Стандарти та сумісність гірськолижних черевиків та кріплень

Стаття докладно розповідає про те, як правильно підбирати гірськолижні черевики та кріплення.


 Навіть якщо Ви протягом тривалого часу використовували один і той же гірськолижний комплект і він Вас повністю влаштовував, може настати такий час, коли Ви замислюєтеся про його зміну. Це не дивно, адже розвинувши свої навички, Ви стали кататися агресивніше, і Вам вже необхідне потужніше гірськолижне кріплення, жорсткіші та комфортніші гірськолижні черевики. Раніше особливих труднощів у виборі гірськолижник не відчував, досить було просто піти в магазин і вибрати потрібне спорядження. Так само, хоч і не у великій кількості, але все-таки у продажу були скитуристи з дрібними кріпленнями та пластиковими черевиками, які більше були схожі на альпіністські черевики. А сьогодні, оскільки ринок гірськолижного інвентарю значно розширився, коли Ви вирішите поміняти свої гірськолижні черевики або кріплення, Вам необхідно буде замислитися над тим, чи вибрані Вами гірськолижні черевики сумісні з кріпленнями.

Про те, які зміни відбулися у виробництві гірськолижного інвентарю та як правильно підібрати гірськолижні черевики та кріплення, Ви можете дізнатися з нашої статті.

 

ski bindings 3 skis

                                                                      Кріплення гірськолижних черевиків Alpine, MNC та Dual WTR (зліва направо)

 

 

Стандарти гірськолижних кріплень

Щоб гірськолижні кріплення максимально поєднувалися з гірськолижними черевиками різних компаній-виробників, у гірськолижній індустрії існують певні стандарти, яких необхідно дотримуватися всім виробникам. Іншими словами, підошви гірськолижних черевиків повинні точно відповідати конструкції кріплень.

 

Нещодавно в гірськолижній промисловості існувало лише два основні стандарти:

  • ISO 5355, відомий так само як "Alpine" або "DIN" - класичний стандарт, який знайомий кожному гірськолижнику. Черевики, створені за цим стандартом, мають абсолютно плоску підошву, висота якої становить 19 +/- 1 мм.

  • ISO 9523, який отримав назву у гірськолижників Touring, - стандарт підошв для гірськолижних черевиків, призначених для скітура. Підошви з цим стандартом мають протектор з чіпкої гуми, а для здійснення плавного перекату при ходьбі, їх передня частина сильно вигнута. Висота підошви становить 28 мм, але при цьому вона може коливатися в досить широких межах: +/- 5мм. Компанією Dynafit в 1990 році були розроблені скитурні кріплення стандарту TLT (Tourlite Tech), які можна використовувати завдяки тому, що в рантах гірськолижних черевиків передбачено наявність металевих вставок-заставних. Ці кріплення також називають «пінові» кріплення, а в міжнародній практиці він має дві назви, такі як «pin-tech» або «tech bindings».

 

ski boots face

ski boots feet

 

Варто звернути увагу, що черевики цих стандартів та кріплення не сумісні. Звичайно, цілком можливо, що у Вас вдасться на деякі моделі скітурних черевиків закріпити традиційні кріплення ISO 5355, проте їхня робота явно буде небезпечною для Вас. Причина полягає в тому, що вигнута підошва нещільно прилягає до антифрикційної пластини та чіпляється своїм гумовим протектором за неї. Саме тому, під час того, коли головка кріплень розкриватиметься, черевик вивільнятиметься вже не так чітко. У гірськолижних черевиків зі стандартом ISO 5355 такого не станеться, оскільки сегмент гладкого пластику входить у контакт безпосередньо з антифрикційною пластиною.

На сьогоднішній день, до двох існуючих стандартів, були додані ще два. Це не дивно, адже останніми роками гірськолижний відпочинок стрімкими темпами змінюється. Більшості гірськолижникам вже мало просто кататися по підготовленим трасам і схилам, багато хто з них хоче спробувати свої сили у фрірайдовому стилі катання. Крім того, багато гірськолижників хочуть підкорювати гори самостійно – не тільки спускатися різними засніженими схилами, але й добиратися до бажаних вершин самостійно, без допомоги сноу-кетів, снігоходів або гелікоптерів. Тому скітур і почав набирати величезної популярності, акцентуючи увагу на підкоренні недоступних та цікавих схилів.

 

0308 001

 

  Однак збирати окремий скітур-комплект – недешеве задоволення і такі витрати не завжди виправдані, тому далеко не всі гірськолижники готові до таких придбань. Більшість гірськолижників вважають за краще кататися на спеціально підготовлених схилах або максимально наближено до них, а не випробовувати свої сили за межами курорту.

  Інші ж гірськолижники, навпаки, хочуть кататися агресивно і робити багатометрові стрибки. Для таких райдерів явно не підійдуть скитурні черевики, їхня жорсткість і надійність кріплень. Тому виникла потреба у так званому «проміжному» стандарті підошви черевиків. У черевиках з такою підошвою дуже зручно ходити, оскільки вони переважно використовують більш чіткі і надійно працюючі Alpine-кріплення.

 

ski boots face to face

                                                                                        Стандарт гірськолижних черевиків GripWalk

 

  Гірськолижна індустрія, що постійно розвивається, змогла відкрити гірськолижнику нові горизонти, створивши цілу серію нових моделей полегшених гірськолижних черевиків зі зміненою конструкцією підошви. У цих черевиках досить зручно ходити та підніматися на гору пішки. При цьому черевики з новою конструкцією підошви досить жорсткі, щоб райдер міг контролювати свої лижі під час агресивних спусків. Конструкція моделей різних виробників має однакові характеристики – невеликий вигин-перекат у передній частині, що дозволяє робити більш природні кроки, і вставками з гуми, що забезпечує краще зчеплення. Ці черевики отримали назву Walking Soles (підошви для ходьби).

