Як правильно обслуговувати скользяк і доглядати за ним

Стаття дає визначення скользяка, розповідає про його види та дає поради щодо правильного обслуговування та залицяння за скользяком.

s visoty ptichego polota

 

Професійний Скі сервіс Sportzone.ua
Пункт прийому сервісу лиж та сноубордів SportZone знаходиться за адресою Київ, Героїв Дніпра 67.
Тел. 067 661 99 33

Теоретичне виклад

Скользяк - це основа Вашого сноу-борда, його нижня поверхня. Для створення будь-якого скользяка використовують поліетилен і виготовляють його всього на 4х заводах в Європі. Багато хто помилково думають, що якщо скользяк чорного кольору, то він виготовлений з графіту. Насправді скользяк може бути будь-якого кольору (чорного, білого, червоного), але все одно він буде виготовлений з поліетилену.
Графітовий скользяк відрізняється від поліетиленового більшою щільністю і великим ковзанням, і створюється шляхом додавання на 4% більше графітового порошку в каструлю з розплавленим поліетиленом. Жорстким і швидкісним поліетиленовий скользяк можна зробити незалежно від його кольору та без додавання графіту. Для цього необхідно використовувати більш щільний поліетилен, спеченого під тиском (в каталогах такий скользяк називається sintered). Шліфування такого скользяка відбувається на заводі з нанесенням мікро насічок, створюючи таким чином структуровану базу. «Спечені матеріали» створюються за допомогою «спікання» порошку при великому тиску і високої температури. Отриманий однорідний матеріал з міцними фізичними характеристиками, володіє порами в своїй структурі (порожніми просторами між гранулами порошку), які можна заповнювати різноманітними матеріалами. Наприклад, використання графіту в цих порах, значно поліпшить ковзаючі властивості Вашого снаряда.
Жорсткий пористий композит таких баз здатний легко вбирати мазі, однак без додаткових мастил ковзати такі бази будуть гірше штампованих. Дешевший і, відповідно, простий скользяк (або на нього можна сказати штампований, екструдований, витягнутий, видавлений) в каталогах називається extruded. Для створення баз extruded видавлюється лист поліетилену і проводиться прокат розплавленої поліетиленової маси між двома валиками. Щільність скользяка позначається цифрами 1000, 2000 і т.д. Чим більше буде вказане число на ковзній поверхні, тим щільніше буде сам скользяк. Нормальним числом для скользяка прийнято вважати 4000.

snowboard 2 

Скользяк з маленьким числом - більш м'який і таке спортивне спорядження відмінно підійде райдеру, який не ставить перед собою мети кататися зі швидкістю вітру. Так, міцність у такого скользяка средненькая, зате, в разі необхідності, його ремонтом може зайнятися будь-яка майстерня.
Якщо в поліетиленовий скользяк (extruded або ж sintered) будуть додаватися молекули графіту, то така дошка буде краще тримати удари і кататися на більшій швидкості. Але, на відміну напарафінений м'який скользяк здатний на багато більше розвивати швидкість, ніж «сухий» графіт. Ремонтувати таку базу теж не складе особливих труднощів, тільки для цього необхідний не просто чорний, а спеціальний ремонтний поліетилен з графітом. Природно, що прилади для ремонту (пістолети або праски) не створюються під кожен скользяк, проте основні параметри складу / щільність зберігаються. Тому будь-який скользяк можна відремонтувати в разі необхідності в будь-якій нормальній майстерні.

snowboarding technologies

Технології, які використовуються для створення скользяка

 

Умовно, відрізнити скользяк sintered від extruded можна за допомогою парафіну. Скользяк необхідно натерти ледь помітним, дуже тонким шаром парафіну і наплавить праскою. У базі sintered після кількох парафій праски парафін практично повністю вплітається, а на базі extruded - парафін залишиться.

