Навіщо гірських лиж та сноуборду потрібен парафін

У статті описано вплив парафіну на поверхню гірських лиж і сноубордів, а також наведені поради щодо вибору і способам нанесення парафіну.

 


Чому сноуборд або гірські лижі не ковзають?

Професійний Скі сервіс Sportzone.ua
Пункт прийому сервісу лиж та сноубордів SportZone знаходиться за адресою Київ, Героїв Дніпра 67.
Тел. 067 661 99 33

Кожен раз, коли спортсмен спускається зі схилу на своїх гірських лижах або сноуборді,відбувається тертя ковзної поверхні цього спортивного спорядження про сніг. Так як поверхневий шар снігу трохи тане в результаті тертя, то утворюється неймовірно тонка плівка води, по якій і ковзає сноуборд або лижі. В'язке тертя, яке виникає в тонкому шарі води, постійно відновлює цю «мастило».
  Якщо води буде занадто багато, то в'язке тертя буде посилюватися. У зв'язку з цим, ковзання стане гірше або взагалі буде відсутній. Таке, переважно, відбувається навесні, під час катання по талому, насиченому вологою снігу. В цей час гірських лиж властиво буквально «прилипати до снігу». 
  Іншою причиною, через яку лижі можуть «не їхати», є катання на сухому або холодному снігу. Низька температура поверхні під скользяком гірських лиж та сноуборду є причиною створення дуже тонкий шар талої води і, в той же час, кристалики снігу є причиною додаткового тертя, тому в результаті у гірських лиж або сноуборду може бути погане ковзання.
  Звичайно ж, гірськолижникам і сноубордистам під час катання вниз по схилах допомагає гравітація, але при цьому все одно необхідно стежити за тим, щоб гірські лижі або сноуборд ковзали гідним чином. Професійним спортсменам потрібна можливість максимально швидко спускатися зі схилів, а спортсменам-аматорам необхідно вільне, плавне ковзання під час катання, тому змінна поверхню гірськолижного спорядження повинна бути максимально підготовленою до катання.

Чому парафін необхідний сноуборду або гірських лиж для ковзання
  Так як існує пристойна різноманітність парафіну, його необхідно підбирати в залежності від стану снігу і погодних умов, при яких буде кататися спортсмен. Один вид парафіну допомагає поверхні лиж або сноуборду ковзати при нестачі води, а інший вид, навпаки, - від ковзної поверхні лиж і сноуборду відштовхувати надлишкову вологу.
  Тим не менш, не тільки парафін несе на собі повну відповідальність за ковзання лиж і сноуборду. Неймовірно важливу роль при цьому процесі ще грає структура, яка наноситься на ковзаючу поверхню лиж і сноуборду. Завдяки впорядковано розташованим найдрібніших канавках, відвідних надлишок вологи і знижують тертя сноуборду і лиж про сніг, відбувається краще ковзання. Залежно від теплих вологих і сухих холодних умов катання, на поверхню лиж і сноуборду наноситься різна структура.
  На професійні та експертні лижі, як правило, під час процесу виробництва наноситься універсальна структура. Гоночні лижі можуть бути без структури. Тільки на індивідуальну вимогу спортсмена, який буде кататися на цьому спортивному інвентарі, структура може спеціально наноситься майстром в майстерні на лижі / сноуборд. Для цього в сервісному центрі використовується спеціальний верстат.

           Верстат для шліфування лиж і сноубордів від компанії Wintersteiger

Структура тримається на багато довше, ніж парафін. Навіть при постійних, регулярних тренуваннях, нанесеної основи повинно вистачити на протязі всього сезону катання. У гірськолижників-любителів, які катаються всього 2-3 тижні в сезон, нанесена структура протримається протягом декількох років.
  Стан скользяка також сильно впливає на якість ковзання лиж і сноуборду. У разі нерегулярної просочення снаряда парафіном, пластик буде висихати. Це, в свою чергу, в поєднанні з високим тертям снаряда під час катання, стане першопричиною його руйнування. У певних ділянках Ваше спорядження втратить свою пластичність і може розпадатися на мікроволокна, що призводить до надмірного тертя зі снігом і погіршення процесу ковзання. Така поверхня лиж і сноуборду більше піддається руйнуванню і навіть маленькі камінчики, що потрапляють на цю пошкоджену поверхню, можуть залишити величезні подряпини.
  Такий знос можна дуже просто визначити навіть візуально, особливо на ковзній поверхні чорного кольору, так як при огляді пошкодженого скользяка будуть чітко видно білясті області. Щоб відремонтувати спорядження в такому стані, необхідно віднести гірські лижі або сноуборд в ремонтну майстерню. Після відновлення ковзної поверхні, нанесений парафін буде працювати належним чином.
На замітку: пошкодити скользяк можна не тільки під час сеансу катання, але і при неналежному зберіганні. Про те, як необхідно зберігати свої гірські лижі, ми вже говорили раніше в статті «Як правильно зберігати свої лижі».

