Усі плюси гірськолижного одягу для дітей

Стаття допоможе Вам правильно одягнути свою дитину, щоб уникнути переохолодження в холодну пору року.

kid walking w skis 1024x579


 

До питання підбору одягу для дітей всі батьки завжди ставляться з особливою педентичностю. Чомусь дорослим завжди здається, що дитина недостатньо тепло одягнена, тому завжди хочеться надіти дитині маєчку під футболочку, ще одну кофтинку, капюшончик на шапочку, обмотати шарфом, хусткою і відпустити на вулицю відразу в двох парах рукавичок.

 

ксю в снегу

 

  Але ось що цікаво: саме в такому закутаному до краю вигляді дитина швидше може замерзнути, адже одяг необхідно підбирати правильно і раціонально, а не одягати на дитину відразу всю шафу теплих речей. Обов'язково необхідно враховувати той факт, що дитина набагато активніша за дорослу людину, тому кров по організму розганяється в рази швидше. До того ж, молодший організм набагато краще працює дорослого, тому не варто переборщувати з шарами одягу, одягаючи свого чада на вулицю взимку.

 

kids childen skiiing 104533270 56a87e093df78cf7729e54a4

 

  Якщо Ви так само активні, як і Ваша дитина, тоді і підбирайте йому аналогічний одяг. Якщо Ви менш активні, тоді дитину Ви можете надіти аналогічно свого одягу, тільки за мінусом одного шару.

  Не варто одягати одяг на дитину, керуючись принципом «про всяк випадок» або «пар кісток не ломить». Насправді, виходячи з медичної точки зору, перегрів для дитини може бути набагато небезпечнішим, ніж переохолодження. Коли дитина дуже активна, у неї швидко розігрівається тіло, і вона швидко може спітніти. Як наслідок, нижній одяг швидко намокне. Оскільки одяг швидко не висохне, дитина ходитиме у мокрому одязі і якщо на якийсь час захоче відпочити і стане менш активною – миттєво промерзне до кісток. І зігріти його не зможе ні теплий шарф, ні ще одна кофточка, ні навіть шуба. Також важливо знати, що через голову дитини проходить основна терморегуляція, тому загортання голови малюка в шапочку, каптур і зверху ще й хустинку ні до чого хорошого не приведе. Навпаки, цим Ви можете лише нашкодити своїй дитині.

  Особливо яскравим прикладом неправильного одягання дітей можна назвати те, як діток одягають у садочку. Наприклад, для того, щоб вивести дітей на не дуже тривалу прогулянку взимку, вихователі близько півгодини одягають усіх дітей. Ті, кого одягли серед перших, довго сидять одягненими, їм спекотно, вони потіють, а потім на холодному повітрі можуть моментально промерзнути і захворіти.

 

child in warm clothes

 

  Завдяки активному розвитку гірськолижного спорту, все більшої популярності набирає гірськолижний одяг. Для того, щоб правильно розробити дійсно гідний гірськолижний одяг, до процесу розробки постійно застосовуються новітні технології та залучаються лікарі та вчені. Аналогічно підбору спеціального одягу для гірськолижного спорту та сноубордингу для дорослих спортсменів, про що ми вже згадували у статті «Як правильно підібрати одяг для сноубордистки», для дітей також можна підібрати поетапно одяг.

 

Термобілизна – базовий шар одягу для дитини

  Основне завдання носіння термобілизни полягає в тому, що за його допомогою відбувається регулювання температури тіла. Крім того, термобілизна здатна відводити вологу (піт) від шкіри малюка. Завдяки носінню термобілизни, тіло дитини залишається сухим, у спекотний літній час запобігає перегріву, а взимку – переохолодженню.

  Дитячу термобілизну можна розділити на дві групи: вовняну та синтетичну термобілизну. Якщо Ви віддаєте перевагу натуральним матеріалам, тоді Вам слід зупинити свій вибір на термобілизні з вовни мерино. Багатьом дітям може не сподобається одяг зі звичайної класичної вовни, оскільки він може «колотися», а ось м'яка вовна з новозеландських овечок мериносів – набагато приємніша до тіла.