 

Як правильно обслуговувати скользяк

Обробляти ковзаючу поверхню необхідно не тільки для поліпшення ковзання дошки, але і для збереження самого скользяка. Якщо скользяк обробити парафіном, то він буде більш еластичний, не втече від окислення і буде краще протистояти механічним впливам. Перевірити окислені чи скользяк можна за допомогою його детального огляду: крихкий, білястий і «сивий» скользяк свідчить про його окисленні.
В період міжсезоння дошки і лижі необхідно обробити товстим шаром грунтового (базового) парафіну, зберігати в сухому місці, ізолювавши їх від нагрівальних елементів. Категорично не рекомендується зберігати дошки і лижі на балконі, в гаражі, в туалеті між труб під унітазом. Зберігайте свій інвентар в чохлі, протирайте і висушуйте його, уникайте іржавіння кантів.


Як правильно обробляти спечений (sintered) скользяк

Звичайно ж, скользяк sintered володіє на багато кращим ковзанням, однак йому потрібен ретельний догляд. В обов'язковому порядку після 3-4 катань сноуборд з такою базою необхідно віддавати в сервіс. Незалежно від того, на якій швидкості Ви віддаєте перевагу кататися, попередили Вас в магазині під час покупки про цю особливість спеченого скользяка, Ви самі повинні докласти максимум зусиль для збереження свого інвентарю.
Під час технічного обслуговування парафін наповнює пори в спечених скользяком. У момент нанесення розплавленого парафіну, можна помітити невеликі вороночку по всій поверхні скользяка - так парафін вбирається в скользяк.
Завдяки виділенню жирів з парафіну під час катання, на поверхні сноуборду утворюється водовідштовхувальна плівка і, відповідно, поліпшується ковзання. По закінченню деякого часу, запас парафіну в порах вичерпує себе, що призводить до того, що скользяк починає псуватися, а його пори забиваються брудом, матеріал починає ворситися, зсихатися і втрачає свої властивості.
Нові дошки зі спечених скользяком на заводі розкривають тонким і рівним шаром на верстаті (машинний спосіб), але це так званий консервативний парафін, на якому можна кататися всього пару-трійку днів. Але після цього все одно необхідно наносити свій парафін.
Спечений скользяк виготовляється з хімічного інертного неокісляющуюся матеріалу P-Tex, тому, насправді, такий скользяк що не окислюється. А білі плями з'являються внаслідок абразивного впливу снігу і «размахровкі» волокон поліетилену. Це можна легко прибрати за допомогою шліфування і, після цього, скользяк буде готовий до вбирання наноситься парафіну.


Наслідки, які можуть виникати в разі, якщо дошка не обробляється парафіном:

- На схилі від тертя дошки зі снігом, скользяк стирається, внаслідок чого розриваються волокна матеріалу бази. Такий тип пошкодження збільшує тертя об сніг дошки і надає ковзній сіруватий відтінок, за що іноді отримує назву опік (base burn).
- У графітової базі «вимиваються» вуглецеві добавки, тому, крім частого нанесення звичайного парафіну, необхідно на дошку наносити ще й графітовий парафін.
- Якщо дошка тривалий час не розкривалася парафіном, то може виникнути білястий відтінок під час обробки парафіном. Кілька чисток циклею з гарячим парафіном допоможуть позбутися від цього відтінку.


Як правильно обслуговувати екструдований скользяк

Парафін під час нанесення не вбирається в структуру скользяка, а «налипає» невеликим шаром на базу. Ремонтувати екструдований скользяк не складе особливих труднощів, так як подряпини на ньому можна усунути практично в будь-якій майстерні. Для цього необхідно використовувати спеціальний матеріал Кофекс, який відмінно в розплавленому стані заповнює «рану». На спеченому ковзній Кофекс не тримається в «ранах», тому майстру в сервісному центрі відрізати частину від подряпаного скользяка і вклеювати на його місце новий шматок.