 

ski boots nose to nose

                                                                                   Стандарт гірськолижних черевиків Alpine

 

Найбільш відомі стандарти підміток на сьогоднішній день:

  • WTR (Walk-to-Ride) – виробляє компанія Salomon з 2012 році. На сьогоднішній день цей стандарт компанії-виробники Atomic, Rossignol та Lange також використовують у своїх деяких моделях.

  • GripTech – власна версія проміжного стандарту, наданий компанією-виробником Marker у 2016 році. Деякі моделі гірськолижних черевиків Tecnica, K2, Fischer, Nordica та Dalbello використовують цей стандарт у своїх гірськолижних черевиках.

  Тим не менш, у чіпких вигнутих підмітках гірськолижних черевиків, у тому числі WTR і GripTech, є один недолік - вони не сумісні з масовими класичними Alpine-кріпленнями стандарту ISO 5355. Як і скитурні черевики, підошви можуть не підходити по висоті або неточно ставати на антифрикційний пристрій. Це може стати причиною того, що гірськолижний черевик може не звільнитися з кріплень вчасно, а це може призвести до травм. Підошви для ходьби Walking Soles відносяться до стандарту ISO 9523, проте не всі черевики з таким стандартом можна використовувати зі скитурними кріпленнями, а тільки ті, які оснащені відповідними металевими закладними.

 

ski binding 2

ski binding 3

                                               Стандарт TLT для скитурных ботинок с TLT вставками

 

 Моделі гірськолижних черевиків, які не мають TLT вставок, можна поєднувати тільки з Alpine-кріпленнями. Або гірськолижник може замінити вигнуті гумові накладки на прямі пластикові. Ці пластикові накладки повинні відповідати класичним кріпленням стандарту ISO 5355. Більшість моделей гірськолижних черевиків дозволяють таку заміну.

 

ski binding alpine

ski binding mnc

ski binding dual wtr

                                                  Крепления горнолыжных ботинок Alpine, MNC и Dual WTR (слева на право)

 

  На сьогоднішній день на ринку спортивного інвентарю існує велика різноманітність кріплень, які можна поєднувати абсолютно з усіма різновидами підошв гірськолижних черевиків різних виробників. Це моделі черевиків з маркуванням MNC (Multi-Norm Certified), кріплення Marker, що використовують технологію Sole ID, та MBS (Multi Boot Standart) від компанії Tyrolia, в яких можна регулювати висоту положення антифрикційної пластини та підганяти її під конкретні черевики. З усіма існуючими стандартами можна поєднувати рамні скітур-кріплення, а саме Marker Duke/Baron/Tour, Tyrolia Adrenalin і Atomic Tracker/Salomon Guardian.

 

ski binding alpine 1

ski binding mnc 1

ski binding dual wtr 1

Alpine – найпоширеніший базовий стандарт. Підходить тільки до стандарту ISO 5355 і не передбачає можливості регулювання по висоті ранту гірськолижних черевиків. MNC – універсальний стандарт кріплень, що передбачає можливість регулювання кріплень за висотою ранту гірськолижних черевиків усіх стандартів.

Dual WTR – стандарт кріплень, що регулює висоту ранту черевиків під стандарти Alpine, WTR та GripWalk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Про сумісність гірськолижних кріплень та черевиків

 Для того, щоб попросити завдання вибору гірськолижних черевиків та кріплень, Вашій увазі надається таблиця нижче, завдяки якій можна визначити сумісність між підошвами гірськолижних черевиків різних форматів та стандартів кріплень, що відповідають їм.

 

ski standarts

                                                                  Совместимость горнолыжных ботинок и креплений

 

  Цілком очевидно, що вибір гірськолижних черевиків і відповідних кріплень став значно складнішим з розвитком гірськолижної індустрії. Тому, щоб правильно підібрати потрібні черевики та кріплення для них, уважно вивчіть рекомендації виробника. Якщо у Вас виникнуть сумніви в правильності Вашого вибору, приміряйте черевики в передбачуваних кріпленнях і особисто переконайтеся в правильності їх роботи. Переконайтеся, що підошва точно лягає на антифрикційний пристрій, ідеально підходить по висоті та правильно вивільняється із кріплень.

  Не виключено, що незабаром відбудуться ще будь-які зміни у підборі гірськолижних черевиків і кріплень, оскільки компанії-виробники гірськолижного інвентарю постійно впроваджують у виробництво свої новаторські ідеї та, звичайно ж, технології. Наприклад, виробник гірськолижного спорядження Salomon нещодавно презентував кріплення Salomon Shift, які гірськолижник може використовувати з будь-якими гірськолижними черевиками. Ця модель кріплень поєднала в собі переваги та можливості Dynafit (TLT) та Alpine-кріплень, тому здатна забезпечити гірськолижнику легкий і водночас потужний та безпечний підйом на гору та еластичність під час спуску.

                                                                                           

                                                                           Крепления Salomon S-Lab Shift

ski binding 4

ski binding 5

Режим кріплень Alpine для катання у «класичних» гірськолижних черевиках Режим кріплень скітур для використання з туринговими черевиками
       
 

 

 

Перейти в каталог