Вчимося точити канти самостійно

Стаття поетапно описує весь процес, який необхідно виконати для того, щоб самостійно наточити канти.

lyzhi v samolete

Раніше в нашому блозі, присвяченому гірськолижного спорту, ми вже згадували про те, що таке кант на гірських лижах і сноубордах, і навіщо виробляти заточку кантів в статті «Все про заточенню кантів на гірських лижах і сноуборді». Рано чи пізно Ви явно запитаєте щодо того, змогли б Ви самостійно наточити свої лижі.

Професійний Скі сервіс Sportzone.ua
Пункт прийому сервісу лиж та сноубордів SportZone знаходиться за адресою Київ, Героїв Дніпра 67.
Тел. 067 661 99 33

553652 6 remont lyzh i snoubordov remont skolzyaka zatochka kantov

Хочеться відразу застерегти щодо деяких аспектів в цій скрупульозної роботі:
- Якщо Ви зважилися самостійно готувати свій сноуборд або гірські лижі, то Ваша думка щодо того, що таким чином Ви заощадите свої гроші і час, найімовірніше - помилкове. Чим би Ви не вирішили займатися, це в будь-якому випадку зажадає Вашого часу та майстерності, що придбається з кожним процесом роботи. Також, безсумнівно, Вам потрібно спеціально відведене місце для роботи, правильно підібрані інструменти і витратні матеріали для роботи, на придбання яких Вам так само треба буде витратитися.

- Заточування кантів і змащування свого обладнання - це не настільки важка наука і навчитися цьому зовсім не складно, але в будь-якому випадку Ви повинні з розумінням поставитися до цієї роботи і дотримуватися всі необхідні технології.

- Якщо Ви самі будете займатися підготовкою спорядження, для Вас це буде дуже корисне, пізнавальне та цікаве заняття. Однак все необхідно робити точно, розмірено, не поспішаючи і акуратно, інакше можуть постраждати Ваші руки, інтер'єр і безпосередньо саме спорядження - Ви можете завалити кромку канта, ковзна поверхня може бути спалена та інше.

- Бути постійно впевненим в готовності свого спорядження і знати його точні межі - це, фактично, і є Ваша мета.

6cdee99954f979a5a1061dc76560a3f8

Набагато простіше для Вас і краще для гірських лиж або сноуборду, буде регулярно підтримувати гострі кромки, а не рідко виробляти заточку, знімаючи під час цього значною шар металу з Вашого спорядження.

Як правильно правити канти

0957 002

Щоб здійснювати регулярну правку кантів - використовуйте алмазні камені (файли) різноманітної зернистості. Для того, щоб самостійно підправляти канти, Вам знадобиться набір з пари-трійки алмазних каменів з розміром зерна 200-600. Таку процедуру необхідно буде здійснювати кожен раз після кожного сеансу катання.

0957 003

Виконуючи це роботу, неймовірно важливо:
• обов'язково захистіть свої руки, використовуючи рукавички;
• коли Ви працюєте з кантами, використовуйте клейку стрічку, щоб захистити пластик від попадання абразивного пилу на нього і можливих випадкових зривів свого робочого інструмента.

0957 004

                               Лещата для закріплення гірських лиж та сноуборду

Коли Ви працюєте з лижами або сноубордом, Вам необхідно надійно закріпити свій інвентар на верстаті в спеціальних лещатах. Під час роботи з файлами, можна обійтися і без цього пристосування. Звичайно, можна це виконувати і на табуретці або поручнями веранди, наприклад, але краще вибрати місце зручніше. Якщо у Вас є можливість розташуватися в гаражі або сараї для роботи, то краще за все підготуйте собі масивну стільницю з дощок або фанери, на якій Ви з легкістю можете з запасом по довжині розташувати свій інвентар для обробки. Також важливо, щоб Ви відразу подумали про те, що до і після кожної роботи зі своїм спорядженням, Вам необхідно проводити прибирання в приміщенні. До початку роботи необхідно проводити прибирання, так як на Ваше спорядження не повинно потрапляти нічого зайвого. А після роботи зі своїм гірськолижним інвентарем (мастила та заточування) в приміщенні залишається пластмасова та металева стружка, порошки і парафіни. Особливо небезпечні фторосодержащіе речовини, оскільки вони виділяють токсичні пари. Також подбайте про вентиляцію в тому приміщенні, де будете обробляти свій гірськолижний інвентар.

161227 113

Покроковий опис роботи:
1) візьміть брусок з розміром зерна 200 і з його допомогою знімайте ущільнений метал (наклеп) з подряпин і задирів;
2) візьміть брусок з розміром зерна 400 і рівномірними рухами уздовж канта нагострюйте з бічної поверхні;
3) повторіть заточку з бази;
4) зробіть остаточну шліфування, використовуючи брусок з розміром зерна 600.

0957 005

На фотографії, наданої вище, майстер не використовує направляє для роботи з файлом і це цілком нормально, так як інструмент у нього досить-таки делікатний і кромки кантів вироби не запущені.
Кант на носі і хвості гірських лиж та сноуборду варто притупити на 4-6 см спеціальним абразивним бруском або наявними у Вас файлом.

