Все про заточенню кантів на гірських лижах і сноуборді

Стаття знайомить з поняттям обробки лижного канта, пояснює його необхідність, розповідає про потребу виробляти заточку, способах і частоті її здійснення, а також про те, як зробити заточку в домашніх умовах.

 


Профессиональный Ски сервис Sportzone.ua
Пункт приёма сервиса лыж и сноубордов SportZone находится по адресу Киев, Героев Днепра 67.
Тел.  067 661 99 33

 


Що таке кант
Кант - це спеціальна металева смужка-лезо, що проходить по контуру сноуборду або гірських лиж. Як правило, канти виробляються з використанням порівняно м'яких сплавів стали для того, щоб було не складно виробляти їх заточку. Якщо візуально розглядати лижі або сноуборд, то куточок по їх контуру, що складається з двох граней, - це і є кант. Один з цих двох куточків розташований з боку ковзної поверхні, а другий розташований з боку бічної стінки сноуборду або гірських лиж.

Так як канти вклеюються між сердечником і ковзаючою поверхнею лиж або сноуборда, в їх конструкції передбачені тоненькі сегментовані металеві пластинки, які являють собою продовження зовнішнього куточка-леза.

  Так как канты вклеиваются между сердечником и скользящей поверхностью лыж или сноуборда, в их конструкции предусмотрены тоненькие сегментированные металлические пластинки, которые являют собой продолжение внешнего уголка-лезвия.

 

canting 002

canting 003

Канти зі сталі для сноубордів і гірських лиж Вклеєна частина канта, яку стало видно, так як частина скользяка вирвало каменем
 
Чому виникла необхідність створення кантів в гірських лижах і сноубордах?  
Управління гірськими лижами і сноубордом відбувається якраз за допомогою кантів, так як лижі або сноуборд здатні повністю врізатися в щільну поверхню схилу саме завдяки кантам, забезпечуючи гірськолижникові відмінне зчеплення. Без кантів контролювати сноуборд або лижі було б практично неможливо. Канти практично не беруть участі тільки під час катання в пухкому снігу. Однак, навіть якщо Ви віддаєте перевагу кататися за межами спеціально підготовлених трас, все одно є ризик, що Ви можете вилетіти з м'якого снігу на жорсткий обледенів схил. В такому випадку на лижах і сноуборді вкрай необхідні добре наточені канти, так як це Вам допоможе не втратити управління над своїм гірськолижним інвентарем.
Чому виникає необхідність заточувати канти?
  Не варто забувати, що кант - це лезо і для того, щоб лижами або сноубордом можна було керувати, воно не повинно бути затупленим або округленим. Інакше Ваш гірськолижний інвентар буде чіплятися за поверхню схилу і Ви втратите над ним управління. Можна сказати, що затуплений кант рівносильний його відсутності. В такому випадку гірськолижник не зможе здійснювати гарні різані повороти і контролювати свої гірські лижі або сноуборд,які будуть зриватися при закантовці навіть під час катання на м'яких або пологих схилах.
 
Основні способи заточування кантів:
  • Ручна заточка. Вручну канти можна заточити, використовуючи напилок або спеціальні точильні камені. Такий спосіб заточки підійде для гірськолижників-професіоналів і агресивно катаються спортсменів, для яких важливо максимально чітке управління на жорстких схилах. Під час заточування, як правило, знімається більш товстий шар металу, ніж при машинному заточування. Майстер виточує всі вибоїни, ямки і щербини, і, таким чином, домагається ідеально рівно спрямованих поверхонь граней.
• Машинна заточка. Машинна заточування проводиться на спеціальних верстатах, завдяки обертається наждачним стрічки. Для більшості гірськолижників-любителів такої заточки буде цілком достатньо. Під час машинної заточки буде зніматися менший шар металу, так як вона не передбачає досягнення ідеально рівних граней кантів. Іноді для лиж або сноуборду машинна заточка на багато краще ручної, як, наприклад, під час роботи з хвилястими кантами MagneTraction і їх аналогами на сноубордах. І, ще один важливий фактор, - машинна заточка на порядок дешевше ручної.
  Не варто боятися машинної заточки, особливо якщо Ви будете її робити в професійному сервісі. Майстри в професійному сервісі не будуть сточувати товщину металу більше, ніж це потрібно.

