Поради щодо підбору маски для занять гірськолижним спортом і сноубордом. Частина 2: вплив технології створення лінз, розміру оправи і посадки маски

  У статті представлені основні поради щодо підбору маски для занять гірськолижним спортом та сноубордингом, виходячи з технології створення лінз, розміру оправи та посадки маски, а також наведені поради щодо догляду за нею.


  Початок цієї статті, що розкриває вплив типу лінз, їх відтінку та кольору на вибір гірськолижної або сноубордичної маски, Ви можете прочитати у попередній статті.

 

Технології гірськолижних та сноубордичних масок

  Крім кольору та кольору лінз, виробники захисних масок для гірськолижного спорту та сноубордингу застосовують до конструкційних особливостей своїх масок додаткові функції, щоб вони краще могли виконувати свою роботу. Тому необхідно звертати увагу ще певні функції масок.

 

 Функції гірськолижних та сноубордичних масок, на які необхідно звернути увагу:

Захист від ультрафіолетового проміння (UV-захист). Практично всі сучасні гірськолижні і сноубордичні маски, навіть з низки дешевих масок, мають 100% захист від ультрафіолету. Інтенсивність ультрафіолетового випромінювання збільшується з висотою та захист очей спортсмена від шкідливого впливу ультрафіолетових променів запобігає втомі очей та пошкодженню сітківки ока.

Дзеркальні лінзи. Дзеркальне покриття на зовнішній стороні лінз маски для гірськолижного спорту або сноубордингу відображає більше світла, ніж дзеркальні лінзи. Зниження кількості світла означає зменшення відблисків та підвищення чіткості при яскравому освітленні. Крім того, дзеркальні лінзи надають масці чудовий зовнішній вигляд.

Поляризовані лінзи. Коли світло відбивається від певних поверхонь (вода, сніг і т.д.), воно має тенденцію відбиватися з більшою інтенсивністю на перпендикулярній поверхні через кути. Виступаючи як фільтр вертикального світла, поляризовані лінзи здатні зменшувати відблиски набагато ефективніше, ніж стандартні дзеркальні лінзи, покращуючи тим самим загальну чіткість зображення та забезпечуючи контрастність та чіткість. Поляризовані лінзи відмінно підходять для занять зимовими видами спорту, знижують стомлюваність та напруження очей.

 

ski goggles

 

Подвійні лінзи. Вони створюють тепловий бар'єр, який значно зменшує запотівання скла порівняно з аналогічною маскою з однією лінзою. Маска з однією лінзою просто не підійде для катання на лижах чи сноуборді. Подвійні лінзи поширені на всіх нових лижних та сноубордичних масках.

Антифогове покриття. Гідрофільна хімічна обробка внутрішніх поверхонь лінз може знизити схильність маски до запотівання. Деякі покриття більш довговічні за інші. Обов'язково ознайомтеся з інструкціями виробника, тому що поганий або неправильний догляд за маскою може спричинити стирання антифогового покриття.

Фотохромні лінзи. Ці лінзи автоматично пристосовуються до умов освітлення, що змінюються, затемняючись при впливі сильного ультрафіолетового світла і освітлюючись при нестачі ультрафіолетового випромінювання. Основна перевага цього типу лінз полягає в тому, що вони будуть пристосовуватися до умов, що змінюються, що робить їх надзвичайно універсальними. На жаль, фотохромні лінзи не налаштовуються миттєво. Може знадобитися кілька хвилин, щоб лінзи могли повністю адаптуватися до освітлення, що змінюється.

Лінзи PrizmTM. Технологія Oakley Prizm Lens адаптується до умов освітлення, що змінюються, блокуючи стратегічно довгі хвилі кольору для максимізації контрасту. Подібно до фотохромних лінз, лінзи PrizmTM мають ширший діапазон використання, що робить їх надзвичайно універсальними.

 

1Ochki lizhnikov

 

Вентиляція

  Практично всі сучасні гірськолижні і сноубордичні маски мають вентиляційні отвори. Чим більше вентиляції в масці, тим краще буде запобігання запотіванню. Важливо переконатися, що вентиляційна система у вибраній Вами масці сумісна з формою Вашого шолома. Іншими словами, не блокуйте вентиляційні отвори, інакше Ваша маска може набагато більше піддаватися запотіванню. У деяких гірськолижних та сноубордичних масках навіть є вентилятори з батарейним живленням, які «ганяють повітря» та запобігають запотіванню.

