайомившись з усіма характеристиками гірськолижних масок та її складових, наданих у цій статті та її продовженні, Ви зможете підібрати собі дійсно підходящу маску для занять гірськолижним спортом або сноубордингом.

 

googles 1

 

  Лінзи для гірськолижної та сноубордичної маски

  Найбільша відмінність між гірськолижними масками – це їх лінзи. Розглянемо їх відмінності, виходячи з типів лінз, кольору лінз та інших функціональних особливостей: від порад, що допомагають уникнути запотівання гірськолижної маски до захисту від відблисків.

 

Типи лінз у гірськолижних та сноубордичних масок

При виборі підходящої маски для занять гірськолижним спортом або сноубордингом, існує вибір між двома типами лінз: циліндричними (плоськими) та сферичними лінзами.

 

  Циліндричні (плоські) лінзи

 

Cylindrical Flat Lenses 1 Cylindrical Flat Lenses 2 Cylindrical Flat Lenses 3

 

  Ці лінзи згинаються горизонтально, залишаючись плоскими вертикально. Циліндричні лінзи мають відмінні характеристики і нижчу ціну. Однак, оскільки лінзи забезпечують спортсмену лише передній огляд, вони будуть не найкращим варіантом для фрірайду. Циліндричні лінзи вносять певні оптичні спотворення і мають менший кут огляду.


  Сферичні лінзи

 

Spherical Lenses 1 Spherical Lenses 2

 

 

 Сферичні лінзи, в порівнянні з циліндричними, згинаються як по горизонталі, так і по вертикалі навколо обличчя спортсмена, завдяки чому маска має злегка опуклий вигляд. Ефектна на вигляд і компактна маска зі сферичними лінзами - це найкращий варіант як для гірськолижників, так і для сноубордистів, для яких важливий передній і периферійний огляд. Цінова політика гірськолижних масок зі сферичними лінзами вища, ніж у масок із циліндричними лінзами. Крім зовнішнього вигляду, існують особливі переваги носіння масок зі сферичними лінзами.

 

googles 3

 

Переваги сферичних лінз:

Периферійний зір. Завдяки великій площі поверхні лінз, маска зі сферичними лінзами дає можливість гірськолижнику бачити більше не лише перед собою, а й з боків.
Бліки. Антивідблискові модифікації були виконані в багатьох циліндричних масках. Але, незважаючи на використовувані технології багатьма фірмами-виробниками, геометрично циліндрична маска завжди матиме велику кількість точок на поверхні, крізь які сонячні промені потраплятимуть на маску, створюючи тим самим «сліпі плями». З іншого боку, сферичні маски мають стратегічно сплановані вигини, щоб зменшити відблиски.
Спотворення. Плоскі краї циліндричної лінзи можуть викликати спотворення зору під певними кутами, а форма сферичної лінзи забезпечує кращу оптику. Більшість компаній-виробників гірськолижного інвентарю виготовляють литі сферичні лінзи під тиском, що дозволяє звужувати лінзу по всій довжині навколо лінзи. Коли пластик тонший у міру віддалення від центру лінзи, це дозволяє світлу потрапляти на очі спортсмена природним чином. Виробники гірськолижних масок розробили технології, що допомагають зменшити спотворення зображення у циліндричних лінзах, але сферичні лінзи все одно найкращим вибором для огляду без спотворень на периферії об'єктива.
Уникнення запотівання. Сферична лінза збільшує обсяг між обличчям спортсмена та холодом на вулиці, що означає кращу ізоляцію та повітряний потік, а це, у свою чергу, знижує ймовірність запітніння.

 

googles 9

 

  Відтінок та колір лінз

 Немає нічого небезпечнішого для гірськолижника чи сноубордиста, ніж каламутний зір під час катання при сильному снігу, або засліплення при яскравому сонячному світлі. Спортсмену на вибір пропонують десятки кольорів лінз, які варіюються від бренду до бренду. Кожен колір по-різному фільтруватиме світло і надаватиме унікальні переваги у певних погодних та світлових умовах. Кількість світла, яке пропускає гірськолижна маска, називається світлопропускання – Visible Light Transmission (VLT). VLT визначається як процент світла, що пропускається через об'єктив, що потрапляє в межах від 0% до 100%. Ступінь захисту очей спортсмена і ціна маски залежить від цієї характеристики.

 

googles 5

 

Рівень світлопропускання:


0 - пропускає 80-100% світла. Як правило, такі лінзи – прозорі та використовуються за відсутності яскравого освітлення.
1 - пропускає 43-80% світла - ідеальний варіант при слабкому сонячному освітленні.
2 - пропускає 18-43% світла - відмінно підходить для слабкого і середнього сонячного світла.
3 - пропускає 8-18% світла - ідеальний варіант при яскравому сонячному освітленні. Найчастіший варіант використання лінз у масках. Як правило, такі лінзи мають різні кольорові відтінки.
4 - пропускає 3-8% світла, захищаючи зір від занадто яскравого світла. Лінзи з таким рівнем світлопропускання зустрічаються дуже рідко.

