Догляд за гірськолижним інвентарем

Корисні поради від Sportzone!

До відома: Нові гірські лижі фактично повністю готові до експлуатації.

Але все ж для того, щоб вони служили довго, їм потрібен уважний догляд.

Як потрібно обслуговувати лижі запитаєте ви?

Прочитайте уважно наші рекомендації - вони дозволять. Вам довго насолоджуватися прекрасним якістю інвентарю!

Пункт прийому сервісу лиж та сноубордів SportZone знаходиться за адресою Київ, Героїв Дніпра 67a.
Тел. 067 661 99 33

 

1. Поверхня, що ковзає у гірських лиж

Після декількох днів катання на ковзної поверхні з'явиться білястий наліт (сивина) в основному уздовж кантів - це показник того, що парафін стерся, і поверхня треба заново обробити для кращого ковзання і оберігання від окислення. Робити це рекомендується гарячим способом. В цьому випадку будуть заповнені мікропори, які є на ковзної поверхні, що збільшить її еластичність і довговічність. Перед нанесенням мастила лижі повинні бути сухими і мати кімнатну температуру. Парафін погано лягає на мокру або холодну ковзаючу поверхню. Будьте обережні: при нанесенні парафіну за допомогою праски можливо відшарування ковзної поверхні через різкий перепад температур. Надалі лижі рекомендується регулярно змащувати. По-перше, це покращує ковзання, по-друге, змащені лижі краще зберігаються, і продовжується термін їх служби.

Поява подряпин на ковзної поверхні неминуче, і їх потрібно заливати. Вони погіршують ковзання і сприяють окисленню ковзної поверхні і гниття серцевини, якщо вона дерев'яна. Також в тріщини потрапляє вода і при замерзанні розриває серцевину і відшаровує ковзаючу поверхню.

Ремонт краще довірити фахівцям, так як невміле поводження з інструментами і матеріалами може привести до пошкодження інвентарю.

Ми рекомендуємо ремонтувати свій інвентар ПІСЛЯ минулого сезону, а не ПЕРЕД наступним, так як нанесення більш товстого шару парафіну законсервує ковзаючу поверхню і не дасть їй окислюватися під час тривалого зберігання в період міжсезоння.

2. Канти на гірських лижах

Канти тримають лижу в поворотах на схилі, і вони повинні бути гострими і без зазубрин. На тупих кант неможливо управління, а на жорсткому і леденістом схилі виникає серйозна небезпека падінь і травм. Для надійного виконання різаних поворотів і впевнених, безпечних спусків по жорстким трасах необхідно ретельно стежити за станом кантів.

Щоб правильно обробити канти, найкраще віддати інвентар в майстерню, тому що без належного досвіду можливо Неправильне внесення змін до кутів заточки, відновити які згодом дуже складно.

Зберегти оптимальний кут заточування кантів в повній мірі можна лише при використанні спеціальних верстатів та інструментів.

Пам'ятайте, що від стану ковзної поверхні і кантів залежить легкість управління на спусках, надійність і точність виконання маневрів.

Лижі повинні експлуатуватися на схилах з достатнім сніговим покривом, що виключає можливість контакту ковзної поверхні з камінням, грунтом і іншими предметами.

Пам'ятайте, що при катанні по відмінним від снігу поверхонь, лижі піддаються нестандартним механічних навантажень, і ймовірність пошкодження інвентарю значно зростає. У цьому випадку претензії щодо якості інвентарю, пов'язані з дефектами, що виникли при його нестандартному (екстремальному) використанні не приймаються.

Бережіть свій інвентар!

При транспортуванні лиж використовуйте скріплюють «липучки». У тривалих поїздках, при перельотах, коли лижі здають в багаж, слід використовувати не менше двох липучок. Помістивши лижі в чохол, постарайтеся обернути їх чимось м'яким - наприклад одягом, щоб уникнути пошкоджень від ударів.

Після катання перед упаковкою в чохол лижі потрібно протерти і дати їм висохнути протягом доби.

Не рекомендується возити лижі на відкритому багажнику, так як реагенти і бруд з дороги потрапляють в кріплення і на канти, що призводить до їх сильного окислення (іржі).

Зберігають лижі в сухому прохолодному приміщенні у вертикальному положенні, без навантаження, без прямого впливу на них сонячних променів.

3. Гірськолижні кріплення

Потрібно обов'язково стежити за станом кріплень.

Зусилля, встановлене на гірськолижних кріпленнях варто розпускати на час тривалого зберігання до мінімальної позначки на шкалі (а не до упору). Також рекомендується раз в один - два роки віддавати їх на перевірку і тестування.

Пам'ятайте, що установка рекомендованого для Вашої ваги, зросту та рівня катання зусилля забезпечує зниження ризику травми, проте не гарантує повну безпеку! У разі регулювання зусилля гірськолижних кріплень в майстерні, фахівець пропонує оптимальний варіант виходячи з перерахованих вище факторів, про які повідомляється замовником, і встановлює відповідне зусилля за погодженням з ним. У будь-якому випадку відповідальність за вибір значення встановлюваного зусилля несе сам катається.

Пам'ятайте, що гірські лижі відносяться до екстремальних видів спорту!

4. Гірськолижні черевики

Гірськолижні черевики зберігайте тільки в застебнутому стані (зберігання їх розстебнутими може привести до деформації пластику). Черевики, які підлягають термоформовке, не слід сушити на батареї - це призводить до їх деформації!

Перейти в каталог