Вибираємо гірськолижний шолом

Багато людей вважають що шоломи для сноуборда, гірських лиж, вейка, кайта, велосипеда, абсолютно непотрібна і незручна річ. Але шоломи купують все хтось раніше ну а хто то пізніше)))) І все ж райдери приходять до думок про те, що треба купити шолом. Деякі - послухавши більш досвідчених товаришів, інші - відчувши на своїй голові, до чого призводить відсутність шолома. Шолом - не так дорога деталь екіпіровки, щоб заради економії піддавати ризику своє здоров'я. Особливо це стосується тих, хто вважає за краще фрірайд і фристайл. Їзда по непідготовлених трасах, повним усіляких несподіванок істотно збільшує ймовірність падінь і отримання пошкоджень, аналогічно і у фрістайлі - вивчення трюків зазвичай передбачає наявність підвищеного травматизму. Але навіть якщо Ви досвідчений професіонал і вважаєте за краще не агресивне катання по перевіреним трасах, це не означає, що шоломи для сноуборда не повинні Вас цікавити. Адже ніхто не дасть гарантії, що на такого ось досвідченого професіонала не налетить ззаду недосвідчений новачок. А ось тоді вже про виявлену безтурботності жаліти буде пізно.



Конструкція шолома

Для всіх очевидно, що шоломи потрібні не для краси і не для захисту від поганої погоди, а для пом'якшення і рівномірного розподілу ударного навантаження. Тому зовнішня оболонка шолома - ударостійка, далі йде серцевина з матеріалу, що гасить енергію удару і внутренник, що забезпечує зручність носіння шолома. Іноді під шолом надівається підшоломник. Носіння шолома таким чином накладає певні умови при покупці шолома, але про це пізніше. При виготовленні шолома в якості матеріалу для зовнішньої оболонки використовується полікарбонат або АБС - пластик. Додаткове посилення для підвищення стійкості при ударі об гострі або тверді предмети забезпечує арамідних сітка. Шолом для сноуборду з зовнішньою оболонкою з полікарбонату - більш дороге, але і більш міцне і надійне виріб. Ті шоломи, зовнішня оболонка яких з АБС пластика - дешеві й доступні, однак, термін їх служби набагато менше, та й захищають вони не так надійно. Всередині, під оболонкою шолома, сердечник. Сердечник не тільки поглинає енергію удару, але і може мати ряд інших властивостей, наприклад, приймати форму голови або відновлювати свою форму після удару. Такі властивості сердечника залежать від матеріалу, з якого він виготовлений - EPS, SXP тощо., Пінопласт. Сердечник обов'язково має систему вентиляції - проточну або витяжну. Проточна базується на вільному проходженні потоку повітря через шолом, а витяжна - на різниці тисків повітря всередині і зовні шолома. Вентиляційні отвори обов'язково повинні закриватися спеціальними шторками або знімними вставками, щоб запобігти попаданню снігу всередину шолома. Шоломи для сноуборда можуть мати знімні або незнімні вуха. Існують ще й шоломи, в яких вуха - це частина самої конструкції, але ці належать до лижних шоломів. Але особливої різниці між ними не відчувається - кататися можна як в першому, так і в другому.

Як вибирати шолом

Якщо Вас цікавить продаж шоломів, то напевно цікавить і продаж маски. Так ось, щоб забезпечити максимальний комфорт, ці дві покупки краще об'єднати - купити шолом одночасно з маскою або хоча б при примірці мати ту маску, в якій мають намір кататися. Теж саме стосується і підшоломник - збираєтеся в ньому кататися, міряйте одночасно з шоломом.  Шолом повинен щільно сидіти на голові. Навіть з розстебнутими ремінцями він не повинен бовтатися, а при спробі посувати його руками разом з шоломом приходить в рух і шкіра на лобі. Перш, ніж купити шолом, потрібно визначитися з типом - звичайний або фулфейс. Цей вибір залежить тільки від Ваших особистих переваг. У фулфейсе складніше зламати ніс і пошкодити обличчя, але існує думка, що простіше зламати шию. Щоб дізнатися розмір шолома, необхідно виміряти свою голову на рівні чола. Якщо шолом сидить дуже вільно, то розмір не Ваш, потрібно брати менше.

Device і шоломи

Зростання попиту на шоломи для сноуборда змусив виробників попрацювати не тільки над конструкцією і матеріалами, а й усілякими нестандартними рішеннями, які, по правді сказати, до сноубордингу мають досить віддалене відношення. На сьогоднішній момент наймоднішими і просунутими вважаються шоломи з вбудованими динаміками в вухах. Вони можуть бути як знімні так і незнімні. Причому відмінно продумана вся конструкція - зручне управління і вибір музики, якісне звучання.

Захист потрібна не тільки сноубордистам і лижникам, тому шоломи для сноуборда і лижні шоломи аж ніяк не є ексклюзивним аксесуаром в екіпіровці виключно для цих видів спорту. Є і шоломи для роликів і велосипедні шоломи. На сьогоднішній момент купити будь-які шоломи Київ особливої складності не представляє - в будь-якому спортивному магазині ви знайдете величезний вибір моделей всіляких шоломів.

 

 

Перейти в каталог