0957 006

Абразивний брусок для притуплення канта


Для всіх наступних робіт, які будуть описані в статті, гірські лижі або сноуборд обов'язково необхідно міцно закріпити на верстаті в спеціальних лещатах.
Не має значення, яка конструкція у гірських лиж або сноуборду (сендвіч або кеп), бокова поверхня вироби прикрита шаром пластика. Для подальшої роботи кромку необхідно буде підрізати, щоб забезпечити доступ Вашого інструменту до канту.

Як правильно здійснювати підрізування бічній поверхні

0957 007

Професійний держатель різця, в основі якого знаходиться алюмінієвий кутник

0957 008

          Тримач різця з роликами

Тримач різця з роликами коштує трохи дорожче, ніж професійний тримач різця, в основі якого знаходиться алюмінієвий кутник, але в разі випадкового зриву ризик зіпсувати пластик ковзної поверхні на порядок нижче.

0957 009

У самій роботі немає особливих складнощів. Після того, як Ви акуратно встановіть свій інструмент, подрезайте зайвий пластик тягне рухом на себе з рівномірним натиском. Таку процедуру необхідно повторити кілька разів. В результаті таких дій Вам необхідно отримати оголену кромку канта, яка буде підноситися над бічною стінкою на 0,1-0,2 мм.

0957 010

Після того, як Ви зробите підрізування бічної стінки, її поверхню необхідно вирівняти грубим напилком-пилкою.

0957 011

Далі зробіть шліфування шкіркою і нейлонової мочалкою (фибертексом) зі змивом. Це - вже завершальний етап, який покращує ковзання в глибокій закантовці і прибирає всі залишки абразиву з ковзної поверхні.

0957 012

Які повинні бути кути заточування

0957 013

Лижі будуть краще працювати на твердому снігу або льоду і в умовах, які найбільше характерні для змагань, якщо у них буде гостріше кут заточки. Для спортивних лиж кут заточки з бічної грані дорівнює 4-50. Проте, як правило, кромки необхідно правити після кожного свого сеансу катання. Ті фрірайдери, які рідко катаються на жорсткому снігу, точать бічну поверхню на 20, любителі часто використовують кут в 30.
Якщо Ви хочете дати лижам можливість вільно здійснювати маневри, ріжучу кромку з боку бази заточують під кутом 0,5-20. Чим більше буде кут, тим вільніше у Вас буде можливість випускати лижі в прослизання і дрейф. Якщо Ви - обережний гірськолижник і звикли контролювати швидкість свого руху і прослизання в небезпечних місцях, тоді для Вас рекомендується кут в 10. А в разі, якщо Ви віддаєте перевагу карвіть завжди і всюди, то для Вас рекомендується кут в 0,50.

Як точити канти з бічної поверхні

0957 014

Алюмінієва напрямна-кутник з фіксованим кутом

Алюмінієва напрямна-кутник з фіксованим кутом - це найпростіший інструмент, який здатний надати максимальну точність кута заточки.

0957 015

Досить за допомогою найпростіших пружинних затискачів прикріпити напилки до направляючої, щоб продовжити експлуатаційний термін напилків. Положення затискачів можна міняти.

0957 016

Ці власники напилків з можливістю фіксації кутів і роликовими напрямними зберігають ковзаючу поверхню від тих помилок, які може здійснювати початківець майстер.

0957 017

Канторез з роликовими напрямними і ділильної головкою - це самий універсальний інструмент для налаштування кута різання, призначений для майстра, що займає заточуванням кантів в домашніх умовах. У ньому також передбачена функція захисту рук. Для заточки використовується спеціальний короткий напилок, експлуатаційний термін якого не дуже великий.

0957 018

Отже, що Ви вже зробили? Встановили лижу (або сноуборд) в лещатах, вибрали необхідний кут і необхідний інструмент, канторезом (бруском, грубим напилком) прибрали явні сліди ударів на кант (якщо такі були), а тепер переходимо до заточування бічної поверхні. Вам знадобиться маркер для того, щоб Ви могли відстежити результат своєї роботи і глибину врізання. Після того, так Ви знімете шар металу, чорна поверхня від маркера чітко покаже Вам ті місця, де Ви недостатньо проконтролювали тиск.

0957 019

Зверніть увагу на свою стійку, так як від цього багато в чому залежить якість всієї Вашої роботи, тому ноги обов'язково повинні стояти стійко, а руху на себе необхідно виконувати всім корпусом. Вага на руки буде передаватися плечовим поясом.

Як точити канти з боку бази

0957 020

             Напрямна зі зміненим кутом

Напрямна зі зміненим кутом використовується для того, щоб задати кут заточки. Ні в якому разі не використовуйте «народний» метод з ізоляційною стрічкою, занадто дорого обійдеться Вам така помилка.

0957 021

Лижа закріплена в лещатах, лежачи ковзаючою поверхнею вгору. У майстра стійка стійка

Отже, Ви обробили канти напилком, довели їх файлами і полірувальними брусками. Не забудьте притупити кромки на носі і хвості. І не забувайте постійно акуратно прибирати стружку, так як вона небезпечна як для ковзної поверхні Вашого виробу, так і для Ваших рук.

Перейти в каталог