Як правильно підібрати для себе сноуборд

Стилі катання на сноуборді (універсальний, фрірайд, фрістайл) та поради щодо вибору підходящого сноуборду для сноубордиста.

snowboard powder


Почнемо з того що на просторах інтернету безліч статей про те як підібрати оптимальний комплект сноуборду для комфортногокатання.У багатьох статтях сильно заглиблюються в технологи тієї чи іншої фірми що в принципі для новачка за великим рахунком не грає жодної ролі. У багатьох статтях пропонують новачку визначитися зі стилем катання і чітко підбирати дошку під обраний стиль, я вважаю що це не правильно тому як новачкові найголовніше навчиться їздити і управляти дошкою і не просто управляти, а управляти правильно, контролюючи кожен рух ось тоді людина може чітко визначити в якому напрямку рухатися далі. І коли буде пройдено шлях навчання не скажу що він складний, сноуборд дається різним людям по різному комусь легше комусь складніше.

Всі мої друзі і знайомі які хотіли навчитися кататися на дошці успішно здійснили своє бажання. Звичайно ж деякі люди з самого початку з різних причин починають дотримуватися одного стилю катання і намагаються підібрати оптимальний комплект. І так ми розглянемо які ж все-таки є стилі.

 

mountain

all-mountain
 

AllAll-mountain (з англ. «Вся гора») - цей стиль можна віднести до універсального, відповідний для людей які хочуть взяти від гори і спуски на швидкостях, і трюки. Дошка для даного типу підходить для людей які не хочуть обмежуватися чимось одним і бажає спробувати все - стрибки в парку, трюки на трамплінах або ж спуски по м'якому снігу. Сноуборд цього стилю може бути будь-якої форми, будь-якого розміру і будь-якої спрямованості (твін тип або спрямований). Такі дошки найбільше підійдуть для новачків, так як їх універсальність дозволяє кататися на будь-якій поверхні, до тих пір поки вони виберуть один стиль катання. Але не варто забувати, що вибираючи такі дошки для новачків потрібно вибирати менш жорсткі дошки.

 

Freestyle

freestyle
 

 

Freestyle (з англ. «Вільний стиль»). Стрибки, трюки, греби все що побажаєте. Якщо Ви не хочете обмежуватися простими спусками по підготовленим трасах, значить цей стиль як говоритися то що доктор прописав. Цей стиль вимагає хорошої фізичної підготовки. Так що Новачкам дошки даного типу я б не радив. Дошки для фрістайлу повинні бути трохи менше, ніж відповідні вам по довжині. Таким чином при виконанні трюків буде простіше управляти дошкою.
Jibbing це катання по більшій мірі на перилах і тумбах ніж по схилах. Цей стиль можна віднести до фрістайлу бо такі фігури як поруччя і тумби встановлюють в основному в межах парку. Цей різновид належить більше до фристайлу і відмінно підходить початківцям. Дошки для джибінгу як правило беруть менше ніж підходять під ваш зріст для того що б було легко виконувати трюки на фігурах.

 

Freeride

freeride
 

Freeride (з англ. «Вільна їзда») Якщо вам не до душі укатані траси або побудований парки, а тягне кататися посеред диких гір десь на парила лижа або сноуборд людини по свіжо навалом снігу то цей стиль виразно для вас. Дошка для фрірайду повинна бути жорсткою для забезпечення найкращого контролю і хорошою стійкості при великих швидкостях.
З чого ж варто почати вибір комплекту? З черевиків. Сноубордические черевики дуже індивідуальна річ я б порівняв з нижньою білизною. Вони повинні бути такими ж зручними як ваші труси ніде не тиснути нічого не дозволяйте вливати. Але все ж на вибір черевиків потрібно витратити більше часу і приділити більше уваги багатьох деталей. Черевики для новачків потрібно брати нижче середньої жорсткості що б можна було легко пересуватися в них і не відчувати в них дискомфорту.

Що ж все-таки Вам повинні черевики? Почнемо: черевик повинен бути чітко за розміром щільно сидіти на нозі, ніде не тиснути, чітко фіксувати п'яту щоб вона не ходила вгору вниз і не бовталася по сторонам. Примірка черевик не любить поспіх при примірці дуже важливо добре зашнурувати черевик і витратити трохи часу на прогулянку по магазину що б зрозуміти як сидить черевик на нозі. Якщо не виникло хворобливих відчуттів швидше за все це Ваша пара черевиків.
Вибір кріплень не такий складний як черевик. Варто звернути увагу на кількість налаштувань чим більше тим краще для початківців райдерів. Можна більш точно підлаштувати кріплення під черевик. Черевик в кріплення повинен сидіти щільно без будь-яких люфтів. Чим щільніше черевик зафіксований в кріпленні, тим точніше передаються ваші зусилля на дошку.