 

googles.women

 

Оправа гірськолижних та сноубордичних масок

Оправа гірськолижних та сноубордичних масок – це вирішальний елемент для всієї функціональності масок. У той час, як оправи для масок мають дивовижну кількість форм і розмірів, перед ними, в основному, стоїть три основні завдання:

- утримувати лінзи дома;

- не допускати попадання снігу;

- Надати особі спортсмена максимальний комфорт.

Будь-яка гірськолижна або сноубордична маска повинна чудово виконувати перші дві функції, тоді вона і надаватиме спортсменові максимальний комфорт.

Маска повинна щільно сидіти на обличчі спортсмена, не ускладнювати йому огляд та нормальне дихання, не викликати почуття дискомфорту, не стискати і т.д.

 

gornoliznie maski

 

Розмір оправи маски

 

• Маленький розмір. Цей розмір підійде дітям для молоді, а також дорослим спортсменам з маленьким обличчям.

• Середній розмір. Оправи середнього розміру підійдуть більшості спортсменів. Слід зазначити, більшість захисних масок підходять однаково як чоловіків, так жінок, крім деяких колірних рішень і форм деяких явно жіночих моделях масок.

• Великий або надто великий розмір. Багато виробників гірськолижного спорядження виробляють великі та/або занадто більше гірськолижні та сноубордичні маски з метою забезпечення більшого радіусу периферичного зору. Не для кожної форми обличчя підходять великі та надто великі гірськолижні маски, і не всі шоломи можна поєднувати з такими габаритними масками. Шкарпетка великих масок з великими лінзами забезпечить спортсмену кращий огляд як по горизонталі, так і по вертикалі. Якщо Ви любите виконувати трюки у парку, більш тонка оправа також є перевагою, оскільки вона дозволяє краще відстежувати усі свої рухи. Але навіть якщо Ви надаєте перевагу просто кататися на спеціально підготовленому схилі, покращений периферійний зір дозволяє Вам бачити всі можливі небезпеки на трасі та інших людей.

• Маска OTG (Over the Glasses). Якщо у Вас проблеми із зором і Ви носите спеціальні окуляри для його покращення, то маска OTG – це те, що Вам потрібно, тому що Ви зможете її носити поверх своїх окулярів. Такий варіант маски буде коштувати набагато дешевше, ніж придбання гірськолижної або сноубордичної маски з лінзами, виготовленими на замовлення, виходячи з Ваших проблем із зором. Маска OTG – глибша, ніж звичайна маска, і має спеціальні канали, які утримують дужки окулярів. Ваші окуляри для зору не повинні переміщатися всередині маски під час її носіння і таке носіння не повинно викликати дискомфорту та тиску Ваших окулярів для зору на носі або скронях. Перед початком сеансу катання, спробуйте поєднати Ваші окуляри для зору та гірськолижну або сноубордичну маску, та переконайтеся, що Вам комфортно.

Існують десятки різних форм і розмірів на вибір, тому кожен спортсмен зможе підібрати собі саме той варіант, який найкраще підходитиме його особі.

 

gornoliznie maski 1

 

Інші особливості гірськолижної та сноубордичної маски

Оскільки форма обличчя у кожної людини особлива, прилягання обличчя до маски – це надто індивідуальне питання і важливо враховувати при виборі маски. Оправа і розмір маски, про що згадувалося раніше, використовуваний формувальний матеріал підбивання і ремінець - все це відіграє величезну роль у посадці маски.

 

Підбивання маски, що прилягає до обличчя гірськолижника або сноубордиста

Переконайтеся, що підбивка відповідає вигину Вашої особи та не створює точок тиску. Між підбивкою маски та Вашою особою не повинно бути вільного простору, щоб вітер чи сніг не могли потрапити на Ваше обличчя. Вам потрібна послідовна, щільна посадка по всьому периметру маски. Якщо маска затискає Ваше обличчя або Ви відчуваєте дискомфорт, то найімовірніше Вам необхідно підібрати собі іншу маску.

