Як правильно одягнутися в гори?

У туризмі вкрай актуально підібрати одяг грамотно, тому що від цього можуть залежати не тільки здоров'я, а й життя людини. Необхідною умовою для створення комфорту є багатошаровість одягу, яка дозволить легко підлаштуватися під будь-які погодні умови.

 

Що таке «багатошаровість»? Це правильна і послідовна комбінація 3 основних шарів одягу: термобілизна, утеплювач, зовнішній захисний шар.

В шарі першому

Термобілизна виготовляється зі спеціальних тканин з особливих технологій. Воно покликане відводити з поверхні тіла вологу (піт) і регулювати теплообмін. Слід пам'ятати, що термобілизна не гріє!


Розмір термобілизни підбирається так, щоб воно облягала тіло. Прилягаючи до тіла, петлі вбирають вологу і передають її в зовнішній шар полотна, де вона розподіляється по поверхні і швидко випаровується. Тканина, з якої шиється термобілизна, має петельчатого структуру.

 

Термобілизна роблять з натуральних і синтетичних матеріалів. З перших, як правило, використовують бавовну, шерсть і шовк. Білизна з 100% бавовни рекомендується для легких прогулянок, щоденного використання і сну. Вовняна незамінне при тривалому перебуванні на холоді. Шовк, як правило, в чистому вигляді не використовується. Моделі з додаванням шовку відрізняються високою зносостійкістю і дуже приємні тілу.

Виготовлене з синтетичних матеріалів термобілизна має свої плюси: наприклад, воно не накопичує вологу, а дуже швидко випаровує її. Така білизна характеризується підвищеною міцністю. Крім того, синтетика не створює умов для розмноження бактерій, що викликають запах поту. Для підвищення еластичності до складу термобілизни додаються найтонші волокна еластану, завдяки чому воно добре тягнеться, але не деформується.

У сильні морози краще надягати термобілизну із синтетичної нитки з додаванням вовни: воно добре і відводить вологу, і гріє. Можна на цей випадок придбати повністю синтетичне термобілизна або з Polar Stretch, але потрібно пам'ятати, що перше гріє гірше, ніж моделі з додаванням вовни, а друге не так добре відводить вологу.

Шар другої

 

Всі утеплювачі зберігають тепло тіла завдяки молекулам повітря, які утримуються між його волокнами. Їх роль можуть грати як самостійні вироби (флісова куртка, пухової жилет), так і частина одягу (пухова або синтетична підкладка).

Назва «фліс» походить від англійського fleece - шерсть, ворс, начісування. Це зносостійка легка і швидко сохне тканина з 100% -ного поліестеру. Тепло фліс, як і термобілизна, зберігає завдяки молекулам повітря, утримуваним його ворсинками. Флісові тканини виробляють багато компаній. На сьогоднішній день, найкращий фліс - це Polartec. За здібностями зберігати тепло він не поступається вовни; плюс до цього, що не намокає від випарів тіла, не мне, легко стирається і швидко сохне. А найголовніше, фліс вкрай приємний на дотик.

Основний утеплювач в умовах сильних морозів - пух або його синтетичний аналог.

Найкращий пух - гагачий. Але в магазинах пушку з таким наповнювачем не представлені, т. К. Їх роблять ексклюзивно і тільки для професіоналів. Як правило, в магазинах представлена теплий одяг на гусячому пуху. У цих висококласних моделях не використовується технологія «холодний шов». Зате застосовуються «кишеньки»: між зовнішнім і зовнішнім шаром тканини вшиваються смужки, які утримують пух. А щоб перешкоджати втраті тепла через блискавку, її з обох сторін закривають планками, теж наповненими пухом. Якщо ж полотна пуховок просто зшиті разом, то в місцях рядки холод проникає до тіла, тому що там немає пуху.

Однак пухова одяг має ряд недоліків: вона намокає, отсиревает, довго сохне, а мокра перестає гріти. 

Синтетичні утеплювачі позбавлені недоліків натурального пуху. Вони легкі, добре пропускають повітря, дуже швидко сохнуть і продовжують гріти, навіть якщо намокли.

 

Зараз ринок пропонує велику кількість самих різних синтетичних утеплювачів. Гідне місце серед них займає Thermofil. Цей матеріал стійкий до стиснення, добре пропускає повітря і не вбирає вологу. Крім того, він легкий і міцний.

Primaloft, має невелику вагу, не продувається і не пропускає зовні воду. Наступний в цьому ряду - Polargard, який зберігає теплоізоляційні властивості навіть у вологому стані, відмінно відновлюється після стиснення. Напевно вже багатьом знайомий Thinsulate забезпечує хорошу вентиляцію, не вбирає вологу, зберігає теплоізоляційні властивості при намоканні і висихає за короткий час.