Вибір парафіну

На сьогоднішній день випускається багато мазей для збереження Вашого спортивного інвентарю в рідкому, пасти і твердому вигляді, а так само у вигляді аерозолів і серветок, просочених маззю. Універсальні мазі можна зустріти частіше, ними можна користуватися при будь-яких температурах, але іноді продаються комплекти з 2-3 мазей для різних діапазонів температур. Ці мазі після нанесення необхідно розтирати пробкою і потім полірувати спеціальними щітками і растирками.
Однак, більш класичним, довговічним і стійким способом залишається гарячий спосіб нанесення на скользяк парафіну. Найчастіше рекомендується універсальні парафіни SWIX U10 (-3 / -20 град) і U20 (+ 10 / -10 град).

swix SU0040M

Тільки на лижі для швидкісних лижних дисциплін (для швидкісного спуску і супер-гіганта) використовують багатошарове нанесення парафіну і прискорювачів.


Парафін вибирається залежно від:

- Температури.Універсальні парафіни охоплюють великий температурний діапазон, при виборі інших парафінів - дивіться на термометр.
- Бренда.Відомі бренди, ясна річ, будуть значно відрізнятися своєю ціновою політикою, однак вони вважаються кращими: "Briko", "Swix", "Toko", "Ski Go", "Rex" (швейцарські, норвезькі і фінські фірми). Парафін російського виробництва «Луч», «Вісті», «МВІС» теж можна використовувати.
- Змісту.Існують високофторістий парафін, нізкофторістий парафін і звичайний парафін. Ціна на всі ці парафіни сильно відрізняється, тому переплутати їх складно. Звичайно, кожен парафін підходить для певних температур, тому найкраще дізнатися про погодні умови обраного для катання періоду, щоб підібрати найбільш підходящий парафін. Хоча, краще вже трохи не вгадати з парафіном, ніж взагалі його не використовувати.

swix SU0040M

Холодним парафіном рекомендується користуватися в екстрених випадках, при різкій зміні температури, вологості або необхідності напарафініть скользяк тільки на одне катання.


Покриття скользяка парафіном

Спочатку ковзаюча поверхня обробляється базовим (ґрунтовим) парафіном. На імпортних парафінах буде стояти маркування base, на парафінах російського виробництва - жовтий пластилін. Краще наносити такий парафін в майстерні, але можна і в домашніх умовах. М'яка формула парафіну чудово проникає між молекулами поліетилену і просочує його.
З метою надання парафіну використовується праска. Краще придбати фірмовий праска з регулюванням температури, але деякі примудряються використовувати нікельований праска для прасування білизни без пара, отворів і тефлонового покриття. Проте, експерти не рекомендують використовувати такі праски, так як вони можуть Поплава або навіть пропалити скользяк.


При правильній підготовці бази лижі необхідно дотримуватися таких правил:

- Використовувати відповідний належний праска;
- Правильно встановлювати температуру праски;
- Використовувати належний час контакту праски з базою;
- Дотримуватися відповідну температуру до приміщенні, в якому готуються лижі;
- Правильно готувати базу перед початком процесу.


Помилки, які допускаються найчастіше

Праска, який традиційно використовується в домашніх умовах, спочатку не призначений для розплавлення твердих і фтористих синтетичних парафінів. Парафін, які створюються на сьогоднішній день, вимагають гарячої температури праски, так як, наприклад, точка плавлення Swix Cera F становить 100 градусів за Цельсієм, а Swix СН 4 - 95 градусів. Звичайний праска, встановлений на режим «хлоп», «шовк» або «синтетика» (як зазвичай роблять багато спортсменів) дає більше необхідної температури, тому ймовірність не пошкодити скользяк практично незначна. Та й домашній праска може зіпсуватися, будучи пошкодженим парами парафіну.
Якщо лижна база буде спалена за допомогою використання невідповідного праски, Ви ризикуєте спеченого дорогу базу (sintered) в звичайну екструдовану базу. Результат Вам не сподобається - поверхня скользяка буде повільнішою, що особливо буде відчуватися з холодну погоду.
Перевірити «заплавленим» базу можна шляхом нанесення парафіну. Незіпсована база швидко поглинає парафін, а ось на «заплавленим» базі парафін буде помітний. Базу, зіпсовану невідповідним праскою, Вам же потім доведеться ремонтувати.