Корисні якості парафіну для гірськолижного спорядження
  Крім поліпшення ковзної поверхні гірськолижного інвентарю та поліпшеного процесу катання, про що говорилося раніше, парафін значно продовжує експлуатаційний термін Вашого гірськолижного спорядження. 
  Так як будь-який ковзає пластик являє собою пористий матеріал, то розтоплений парафін корисний тим, що здатний заповнювати найдрібніші проміжки і порожнини. Таким чином, знос пластика зменшується, а ковзання гірськолижного спорядження поліпшується. Можливі ушкодження, які лижі можуть отримати від твердих домішок в снігу, будуть значно менше.
  Також варто враховувати той факт, що стик пластику і канта не завжди на 100% герметичний. Нехай і невелика, але існує ймовірність того, що в такі «технологічні» зазори може потрапити волога, а це, в свою чергу, здатне привести до внутрішньої корозії канта. Нанесення розтопленого парафіну здатне заповнити такі виникли порожнини.
  Тому наносити парафін на поверхню гірських лиж та сноуборду необхідно регулярно, особливо перед зберіганням влітку або поїздками для катання на великих горах. Нові лижі теж необхідно віднести в сервісний центр для перевірки, де майстер Вам скаже, існує чи ні потреба їх обробляти парафіном.

Як можна нанести парафін на сноуборд або гірські лижі
  Нанести парафін можна самостійно в домашніх умовах, в спеціалізованих майстернях або ж прямо на схилі.
  Нанесення парафіну в сервісному центрі на верстаті Waxjet
  Якщо Ви хочете зберегти свій час і сили, то, звичайно ж, самим правильним рішенням буде віднести свій гірськолижний інвентар в сервісний центр.
  Один з найшвидших і в той же час недорогих способів нанесення парафіну в сервісному центрі здійснюється за допомогою спеціального верстата Waxjet. На верстаті парафін подається на гарячий обертовий вал і, коли майстер прокатує по валу лижі або сноуборд, парафін осідає на ковзної поверхні. Тому нанесення парафіну в прокатному пункті, на курорті або в сервісній майстерні до виїзду на курорт - це швидкий і цілком доступний спосіб. Залежно від структури снігу парафін може протриматися від половини дня до декількох діб. Так як проникнення парафіну в скользяк неглибоке, то він швидко виробляється під час сеансів катання.

Нанесення парафіну в сервісному центрі за допомогою спеціального праски
  Так як праска здатний добре розігріти ковзаючу поверхню, розтоплений парафін може досить глибоко проникати в неї. Завдяки цьому протягом тривалого часу поверхні лиж і сноуборду забезпечується тривале збереження ковзають властивостей. Парафін, надані на ринку спортивного інвентарю, наносяться тільки «гарячим» способом, тому найкраще наносити парафін за допомогою спеціального інвентарю.
  Для правильного використання праски, майстру необхідний досвід, вправність і достатня кількість часу. Під час катання на поверхню лиж і сноуборду неминуче потрапляють різного роду забруднення, тому від них необхідно обов'язково позбутися перед тим, як починати обробляти ковзаючу поверхню. Після цього ковзаючу поверхню необхідно рівномірно і, найголовніше, - акуратно підігріти, щоб не перепалити матеріал. На підігріту поверхню скользяка розтоплений парафін може проникати на багато глибше. Далі необхідно почекати поки парафін застигне. І, нарешті, залишки парафіну з поверхні скользяка слід видалити за допомогою циклі, а потім відшліфувати за допомогою спеціальних щіток.

Нанесення парафіну в сервісному центрі за допомогою спеціального верстата Wintersteiger
  У професійному спорті парафін давно вже наноситься за допомогою спеціального верстата Wintersteiger з двома інфрачервоними лампами. Спеціальні інфрачервоні лампи прогрівають лижі та сноуборди безконтактно, таким чином, відбувається більш рівномірний і глибокий прогрів парафіну і самого снаряда. Так як парафін довше знаходиться на пластиці в розплавленому вигляді, то він здатний глибше проникати всередину. Такий метод нанесення парафіну на багато ефективніше, ніж метод нанесення парафіну праскою, оскільки більше парафіну здатне проникнути всередину снаряда і менше застигнути зовні. Крім того, при використанні спеціального верстата Wintersteiger немає перевитрати парафіну, а ковзають якості лиж і сноуборду зберігаються набагато більше. Використання праски не призведе до такого результату.

Нанесення парафіну на схилі
  Іноді відбуваються такі ситуації, що змащувати лижі або сноуборд необхідно оперативно вже будучи на схилі. В такому випадку не обов'язково шукати сервісну майстерню, а можна використовувати швидкі мастила, такі як спеціальна паста або спрей прямо на схилі. Для цього необхідно ковзаючу поверхню лиж або сноуборду витерти насухо і після відразу нанести склад. Не можна сказати, що такий мастила Вам вистачить на тривалий період катання, але на один день активного сеансу катання такої обробки скользяка Вашого інвентарю буде цілком достатньо.