 

odlo futbolka s dlinnym rukavom detskaya warm trend kids 150449 22908

47a164fd5aa2d73cd2fdb2f24be5c26d

 

Термобілизна Odlo (синтетична) – м'яка, приємна до тіла, «не колюча»

 

Правильно вибираємо термоверх дитині

  Термофутболки для дітей відрізняються ступенем облягання та наявністю або відсутністю горла. Модель термофутболки найкраще підбирати таку, яка щільно прилягатиме до тіла малюка. Вибір термофутболки з горлом або без залежатиме від того, коли він буде носитися. Якщо ця термофутболка одягатиметься в осінньо-весняний період і під куртку, то наявність горла буде цілком актуальною. Якщо ж термофутболка носитиметься при холодних температурах під флісову кофтинку з горлом або бафф, то наявність горлана не обов'язкова, тому що така багатошаровість в одязі може створити дитині непотрібний дискомфорт.

  Ще одна перевага термобілизни полягає в тому, що кальсони і термошкарпетки можна носити набагато довше, ніж звичайні класичні колготки. Зовнішній вигляд кальсонів збережеться набагато довше

 

Термошкарпетки

  Термошкарпетки – це один із найважливіших елементів одягу для будь-якої дитини, і це стосується не лише гірськолижника. У жодному разі не можна одягати колготки та шкарпетки з бавовни. Незважаючи на той позитивний факт, що бавовна швидко вбирає вологу, є одна негативна якість - бавовняні шкарпетки або колготки дуже довго висихають. І навіть якщо поверх бавовняних шкарпеток Ви одягнете дитині теплі вовняні шкарпетки, - ноги дитини все одно замерзнуть.

  Для всіх видів спорту та підвищеної активності в зимову пору року необхідно використовувати шкарпетки, які будуть на 100% синтетичними або шкарпетки, які будуть скомбіновані з шерстю мерино.

 

socks for kids 3

socks for kids 2

socks for kids 1

 

 

Середній шар одягу для дитини

  Другий шар одягу має виконувати дві основні функції. По-перше, цей шар одягу повинен зберігати тіло дитини в теплі, а по-друге, відводити вологу від тіла. Якщо при виробництві гірськолижного одягу будуть використовуватися дійсно найкращі матеріали, такий одяг здатний затримувати тепле повітря і при цьому забезпечити необхідну вентиляцію у разі перегріву тіла дитини. У холодну пору року середній шар одягу має бути обов'язково, а от у теплу погоду можна обійтися і без нього. При сильних морозах у вигляді середнього шару можна вибрати пуховий жилет, в інший час – фліс або одяг із вовни мерино.

 

fleecechildren

 

 

Зовнішній шар одягу для дитини

  Як правило, гірськолижний одяг для дітей виробляється з використанням тих самих технологій, що й гірськолижний одяг для дорослих. Зовнішній шар одягу для дитини повинен зберігати тепло, захищати тіло дитини від дощу, снігу та вітру, а також проводити конденсат. Зимовий одяг для дітей просто повинен бути водонепроникним, тому що діти на багато більше часу проводять у снігу, ніж дорослі, і батьки не повинні переживати, що дитина наскрізь промокне після тривалого ліплення сніговика, гри в сніжки, будування іглу або катання на лижах/сноуборді .

 

For 30 Degree Children Outerwear Warm Coat Sporty Ski Suit Kids Clothes Sets Waterproof Windproof Girls

kids in snow

kids and skis

 

  Практично всі передові компанії виробництва гірськолижного спорядження використовують спеціальні мембранні матеріали, які не пропускають вологу і здатні випускати пар розігрітого тіла назовні. Ще однією особливою технологією при створенні гірськолижних курток можна назвати обробку мембранних тканин DWR просоченням. Це призводить до того, що краплі води, які потрапляють на поверхню тканини, скочуються вниз дрібними кульками, не проникаючи всередину виробу.