Правильне використання праски

ironing 2

Коли праска нагрівається до потрібної температури (такий, при якій парафін починає плавитися на поверхні праски), одним безперервним рухом праска переміщається від носка до кінця бази. Таку процедуру необхідно повторити 4-7 разів на базу / лижу. Для сноуборда кількість проходів може бути збільшено до 8-14 раз.
У приміщенні, в якому буде відбуватися вся процедура, температура повинна бути не менше 16 градусів за Цельсієм (60 за Фаренгейтом). У холодному приміщенні парафін проникає погано в скользяк і базу доводиться нагрівати до надмірно високих температур.


Правильна підготовка скользяка перед катанням:

- Скользяк необхідно ретельно очистити спеціальної рідкої «смивкой» від бруду і мазей, які наносилися раніше. Якщо скользяк занадто довго не оброблявся, то на ньому утворюється наліт, який слід прибирати механічним способом, наприклад, шкребти металевою циклею. Однак найідеальніший спосіб - прибрати наліт на верстаті в сервісі шліфуванням.
- Дошку слід укласти на 2 табуретки поруч з електророзеткою і закріпити спеціальними фірмовими лещатами (або можна використовувати крепи між табуретками).
- Необхідно нагріти праску і нанести парафін. Фірмові рекомендації полягають в нагріванні брусочки парафіну про праску над скользяком. Великі краплі необхідно накапати на скользяк змійкою по всій довжині і, застиглі горбки, рівномірно розподілити праскою по всій поверхні.

 

parafinim 11 

Щоб не перегріти скользяк, встановіть регулятор температури ближче до мінімуму і весь час рухати праска по поверхні скользяка в одному напрямку. Праска слід вести повільно, уникаючи ривків, залишаючи доріжку рідкого парафіну довжиною в 6-7 см.

parafinim 12

Зверніть особливу увагу на область скользяка в центрі поруч з кріпленнями уздовж кантів. Якщо Ви активно перекантовуються під час катання, то на цих місцях парафін йде в першу чергу. Це чітко видно на ковзній поверхні чорного кольору (світлі смужки уздовж кантів).
Фірмові рекомендації наполягають на плавці парафіну на ковзній поверхні через спеціальну ганчірочку або серветку, проте багато це упускають в домашніх умовах.
Крім того, парафін можна направляти гарячим повітрям будівельного фена з регулюванням температури.
- Після нанесення парафіну його необхідно циклювати, використовую циклю з оргскла. Можна використовувати й інші підручні рівні матеріали, але цикля - не дороге задоволення, так що краще використовувати її.
Після того, як парафін застигне, ретельно необхідно зскрібати надлишки парафіну з ковзної поверхні лиж / дошки.

ziklevka

- Поверхня дошки / лиж необхідно полірувати різноманітними валиками і ганчірочками, можна і фібертексовой мочалкою для посуду (не плутати з капроном!).

swix c000109

Деякі експерти рекомендують наносити парафін і отціклёвивать ковзаючу поверхню кілька разів поспіль для насичення скользяка парафіном. Це особливо рекомендується робити на нових лижах, перед початком сезону і один раз протягом самого сезону.

shlifovanie

Після того, як база буде відполірована, на неї можна наносити будь-які мазі будь-яким способом, але краще всього гарячому, ніж холодним.
Так само рекомендується перед початком сезону циклею зняти консервантний парафін і нанести свіжий грунт.

 

Перейти в каталог