 

І, нарешті, верхній

Основні якості, що характеризують захисний шар, - ветроустойчивость, захист від дощу і снігу, а також виведення конденсату від білизни і утеплювача в зовнішнє середовище. З усіма цими вимогами легко справляються мембранні тканини. Крім того, штормова куртка для гірських сходжень повинна бути досить міцною. Зносостійкість їй надають міцні матеріали, розташовані в місцях, що піддаються найбільшому механічному впливу (плечі, лікті, низ куртки).

Основні показники мембранних тканин: довговічність, водовідштовхувальні властивості, міцність на розрив. Найвідоміші технології - Cordura та Kevlar. Хороші паропроникність, вітро- та вологозахист досягаються використанням мембран, лідером серед яких є Gore-Tex. Це дуже тонка плівка, особливість якої полягає в тому, що вона має величезну кількість отворів на одиницю площі. Ці отвори відрізняються дуже маленьким розміром, тому молекули води у вигляді пари крізь них проходять, а ось краплі (за рахунок того, що вони більше молекул у багато разів) - немає. Найкраще працює 3-шарова мембрана: склеєні зовнішня тканина куртки, мембрана і підкладка, причому нею є дуже рідкісна капронова сітка, практично вплавлення в мембрану. Це найлегший тип Gore Tex, але, на жаль, найдорожчий. Зате речі з такої тканини дуже швидко сохнуть.

 

Слід зауважити, що в сильний мороз будь-яка мембрана працює значно гірше, тому що випаровування, не встигаючи залишити пори мембрани, просто замерзають в них. Найчастіше на маршруті при активній роботі з'являється необхідність у додатковій вентиляції. Отримують її, розкриваючи блискавки під рукавами куртки, що забезпечує хороший і швидкий повітрообмін. Вентиляційні отвори зазвичай закриті зсередини сіткою, щоб перешкоджати попаданню в них снігу.

Шви мембранної куртки проклеєні. Всі блискавки або закриті клапанами, або обгумовані. Капюшон у штормовий куртки досить великий для того, щоб вдягатися поверх каски, але при цьому анатомічний крій і стяжки дозволяють використовувати його і самостійно.

 

Все сказане про матеріали і технології, що використовуються при пошитті таких курток, можна застосувати і до штормовим штанів. Зазвичай це «самоскиди» (блискавки проходять по всій зовнішній довжині штанин). Низ брюк захищають гамаші (вони теж бувають мембранними).

В альпінізмі і гірському туризмі колір одягу - запорука безпеки. Одяг для цих видів спорту шиється яскрава, помітна, з переважанням червоних, жовтих і помаранчевих кольорів.

 

Нагадуємо, що в горах з підвищенням висоти ультрафіолетове випромінювання посилюється. Яскраві сонячні промені діють на тканину руйнівно, і одяг швидко зношується. Для продовження терміну служби тканини проходять спеціальну обробку від вигорання на сонці. На такому одязі є етикетка «UV protection».

Догляд за одягом

 

Наостанок хотілося б сказати кілька слів про догляд за високотехнологічної одягом. Для кожного виду такої тканини рекомендується особливі умови прання. Існує кілька фірм, які виробляють спеціальні хімічні засоби для прання одягу з технологічних тканин. Провідні з них дві: NikWax і Grangers. Хотілося б дати загальні рекомендації по догляду за таким одягом.

Термобілизна слід прати в теплій воді при температурі не вище + 40 ° С. Використання прального порошку допускається, але м'якого: без відбілювача і хлору. Віджимати білизну не рекомендується - краще дати воді стекти і сушити його без застосування нагрівальних приладів.

 

Пухові вироби теж стирають при температурі не більше + 40 ° С. Можна закладати їх в машину, але без віджиму в центрифузі. Для прання рекомендується спеціальні миючі та просочують засоби, які надають пуху антибактеріальні властивості (оберігають від гниття) і розправляють пушинки, відновлюючи теплоізоляційні властивості наповнювача. Пушка краще сушити в розкладеному, а не розвішеному стані, і подалі від батареї. У процесі сушіння необхідно періодично перевертати виріб, і вручну розбивати грудочки пуху.

 

Одяг з мембранних тканин не можна прати звичайними миючими засобами, а також піддавати хімчистці. Структура мембрани після такої обробки порушується, і її функціональні властивості втрачаються. Візьміть за правило користуватися спеціальними порошками, які очищають, не порушуючи структуру мембрани.

 

За допомогою спеціальних засобів мембранний одяг перуть при температурі 30-40 ° С вручну або в машинці в щадному режимі, бажано без віджиму. Забруднені місця краще запрати з милом до основної прання, не замачівая виріб. Сушать одяг в добре провітрюваному приміщенні в підвішеному стані, далеко від нагрівальних приладів.

 

Перейти в каталог