Поради щодо вибору гірських лиж для катання спеціально підготовленими трасами

У статті наведено поради щодо підбору гірських лиж для гірськолижників-аматорів, орієнтованих на катання спеціально підготовленими трасами.


 Серед великого достатку гірських лиж, кожному спортсмену необхідно чітко визначитися з тією моделлю, яка підійде саме йому. Про це та багато іншого ми вже не раз згадували в нашому зимовому блозі, присвяченому гірськолижному катанню.
Початківцям і гірськолижникам-аматорам буде дуже комфортно кататися на спеціально підготовлених трасах, оскільки це – спеціально очищена від каміння та інших нерівностей частина схилу курорту, яка здебільшого промаркована та готується ратраком.
На сьогоднішній день гірські лижі для аматорського катання трасами можна розділити на дві основні категорії:
- трасові гірські лижі;
- універсальні трасові лижі, які ще називаються all-mountain.

Вибираючи собі відповідну пару гірських лиж для катання по спеціально підготовлених схилах необхідно враховувати досвід, стиль і навички катання гірськолижника, а також безпосереднє місце катання.

 

skis pic1

 

У чому різниця між трасовими гірськими лижами та трасовими універсалами

  Виходячи з історії створення гірських лиж, що існують на ринку спортивного спорядження сьогодні, можна чітко простежити еволюційний розвиток карвінгових моделей гірських лиж із вузькою талією, маленьким рокером, широкою п'ятою та широким миском. Такі лижі чудово поводяться на спеціально підготовлених трасах. Але цілком очевидний той факт, що тільки в ранні ранкові години спортсмени можуть кататися на справді ідеальних схилах, а ось вже ближче до обіду і надто надвечір, траси сильно розкатуються сноубордистами і гірськолижниками. Іноді на трасах можуть виникнути снігові горби, а часом схили можуть бути розкатані до крижаного покриву. До того ж, не варто забувати про те, що опади у вигляді снігу - це очікуване явище на будь-якому гірськолижному курорті і навіть на чудово підготовленому схилі буде неможливо кататися, коли випаде величезна кількість снігу.


  Виробники гірськолижного спорядження максимально постаралися направити свій виробничий процес на розробку універсальних моделей гірських лиж, які б чудово поводили себе в різноманітних умовах. Завдяки цьому і було створено категорію трасових універсальних лиж. Конструкція цих лиж відрізняється збільшеним розміром талії та рокера, а також меншою торсіонною жорсткістю. До того ж, з сезону в сезон модельний ряд гірських лиж all-mountain збільшується, вражаючи своїми конструкційними особливостями, функціональними можливостями та дизайном.

 

2 skiers on the hill

 

Ширина трасових лиж також зростала з моменту свого виходу на ринок. Наприклад, на початку 2000-х років була трохи дивовижною ширина лижі в 68 мм, а в даний час такий розмір вважається вже загальноприйнятою нормою для слаломних лиж.

Збільшивши талію трасових лиж та запустивши у виробництво універсальні гірські лижі зі збільшеною торсійною жорсткістю, виробники гірськолижного інвентарю практично звели до нуля різницю у геометрії моделей трасових та all-mountain гірських лиж. Але деякі відмінні характеристики все ж таки залишилися явними.

 

Трасові гірські лижі

 

woman on the hill

 

  Трасові гірські лижі призначені для катання добре підготовленими і не особливо розбитими схилами. Ширина талії у чоловічих моделей таких лиж, як правило, коливається від 65 до 80 мм, а у жіночих – від 63 до 75 мм. Хоча, звичайно, бувають моделі і з більшою шириною талії. Крім того, конструкція трасових гірських лиж відома зовсім маленьким рокером на носі лиж і повною відсутністю рокера на їхньому хвості.

 

Універсальні трасові гірські лижі

 Універсальні трасові гірські лижі призначені для катання спеціально підготовленими трасами на курорті незалежно від їх стану. Вибравши собі лижі all-mountain, гірськолижник може бути впевненим, що йому однаково комфортно кататиметься за будь-яких погодних умов і на схилах у будь-якому стані, з будь-якими можливими нерівностями. Не дарма ці лижі називають універсальними, адже їм справді під силу здолати траси будь-яких курортів. Не дивно, що попит на цю категорію гірських лиж невпинно зростає.

 Ширина талії у чоловічих моделей таких лиж, як правило, коливається від 75 до 100 мм, а у жіночих – від 75 до 95 мм. Крім того, конструкція універсальних трасових гірських лиж відома збільшеним рокером на носі на 10-15%.

 Вузькі універсальні трасові гірські лижі можуть бути дуже схожі з найширшими трасовими лижами за своєю геометрією, проте різниця конструктивних особливостей явно спостерігається.

Конструктивні відмінності між моделями трасових та універсальних трасових гірських лиж:

  • Торсійна жорсткість на універсальних трасових гірських лижах була знижена, а носок – пом'якшений. В результаті цього, гірськолижнику забезпечується великий ступінь комфорту під час спусків нерівними горбистими схилами. Якщо такий спуск здійснювати на трасових гірських лижах, то існує величезна ймовірність того, що лижі в'язнуть через свого маленького рокера. Позитивними якостями універсальних трасових гірських лиж можна назвати їхню можливість плавно проходити всілякі нерівності на поверхні схилу, менше навантаження на ноги гірськолижника та економію сил спортсмена. Однак під час катання на високих швидкостях жорсткими схилами стабільності явно не вистачатиме. А ось трасові лижі в таких умовах катання будуть поводитись досить стабільно і зможуть краще зберегти контакт з поверхнею схилу. Але для керування трасовими лижами спортсмену необхідна найкраща підготовка та досвід для того, щоб була можливість обходити всі бугри та нерівності.