заточка кантов

заточка кантов

Ручна заточка Машинна заточка
 

Як часто необхідно точити канти на гірських лижах і сноуборді?
  Багато факторів впливають на частоту производимости заточки: частота катання, стан і характер схилу, цілі, які ставить собі гірськолижник під час своїх сеансів катання. 
  Недостатня кількість снігу на схилі буквально за один день катання може так зносити канти, як це неможливо зробити при активному катанні за два-три сезони.
  Для тих гірськолижників, які катаються нечасто і на спеціально підготовлених схилах, обробляти канти буде достатньо всього лише один раз в сезон. А для професійних спортсменів перевіряти і підправляти заточку необхідно після кожного сеансу катання. Сильно «вбита» ріжуча кромка може стати наслідком того, що під час заточування буде знятий більший шар металу і це відчутно знизить ресурс кантів.
  За станом кантів необхідно стежити постійно!

Відмінності між заточуванням лиж гірськолижника-любителя і професійного спортсмена
  Найбільша відмінність - це кут заточки. Чим гостріше буде кут заточування, тим краще буде зчеплення лиж і сноуборду з жорстким снігом і льодом на крутому схилі. Такі умови характерні для місцевості, на якій проводяться спортивні змагання. Однак, чим гостріше буде кут заточування, тим швидше буде тупіться кант, тому професійним спортсменам необхідно перевіряти і правити його після кожної своєї тренування.
  Так як часта заточка стає причиною швидкого зносу лиж, не варто без необхідності виводити кути.
  Кути заточек:
  • 900 - це кут заточування кантів для дитячих лиж. Маленькі гірськолижники 4-7 років не володіють великою вагою і не катаються на великих швидкостях, тому вони не будуть здійснювати повноцінну закантовку.
  • 890 - це кут заточки лиж і більшості сноубордів для новачків. Так само цей кут заточки підходить для широких фрірайдових лиж з талією більш, ніж 110 мм.
  • 880 - найпоширеніший кут заточування, підходить для відмінно катаються лижників, які можуть коректно виконувати різані повороти.
  • 870 - кут заточки для гірськолижників-експертів, відмінно катаються на добре підготовлених схилах, які роблять чисті різані дуги на лижах з вузькою талією або на жорсткому сноуборді для карвінгу.
 • 85-860 - найагресивніші кути заточки, які використовують для професійних гірськолижників. Залежно від техніки райдера, характеру обраних для катання схилів і геометрії лиж, ці кути заточування підбираються індивідуально для кожного спортсмена.

Коли пора точити кант?
  Якщо під час катання на звичному для Вас схилі Вас зносить в бічне прослизання замість здійснення красивою різаної дуги, значить явно кант вже затупився. Щоб в цьому переконатися, достатньо провести нігтем поперек канта від ковзної поверхні до зовнішньої сторони вироби. У тому випадку, якщо лезо канта не знімає з його поверхні стружку, значить, швидше за все, вже необхідна заточка.
Заточка в домашніх умовах
  заточка в домашніх умовах - це досить трудомісткий процес, для якого необхідний спеціальний інструмент, досвід і певна вправність. Здійснюючи свої перші заточки, існує великий ризик порізати руки і «завалити» кант. Тому навички заточування краще відточувати на старих лижах або сноубордах, якщо є така можливість.
  Для багатьох гірськолижників покупка спеціального інструменту для здійснення заточування - непотрібні, невиправдані витрати. Та й правда, якщо Ви катаєтеся всього 1-2 тижні на рік, в цьому немає резону. Дешевше, швидше і простіше буде довірити свій спортивний інвентар майстру в професійній майстерні. Однак, якщо Ви здатні акуратно і ретельно виконувати все самостійно, тоді чому б і не спробувати !?
  Якщо у Вас є дитина, який займається гірськолижним спортом, то поки росте Ваше чадо і змінюються його лижі, протягом декількох років Вам необхідно точити і правити канти. Якщо Ви навчитеся робити це самостійно - це буде неоціненний навик для Вас.
  Спортсменам і професійним райдерам надзвичайно важлива гранично якісна і регулярна підготовка кантів для забезпечення чудового і передбачуваного зчеплення з жорстким схилом при катанні на великих швидкостях і крутих схилах.
  Якщо у Вас є можливість обладнати для себе зручне робоче місце, Ви готові чітко слідувати технології здійснення заточки, тоді Ви зможете придбати необхідний комплект інструментів і самостійно обслуговувати свій спорядження.
 

Перейти в каталог