  Також важливо, щоб гірськолижні куртки були здатні забезпечувати відмінну вентиляцію, інакше піт не випаровуватиметься, а конденсуватиметься на підкладці куртки. Використання сучасних технологій при створенні гірськолижних курток забезпечує їм справді гарну вентиляцію.

  Як правило, для дитячого гірськолижного одягу використовують мембрану зі значенням водонепроникності 10 000 мм. Навіть якщо дитина буде цілий день перебувати в тісному контакті зі снігом, у такій куртці вона точно не промокне.

 

10000mm

 

  У цій куртці навіть можна тривалий час перебувати під холодним осіннім дощем, все одно куртка не промокне. Для професійного заняття гірськолижним спортом, особливо орієнтованого на фрірайдовий стиль, можна вибирати куртку з вищим значенням мембрани. Наприклад, норвезький бренд верхнього одягу та спортивного інвентарю Norrona використовує Gore-Tex з показниками понад 30 000 мм. Звісно, у такій куртці не страшний ні шторм, ні зливи, однак і цінова політика такого елементу одягу суттєво вища.

  Вкрай важливо усвідомити, що не варто надягати надто багато одягу на дитину, щоб йому було тепло. Найголовніше - це підібрати такий одяг, який зможе забезпечити тепло тілу дитини і при цьому не допустить перезволоження одягу. Тому Ви прийміть правильне рішення, якщо наважитеся зупинити свій вибір на гірськолижному одязі для дітей, оскільки цей одяг легший, комфортніший, здатний зберегти тепло і відводити вологу, не сковує руху дитини, захищає її тіло від перегріву, холоду, вітру, дощу та снігу. 

 

kid in warm clothes

Дитячий гірськолижний одяг – легкий, зручний, зберігає тепло, відводить вологу, не сковує рухи дитини, захищає від перегріву, холоду, вітру, дощу та снігу.

Величезною перевагою гірськолижного одягу для дітей є наявність снігозахисної спідниці на куртці та вбудовані снігозахисні гетри з еластичною гумкою на штанах. Завдяки цьому, куртка, штани та черевики практично утворюють дитячий комбінезон. Для того, щоб дитячі гірськолижні штани були максимально комфортними та ідеально зберігали тепло, в їх конструкції часто передбачено наявність підтяжок та пояс, який можна регулювати за допомогою липучок. Це дозволяє щільно підігнати штани по фігурі дитини та уникнути попадання снігу за пояс.

  

Дитячий гірськолижний одяг розрахований не на один сезон

  Дітки ростуть швидше, ніж зношується гірськолижний костюм, а купувати кожного сезону нового костюма – явно буде фінансово накладно для багатьох батьків. Тоді напрошується логічний вихід зі становища – купувати одразу костюм більшого розміру, але тоді щонайменше рік дитині буде в ній некомфортно. Як же вийти зі становища?

 

gornolyzhnyj detskij kostyum

 

  Виробники гірськолижного спорядження самі замислюються над цим, тому що для дитячого гірськолижного одягу – це одне з найактуальніших питань. І кожен виробник знаходить вирішення проблеми по-своєму. Наприклад, у дитячого гірськолижного одягу від японської компанії Phenix продумано регулювання довжини штанів та рукавів куртки за допомогою спеціальних шнурків, які зберігаються в кишеньках на підкладці цього одягу. Таким чином, довжина костюма може бути відрегульована близько 20 см і костюм з такою продуманою технологією може прослужити Вашій дитині близько чотирьох років.

  Компанії The North Face та Burton передбачили підшитий запас тканини на штанах і, коли дитина підросте, Вам достатньо буде просто розпороти нитку. Вибираючи своєму чаду гірськолижний костюм, питайте про такі деталі у продавця, щоб у Вас була можливість одягнути дитину на кілька років уперед без зайвих фінансових витрат.

 За основу найлегшого і при цьому найтеплішого одягу прийнято використовувати пух, оскільки одяг з пуху – це ідеальний варіант для сухих та дуже холодних погодних умов. Чим вище буде показник теплового утеплювача, тим теплішим буде виріб. У деяких моделях цей показник розпочинається від 650 FP. Альтернативою пуху в сучасних моделях гірськолижного одягу можуть стати якісні синтетичні матеріали, такі як Thinsulate та Primaloft.