 

googles 6

 

  Деякі лінзи спроектовані таким чином, щоб працювати набагато краще в умовах слабкого освітлення або поганої видимості, наприклад коли йде сніг, в умовах туману або рівного світла. Лінзи такого типу мають більш високий відсоток світлопропускання. Типові кольори для лінз при слабкому освітленні – жовтий, рожевий та синій з VLT у діапазоні 60-90%. Інші лінзи краще функціонуватимуть у яскраві, сонячні дні з високою видимістю. Ці лінзи мають нижчий відсоток VLT і зазвичай бувають темного кольору - чорного, сірого, золотого і часто бувають дзеркальними з VLT в діапазоні 5-20%. Звичайно, в середині спектру кольорів є лінзи, які досить добре працюють в будь-яких умовах. Такі лінзи відмінно підійдуть, якщо спортсмен кататиметься під час освітлення, яке змінюватиметься протягом дня. Кожен виробник гірськолижних масок виробляє широкий спектр відтінків лінз для катання за різних погодних умов.

 

googles 4

 

Колір лінз

  Колір лінз у гірськолижних і сноубордичних масках – це не просто естетичний зовнішній вигляд маски. Від кольору лінз маски залежить контрастність, передача кольору і чіткість образу, одержувана спортсменом під час катання, так як колір лінзи - це свого роду фільтр для маски. Таким чином, під час конкретних умов катання необхідні відповідні відтінки лінз.

 

googles 8

 

Колір лінз у гірськолижної та сноубордичної маски:

Прозорий колір лінз пропускає 98% світла і підходить для катання в темний час доби і при неяскравому світлі.
Жовтий колір лінз пропускає 68% світла і підходить для катання в похмуру погоду. Цей колір лінз підвищує контрастність у погану погоду та при низькому рівні освітленості, а також покращує різкість зору.
Рожевий колір лінз пропускає 59% світла і здатний підкреслювати обсяг і колір предметів при плоскому освітленні різної інтенсивності.
Помаранчевий колір лінз пропускає 42-55% світла і здатний збільшувати контрастність в умовах хмарності, катання при яскравому сонячному світлі та помірному плоскому освітленні.
Рожево/мідний або мідно/червоний колір лінз пропускає 36% світла і надає відмінний огляд за різних погодних умов, знижує яскравість сонячного кольору і збільшує сприйняття глибини.
Сірий (платиновий) колір лінз пропускає до 25% світла. Це універсальний варіант лінз, який забезпечує спортсмену реальне сприйняття кольорів.
Темно-коричневий колір лінз пропускає 10% світла. Такий колір лінз є оптимальним варіантом під час катання за сонячної та яскравої погоди.
Дзеркальний колір лінз відмінно захищає очі спортсмена від яскравого світла і здатний нейтралізувати відблиски. Завдяки своєму ефективному зовнішньому вигляду, маска із дзеркальним кольором лінз користується величезною популярністю серед гірськолижників та сноубордистів.
Градієнтний колір лінз – це плавний перехід від одного кольору до іншого – поєднує в собі темні тони (верхня частина лінз) та світлі тони, тому такі лінзи відмінно підходять для катання за різних погодних умов.
Зелений колір лінз знижує рівень перевтоми очей, має відмінну передачу кольорів і надає чудовий комфорт для огляду, завдяки зменшенню перепаду тіні і світла.

 

googles 7

 

Наявність змінних лінз

  Скільки лінз Вам потрібно? Багато спортсменів можуть придбати тільки одну гарну гірськолижну або сноубордичну маску тільки з однією лінзою. Наприклад, якщо Ви вважаєте за краще кататися переважно в яскраві сонячні дні, то Вам, найімовірніше, підійде маска з темними лінзами. Однак, якщо Ви волієте кататися на лижах або сноуборді за різних погодних умов, то найкраще купувати дві або одну маску, але з можливістю заміни лінз. Чим більше часу Ви проводите в горах, тим більше ймовірності, що кататись Ви будете за різних погодних умов. Наявність кількох кольорів лінз під рукою може допомогти максимізувати видимість і продуктивність маски протягом дня, оскільки реальність така, що жодна лінза в гірськолижній або сноубордичній масці не може забезпечити оптимальну видимість за всього спектра освітлення та за різних погодних умов. Незважаючи на те, що конструкція багатьох масок дозволяє змінювати лінзи (як правило, додаткові лінзи продаються окремо), їх виробники вигадали безліч геніальних способів зробити змінні лінзи зручними у використанні.

 

googles 10

 

  Маски з системою швидкої зміни лінз дорожчі, але вони продаються з другою лінзою і дозволяють спортсмену дуже швидко зробити заміну у разі потреби. Така зручна конструктивна особливість маски дозволяє гірськолижнику або сноубордисту швидко поміняти лінзу, підлаштовуючись під певні умови катання, а не носити другу маску.

  Про інші фактори, які важливі при підборі гірськолижної або сноубордичної маски, читайте в наступній частині.

Перейти в каталог