 

Ремінець

Гірськолижні або сноубордичні маски мають регульований ремінець, іноді з кліпсою або пряжкою. Ви повинні мати можливість затягнути або послабити ремінець, щоб правильно підігнати маску під себе. Якщо Ви повністю затягнули ремінь, але маска все ще надто вільно тримається, то така маска Вам не підійде. При носінні невеликої круглої шапочки, кліпса або пряжка не повинні сильно впиратися в потиличну частину Вашої голови. Майте на увазі, що ширші ремені на масках набагато легше відрегулювати і, як правило, краще утримуються на місці.

Невелика примітка, якщо Ви купуєте захисну маску для дитини: деякі гірськолижні маски не мають регульованих ремінців. Обов'язково перевірте це, тому що у разі придбання захисної маски для дитини з розрахунком «на виріст», важливо буде, щоб маску можна було відрегулювати під розмір голови дитини не тільки в момент покупки, а й через сезон/другий.

 

ski goggles kid

 

Совместимость со шлемом

  Во время проверки прилегания Вашей защитной маски, убедитесь так же, что она отлично сочетается с Вашим горнолыжным шлемом или шапочкой, создавая не только отличную производительность, но и великолепный эстетический внешний вид. Ваша защитная маска должна прилегать к лицу с ремнём вокруг шлема. Если прилегание не плотное или маска деформируется, когда ремень прилегает плотно, попробуйте подобрать другую модель. 

  Если Вам нужна помощь при подборе шлема для горнолыжного спорта и/или сноубординга, Вы можете ознакомиться на нашем сайте с серией статей «Как выбрать шлем для горнолыжного катания и сноубординга. Часть 1, Часть 2».

 

ski goggles yellow lens

 

Как ухаживать за своими горнолыжными масками

  После того, как Вы приобрели себе горнолыжную или сноубордическую маску, Вам необходим надёжный уход, чтобы она прослужила Вам как можно дольше. Вот несколько основных советов.

 

Основные советы по уходу за горнолыжной и сноубордической маской:

  • Никогда не позволяйте линзам касаться поверхности стола или любой другой твёрдой поверхности, когда Вы снимаете их. Положите маску на сторону пеноматериала, линзами вверх.

  • Используйте только мягкую ткань или специальную ткань, защищающую от запотевания, чтобы промокнуть, а не вытирать линзы маски. Протирать линзы с внутренней стороны маски нельзя, но с помощью специальной тряпки из пористой ткани, которая легко убирает грязь, можно удалять с линз запотевание на внутренней стороне.

  • После своего сеанса катания, дайте возможность маске полностью высохнуть на воздухе прежде, чем уберёте её в специальную сумку или мешочек для хранения.

  • Храните свою горнолыжную маску в мягком мешке в то время, когда Вы её не используете. Большинство таких мешочков приходят в комплекте вместе с горнолыжной маской.

  • Не сушите свою горнолыжную маску под прямыми солнечными лучами или при высоких температурах, к примеру, на приборной панели машины или на зеркале заднего вида.

 

googles

 

Советы, помогающие избежать запотеванию горнолыжной и сноубордической маски

  Если Ваша маска для занятий горнолыжным спортом или сноубордингом постоянно запотевает, Вам будет полезно познакомиться с несколькими приёмами для эффективной работы своей маски.

 

Чтобы избежать запотеванию горнолыжной и сноубордической маски, следуйте следующим советам:

  - Продолжайте двигаться! Воздушный поток, который Вы получаете во время езды, препятствует образованию тумана.

  - Удалите излишки снега со своей горнолыжной или сноубордической маски путём встряхивания. Не протирайте линзы своей маски перчаткой, так как она – абразивная и может поцарапать линзы.

  - Уберите снег с вентиляционных отверстий, чтобы они были чистыми.

  - Старайтесь не надевать маску на лоб, в противном случае её линзы будут затуманиваться.

  - Если Ваша горнолыжная маска запотела, положите её в тёплый, сухой карман куртки. Вы также можете попробовать встряхнуть их вверх и вниз, чтобы создать поток воздуха. Если есть в том необходимость, зайдите в домик или любое другое помещение, чтобы высушить их. Это ещё одна веская причина приобрести две горнолыжные маски.

 

Перейти в каталог