 

snowboarding 2
 

 

Як підібрати розмір сноуборда?

BG SizeYourSnowboard JD 075.width-990
 

 

Довжина Вашого сноуборду може варіюватися в залежності від ваги Вашого тіла і Вашої планованого стилю катання. Найпростіший і часто використовуваний спосіб це поставити дошку перед собою на підлогу. Для новачків і людей, які беруть дошку для трюків стрибків, дошка може бути нижче від підборіддя на 2-5 см. Для впевнено катаються і досвідчених райдерів дошка повинна діставати до підборіддя. Для людей, які підбирають дошку для фрірайду, дошка повинна діставати до носа, а то і вище. Крім того, ще одним важливим фактором при виборі довжини дошки є той стиль їзди, якому райдер переважно віддає перевагу. Так, наприклад, якщо Ви в основному збираєтеся займатися фрірайдом, то подумайте про те, щоб придбати більш довгу дошку для більшої стабільності і швидкості. Якщо Вам необхідний сноуборд для фрістайлу, то розгляньте для себе варіанти дощок з меншим розміром, якими буде на багато легше управляти і маневрувати в парку або хафпайп (спеціально спорудженому схилі для катання на лижах, дошках і т.д.).

 

Вплив зростання і ваги райдера на розмір сноуборда

Вибір ростовки сноуборду залежить в першу чергу від ваги райдера. Кожна ростовка сноуборду однієї моделі розрахована на певний діапазон ваги райдера в якому вона буде "працювати" на схилі так, як задумано виробником. Чим більше ростовка, тим дошка ширше і жорсткіше. Це дозволяє забезпечити зручність катання для райдера більшого розміру і дозволяє встановити більші кріплення і розмістити на дошці черевики більшого розміру, що не чіпляючи сніг (booting out).

Зростання, см

Вага, кг

Сноуборд, см

Вага, кг

Сноуборд, см

147

50 - 55

128 - 136

32 - 46

140 - 144

152

52 - 59

133 - 141

46 - 59

145 - 149

158

57 - 61

139 - 147

 

 

163

61 - 66

144 - 152

 

 

168

64 - 70

149 -157

59 - 73

150 - 154

173

68 - 75

154 -162

 

 

178

73 - 80

159 -167

73 - 86

155 - 159

183

77 - 84

160+

 

 

188

82 - 89

160+

 

 

193

86 - 93

160+

86 - 104

160 - 162

193+

 

 

104+

163+

 

Два варіанти таблиці залежності розміру сноуборду від ваги райдера

Інші фактори, що впливають на вибір ростовки сноуборду:

• Якщо Ви плануєте більшу частину часу проводити, катаючи в парку, займаючись джиббінг і фрістайлом - орієнтуйтеся на нижню межу діапазону.

• Якщо Ви проводите більше часу, катаючи All-mountain, All-mountain фристайл і по підготовлених трасах - вибирайте сноуборд з середини діапазону.

• Якщо Ви проводите більше часу, катаючи All-mountain з ухилом в паудер або фрірайд - беріть сноуборд орієнтуючись по верхній межі діапазону.

• Якщо Ви щільної статури і ваш вага перевищує "нормальний" для вашої ваги - вам знадобиться більш довгий сноуборд, який може доходити Вам, наприклад, до носа.

• Новачкові не залежно від стилю краще зупинитися на ростовці на 2-5 см менше.

• Якщо певна модель сноуборду достпна, наприклад в ростовках 147, 152, 157 і 162, то цілком нормальним буде орієнтуючись по таблиці взяти найближчу доступну ростовку.

Жорсткість сноуборду

М'які сноуборди більш прощають для новачків. А самі жорсткий сноуборди дають максимальну продуктивність просунутим райдерам і експертам. Загальні правила тут такі:

Дисципліна

Рівень райдера

Жорсткість сноуборду

All-mountain, Паудер і Фрірайд

Початківець і середній

М'яка

Середній і просунутий

Середня

Просунутий і експерт

Жорстка і Дуже жорстка

Фрістайл і Джиббінг

Всі

М'яка

Пайп

Все

Дуже жорстка

 

 

Ширина сноуборда

Як вибрати сноуборд правильної ширини? Якщо ширина талі сноуборду підібрана правильно, сноубордические черевики лише злегка виступають за канти дошки, але не на стільки, щоб чіпляти сніг, коли дошка закантована.