 

Californias Best KidFriendly Ski Resorts 05472ab4edf2478195635b3f98bbde1c

 

Основні правила при підборі гірськолижного одягу для дитини:

• Не одягайте бавовняний одяг дитині для активного проведення часу на снігу, оскільки він швидко вбирає вологу і довго сохне. Бавовну можна носити в садок, школу або вдома. Для того, щоб займатися активними зимовими видами спорту – вибирайте синтетику, шерсть мерино або змішаний склад.

• Для утримання тепла вибирайте якісні флісові матеріали для другого шару одягу. Такий одяг легкий, теплий, дихаючий, швидко сохне, абсолютно не утримує вологу, а навпаки, відводить її далі від тіла дитини.

• Якщо Ви – противник синтетики, тоді підбирайте термобілизну та кофти своїй дитині з вовни мерино – унікальної вовни новозеландських овець. Вироби із вовни мерино «не колються», як звичайна вовна, чудово вбирають вологу, чудово «дихають» і не вбирають запаху тіла.

 

Boy on Skis Slide 1

 

• Зимову куртку та штани необхідно купувати лише такі, де використовуються мембранні тканини. Якою б активною не була б Ваша дитина, вона не повинна замерзнути на холоді. Тому одяг на ньому має бути «дихаючий» і не сковувати рухи, тоді будь-яка активність за будь-яких погодних умов не змусить Вас переживати щодо того, що дитина може замерзнути або промокнути.

• Приміряти гірськолижний одяг дитині необхідно відразу на другий шар одягу (фліс), оскільки одяг не повинен сидіти занадто щільно. Вона має бути вільною і не обмежувати рухи.

• Коли дитина приміряє повний комплект гірськолижного костюма, їй необхідно в ньому походити, побігати, пострибати, одним словом побути активним, щоб зрозуміти, наскільки йому зручно та комфортно у вибраному одязі.

• Якщо Ви хоч один елемент одягу підберете неправильно (тобто цей шар одягу затримуватиме вологу), то решта одягу вже не функціонуватиме гідним чином.

 

4 kids

 

 

• Оскільки ніжки у дітей потіють набагато більше, ніж у дорослих, обов'язково підбирайте їм гірськолижні шкарпетки. Не важливо, яким видом гірськолижного спорту займатиметься Ваше чадо, можливо він поки не захоче приділяти увагу одному із зимових видів спорту, а просто захоче грати в снігу, але Ви повинні подбати про те, щоб ноги дитини завжди були сухими, не перегрівалися і не замерзали. Відмінним вирішенням цього питання буде правильний підбір термошкарпеток. Вибір термошкарпеток буде залежати від того, чи орієнтуєтеся Ви на те, що дитина носитиме їх під час активних занять зимовим видом спорту, або ж під час звичайного щоденного носіння.

• Крім термошкарпеток, обов'язково знадобляться теплі рукавиці та правильне взуття. Так як в холодну пору року циркуляція крові відрізняється від циркуляції в теплу пору року, то робота організму в основному спрямована на те, щоб зігрівати життєво важливі органи. Подбайте про те, щоб руки та ноги Вашої дитини теж не замерзли!

• Якщо для дитини не важливо вибір між рукавичками і пальчатами, тоді вибирайте рукавиці, оскільки в них буде набагато тепліше.

• Шапочок дитині знадобиться кілька, тому що голова випаровує понад 50% тепла. Під час активності при низьких температурах обов'язково надягайте дитині шапку. Якщо Ви боїтеся, що дитина застудить свої вушка, підшукуйте шапку з WindStopper.

 

Monkman Maine Woods winter 001

 

Балаклави з утепленим флісом горлом дуже зручні та їх можна носити будь-яким зручним способом. Також їх одягають під шоломи.

Підбирайте гірськолижний одяг своїй дитині правильно і Вам не доведеться переживати, що Ваше чадо може замерзнути.

Перейти в каталог