  • В універсальних трасових гірських лижах більш довгий рокер на носі виробу, ніж у звичайних трасових лижах. Завдяки цьому універсали можуть плавніше проходити всі нерівності, які можуть бути на схилі, і краще спливати в пухкому снігу. Недоліками довшого рокера є зменшена робоча зона канта, знижений рівень стабільності та зменшена чіпкість порівняно з трасовими лижами.

 

Вибір трасових лиж залежно від умов катання

 

image manager heade

 

Нетривале катання та короткі траси

Вибір гірських лиж в основному залежить від характеру снігу, але переважно гірськолижники катаються на жорстких схилах через штучне осніження і низькі температури. Для комфортного катання в цих умовах відмінно підійдуть класичні гірські трасові лижі з гарною торсійною жорсткістю і максимальним радіусом повороту в 13 метрів. Такі лижі здатні чудово тримати контакт із жорстким схилом і комфортно повертатимуть під час катання на невеликих швидкостях. На вузьких та коротких трасах так розігнатися фактично неможливо. Дуже важливо правильно підібрати ростовку. Якщо гірськолижник планує кататися на коротких схилах, йому необхідно вибирати короткі лижі. Навіть при високому зрості гірськолижника (185 см), ростовка лиж 165 см стабільно поводитиметься на жорсткому схилі. Тому, якщо Ви купуватимете посилені титаналом лижі, не варто прив'язуватися до свого зростання і ваги, оскільки такі лижі спочатку розроблені з можливістю бути використаними в коротких ростовках. Краще зверніть увагу на геометрію лиж.

 

basics

 

Катання на великих та маленьких горах

Для того, щоб гірськолижнику було однаково комфортно кататися, як на великих горах, так і на невеликих трасах, можна підібрати одну пару універсальних гірських лиж, талія яких буде в межах 76-86 мм, а радіус повороту доходитиме до 14 м.
 

4

 

Катання на великих горах

Під час катання на великих схилах необхідно бути готовим до різного стану схилу та його можливої крутості. Крім того, неможливо вгадати, з якими погодними умовами гірськолижнику доведеться зіткнутися під час катання, тому треба вибирати такі лижі, які будуть добре поводитися за будь-яких умов катання. Для таких умов найбільше підійдуть all-mountain лижі з талією до 90 мм. Для катання на курортах з погано підготовленими схилами або частого катання за межами трас необхідно вибирати лижі з талією, що перевищує 90 мм.

 

0335 a.800x600

 

  Якщо Ви віддаєте перевагу катанню на жорстких схилах, то важливо не перегнути з шириною лиж, оскільки лижі з ширшою талією важче утримувати під час здійснення поворотів на жорсткому схилі. Також занадто широкі лижі стануть наслідком більшого навантаження на гомілкостопи спортсмена. Тому, щоб уникнути таких труднощів, краще вибирати моделі лиж з оптимальним розміром талії в 65-75 мм, але не більше 86 мм, і з невеликим рокером. Ці ж лижі підійдуть для райдерів, які воліють кататися рано-вранці на ідеально рівних, жорстких трасах.

  Приблизно в другій половині дня траси сильно розбиваються і якщо таке катання для Вас прийнятне, то вибирайте собі лижі з талією в 75-90 мм і рокером подовженим.

  Якщо Вам подобається кататися на схилах з самого ранку і до пізнього вечора, за будь-яких умов і на будь-яких трасах, незалежно від їх стану, то трасові універсальні лижі з талією в 80-86 мм Вам підійдуть ідеально.

Гірськолижникам у великій ваговій категорії найкраще підбирати жорсткі та широкі лижі.

 

orig

 

Вибір трасових лиж залежно від стилю катання гірськолижника

  Звичайно ж, особисті переваги щодо стилю катання гірськолижника – так само важливий фактор при виборі потрібної пари гірських лиж, який обов'язково необхідно враховувати.


  Для любителів кататися на великих швидкостях, необхідно вибирати лижі, посилені титаналом. Вони чіпкіші і точніші завдяки своїй торсійній жорсткості і стабільніше поводяться під час катання на високих швидкостях. Фізична підготовка у райдера для такого катання має бути відповідно гарною.


  Для любителів здійснювати спокійні спуски найбільше підійдуть лижі без додаткових посилень. Для керування такими лижами від спортсмена не знадобиться великих витрат енергії. Моделі лиж для спокійного катання досить гнучкі та комфортні, але під час катання на великій швидкості можуть повестися досить непередбачено, тому що у них невелика жорсткість торсіону.


  Для ранкового катання по вельвету підійдуть лижі з невеликою талією. Під час катання на великих горах лижі з коротким радіусом, здатні здійснювати часті повороти, будуть для Вас досить стомлюючими. А на довгих лижах буде важко здійснювати короткі повороти, тому краще вибирати лижі з радіусом 13-15 м. Вони можуть здійснювати і короткі дуги, і довгі.


Твін-типові лижі з талією в 75-85 мм чудово підійдуть для фана. Крім того, що на цих лижах можна здійснювати стрибки, їх можна використовувати як тренувальні лижі для малюків.

 

lizhi 670x351

 

Якщо ви потребуєте консультації щодо підбору гірськолижного спорядження, дзвоніть нам по телефону 067 661 99 33 

Перейти в каталог