Мужской размер, US

-

5.0 - 7.5

7.0 - 9.5

8.5 - 10.5

9.5 - 11.5

10.5+

Жіночий розмір, US

Up to 6.0

6.0 - 8.5

8.0 - 10.5

10+

-

-

Ширина талії сноуборду, мм

225-235

236-245

246-250

251-254

255-259

260+

Ширина сноуборда

Вузька / Жіноча

Звичайна

"підлозі" -широка - широка

 

Незначне виступаніє черевик над кантами необхідно для того, щоб переносити свою вагу на кант і регулювати цей тиск змушуючи дошку працювати. Якщо черевики занадто виступають за кант, то вони стосуватимуться схилу одночасно з кантом дошки, що зменшує тиск на кант і призводить до зісковзування і падінь. Найбільш чутливим до виступанію черевик стилем є такий елемент катання на сноуборді, як карвінг - чисте катання з використання кривизни бокового вирізу дошки на повну, без прослизань. Карвінг використовується в спортивних дисциплінах, також, - у фрістайлі, стрибках на трамплінах і в пайпе.

Ефект від виступаніє черевик над кантами залежить і від розміру черевик і профілю підошви, і від ваших бажаних кутів кріплень, і від висоти платформи сноубордических кріплень / наявності вставок в них. Кінцевим критерієм, чи будете ви чіпляти сніг, - є кут між краєм черевика, кантом дошки і рівною поверхнею, на якій знаходиться сноуборд.

snowboard boots overhang angle

Мінімальним допустимим кутом для початківця райдера можна вважати 52 ° -54 ° для карвінгу необхідно 60 ° +; для просунутого карвінгу - 70 ° +.

 

 

Інші нюанси і особистий досвід

Таблицю залежно ростовки дошки від ваги райдера можна використовувати, як рекомендацію при виборі сноуборда, але це все відносно, так як довжина сноуборду - це, фактично, особиста перевага сноубордиста, тому не варто засновувати свій вибір виключно на даній рекомендації. Якщо Ви катаєтеся на довшою або коротшою дошці і при цьому вона Вас цілком і повністю влаштовує - значить, Ви зробили правильний вибір.

Останнім часом виробники почали випускати моделі, в яких зменшено носова і хвостова частина дошки. Контактна робоча довжина канта при цьому не змінюється, але візуально дошка стає на 5 або більше сантиметрів коротша за іншу моделі з аналогічними властивостями. Тобто особливості конкретної моделі можуть кардинально вплинути на вибір.

 

BG SizeYourSnowboard JD 055.width-990
 

Сноуборд Nugget (крайній праворуч) має функцію Raduction, завдяки якій райдер може кататися на дошці зі зменшеною довжиною на 8-10 см, що забезпечує дошці велику маневреність і полегшує вивчення трюків

 

Оскільки величезну роль при визначенні довжини дошки для сноуборду грає вага райдера, практично всі виробники вказують рекомендований вага райдера для різних ростовок кожної моделі дошки, так що при виборі звертайте увагу саме на ці дані.
{youtube} Llxum3uPlA8 | 640 | 360 {/ youtube}

 

Трохи поділюся своїм гірким досвідом. При зрості 176 і вазі в 62 кг я купив собі першу дошку в 159 ростовці, жорсткість її становила 5. Загалом це була відмінна фрістайловий дошка для просунутого райдера. Але не як не для новачка. З моїм зростом і моєю вагою це була велика помилка купити таку дошку. Так як вона на схилі дуже швидко розганяла і не слізивала купини, а норовила на них вистрілити що уповільнювало процес навчання. Благо бажання було понад моїх страждань на той момент і я все ж навчився їздити на сноуборді. У підсумку я продав цю дошку і купив собі дошку 155 ростовки і жорсткість її була 3. На той момент я вже чітко зрозумів, що я хочу більше фанів катання і іноді заїжджати в парк стрибати на невеликих трамплінах ковзати по тумбам і перилах.
І звичайно ж не варто забувати про захист. Особливо для новачків. Рекомендований набір захисту це шолом,захисні шорти, наколінники і захист (фіксатор) зап'ястя.

 

Перейти в каталог