Для змащення лиж на схилі можна використовувати:
  • Спрей. Спреї бувають різні: деякі спреї бувають кишенькового розміру, інші ж мають формою об'ємних балонів-аерозолів. Спрей необхідно розпорошувати на сухий, чистий скользяк, а після рівномірно розподілити по поверхні лиж або сноуборда, використовуючи серветку з мікрофібри або спеціальну повстяну вставку на кришці балона. Спрей - це найшвидший спосіб нанесення мастила серед існуючих варіантів швидких мазей.
  • Паста. Пасти продаються в спеціальних тюбиках зі спеціальною губкою, якій паста наноситься на скользяк лиж або сноуборду. Зовні паста нагадує крем або блиск для взуття. Пасту легко можна видавити на чисту і суху ковзаючу поверхню сноуборду або лиж, а після розтерти губкою. Часу на обробку скользяка пастою багато не потрібно, але це буде явно довше, ніж обробка спреєм. Крім того, тюбик пасти завжди можна покласти в кишеню своєї куртки, він багато місця не займе і при цьому завжди буде під рукою. Також у продажу є рідкі мазі в невеликих флаконах, що продаються зі спеціальною губкою для нанесення.
  • Тверда мазь. Зовні тверді мазі нагадують твердий дезодорант. У комплект до твердої мазі входить також спеціальна повсть, яким необхідно розтирати мазь по ковзної поверхні. Переваги використання твердих мазей полягають в тому, що витрата кошти буде на багато менше, тому вистачає мазі надовго. Взяти мазь з собою на спуск не складе особливих труднощів, вона легко поміщається в кишеню. Недоліком твердої мазі є те, що для її нанесення потрібно на порядок більше часу, ніж для нанесення спрею і пасти.

Нанесення парафіну будинку
  Для обробки ковзної поверхні будинку використовують, як правило, або рідкі мазі для швидкого нанесення, або класичні парафіни, які необхідно наносити за допомогою праски. Але для того, щоб правильно парафіну ковзаючу поверхню лиж або сноуборда, майстру потрібно досвід і вправність. Також, для нанесення парафіну необхідно спеціальне обладнання: праска, пластикові скребки-цикли, верстак і лещата-направляючі для утримання сноуборду і лиж.
  При самостійній обробці скользяка лиж або сноуборду необхідно бути вкрай акуратним, тому що найменша помилка може стати наслідком псування не тільки самого скользяка, але і всього спорядження.

Допомога у виборі парафіну для сноуборда і гірських лиж
  Найголовніше при виборі парафіну для своєї пари гірських лиж або сноуборду - це чітко слідувати інструкціям і рекомендаціям, які прописані компанією-виробником. Наприклад, такі компанії-виробників мастил, як Swix, Holmenkol, Toko і інші компанії, складають спеціальні докладні довідники про те, як і які парафіни необхідно наносити в залежності від стану снігу і погодних умов.
  Відмінності між мастилами та парафинами полягають в їх складі і рекомендованій температурі використання. Говорячи про температуру, то тут все просто - необхідно підібрати відповідний діапазон температур з наданих в інструкції. А відмінності парафінів за складом полягає в утриманні фтористих добавок. Чим більше в складі парафіну буде фтористих добавок, тим дорожче буде парафін.

Категорії парафінів:
  • «Базові» парафіни - це чисті парафіни, які не містять фтор і часто мають маркуванням «СН». Базові парафіни бувають універсальними (з широким діапазоном використання) і спортивні (для більш вузького діапазону використання). Використовувати базовий парафін можна як основу при нанесенні фтористого парафіну або при самостійному нанесенні. Якщо необхідно виконати просту обробку лиж, то для цього необхідні чисті парафіни без добавок. Такі парафіни підійдуть практично для всіх райдерів і використовувати найкраще універсальні парафіни з широким температурним діапазоном.
  • Фтористі парафіни бувають нізкофторістимі ( «LF» або «low-fluorocarbon») і високофторістимі ( «HF» або «high- fluorocarbon»). Звичайно, гірських лиж і сноуборду буде надано краще ковзання, якщо парафін буде містити більше фтору, але для нанесення такого парафіну майстру знадобиться достатня кваліфікація і знання. Для того, щоб підготувати спортивні лижі до змагань або навіть до тренувань, то краще використовувати фтористі парафіни. Гірськолижники і сноубордисти, які вважають за краще швидкісне катання, також можуть парафін свій інвентар фтористим парафіном. Температурний діапазон використання фтористих парафінів сильно залежить від кількості фтору в складі парафіну і температури його плавлення.
  • Прискорювачі - це дорогі, високофторістие склади, завдяки яким гірськолижного спорядження забезпечується неймовірно швидке ковзання. Прискорювачі використовуються спортсменами виключно перед стартом катання і вони представлені на ринку спортивного інвентарю у вигляді спреїв, пасти, порошків або пресованих таблеток. Період дії прискорювача становить буквально один заїзд спортсмена, і, що важливо, його нанесення вимагає особливих навичок.
 

Перейти в каталог