Лонгбординг для всіх: прогулянки по місту, тривалі подорожі, а також слалом і танці. Частина 1

Стаття надає інформацію щодо історії виникнення лонгбордах і Лонгбординг в цілому, як спортивної дисципліни, етапи його розвитку, різновидів можливостей використання лонгбордах і їх вплив на здоров'я спортсменів. Стаття приділяє особливу увагу катання по міських околицях і тривалих подорожей.

 


Що таке Лонгбординг і історія його виникнення

 Назва «лонгборд» походить від англійських слів longboard, що в дослівному перекладі означає «довга дошка». Лонгборд, як і скейтборд, являє собою дошку на чотирьох коліщатках і призначений для вуличного катання, але на цьому їх подібність закінчується. Лонгборд кардинально відрізняється від класичного скейтборду. Лонгборд найчастіше використовується для швидкого, екстремального вуличного катання, оскільки, завдяки стабільності, він здатний розвивати велику швидкість. Лонгборд дуже м'яко котить по рівній дорозі, його легко штовхати (навіть легше, ніж скейтборд) і на ньому на багато легше підтримувати скорость.Что стосується конструкції, у лонгборда довша колісна база і деки, а збільшені за своїми розмірами колеса - більш м'які. Навіть при наявності істотних для катання нерівностей на дорозі, продумані особливості конструкції лонгборда дозволяють йому пересуватися плавно. При ідеально рівній поверхні для катання (наприклад, на рівному асфальті, на стадіоні або спеціально обладнаних доріжках для заняття таким спортом, як скейтбординг або Лонгбординг), лонгборд може розвинути незвичайно велику швидкість. Так, найбільша швидкість, яка була розвинена на лонгборді - 129,94 км / год, була зафіксована в Книзі рекордів Гіннеса як рекорд.

longboard

 Історія виникнення і розвитку Лонгбординг сягає своїм корінням в 50-ті роки минулого століття і збігається з періодом виникнення скейтбордингу. Лонгбординг бере свої витоки в Америці, штаті Каліфорнія, і його розвиток безперервно перепліталося з розвитком скейтбордингу. Причиною виникнення цих двох видів спорту можна назвати бажання серферів постійно перебувати на дошці, навіть якщо погодні умови не дозволяють кататися на хвилях. Спочатку дошки для Лонгбординг робилися в основному самостійно, найчастіше шляхом прибивання розпиляних навпіл поперек чотириколісних роликів до дошки. Довжина і ширина таких дощок визначалася індивідуально кожним власником, а сам вид спорту спочатку називався «серфінгом по тротуару» (оригінальна назва англійською мовою - «sidewalksurfing». Лише трохи пізніше з'явилося визначення Лонгбординг.

longboard-2

 З 50-х до 70-х років минулого століття Лонгбординг був одним з найпопулярніших видів вуличного спортасреді величезної кількості людей. Однак в 70-х роках стало модним вуличне катання на більш коротких дошках, так як на них зручніше стало здійснювати різноманітні трюки і стрибки. 

 Першою людиною, який намагався створити професійний лонгборд, став винахідник Том Сімс. Він створив дошку більш ніж півтора метра завдовжки, прикріпивши до неї підвіску і колеса. Нова хвиля популярності не змусила себе чекати і наздогнала Лонгбординг на рубежі 80-х і 90-х років. У цей же час колеса лонгбордах стали більш м'якими, через що кататися на таких дошках стало на багато комфортніше і безпечніше, ніж на саморобних дошках, а також, на дошках , Які випускалися раніше. У цей період починається перше серійне виробництво лонгбордах. Каліфорнійський бренд Sector9, створюючи свої моделі дощок, зміг перейняти всі сучасні технології для створення скейтборду, які використовувалися в той час, і втілити їх для створення лонгбордах.

longboard-3

 У той час цей спорт привертав своїми можливостями спортсменів, яким було близько 30-ти років, а молодші спортсмени не змогли до кінця оцінити красу і можливості такого виду спорту. Їм хотілося більш екстремального і жорсткого катанія.Однако вже на початку 2000-х лонгборд був оцінений багатьма спортсменами завдяки швидкості, яку він може розвивати і неймовірного припливу адреналіну під час катання.

Для чого потрібен лонгборд

 Лонгборд можна використовувати для різних цілей, які може переслідувати спортсмен:

 

●  Для повільних і плавних прогулянок по набережних або міськихоколицях;

{youtube} mu_bz2zQK84 | 640 | 360 {/ youtube}

У цьому відео хлопці з Мурманська катаються по околицях рідного міста

 

●  Для щоденного пересування по міськихвулицях.При цьому, якщо одного лонгборда недостатньо для того, щоб дістатися до певного пункту призначення і присутній необхідність скористатися громадським транспортом, то цю дошку можна легко взяти в руки і перевезти в будь-якому громадському транспорті. Вона не буде займати багато простору і жодним чином не заважатиме іншим пасажирам. Відмінним застосуванням лонгборда може стати поїздка на роботу. Для такого катання відмінно підійдуть довгі і широкі дошки cruiser.

 

●  Для подолання перешкод(слалом).

longboard slalom-2

 Під час такого катання спортсмени долають перешкоди. Найчастіше для цього використовуються конуси, виставлені в ряд або певну форму.

{youtube} 9mGx1erJ8cI | 640 | 360 {/ youtube}

У цьому відео продемонстровано встановлення світового рекорду Гіннеса на слаломі

 

●  Для танців надошці.

longboard dance

 Під час їзди на борді, спортсмен може кружляти його за допомогою своїх ніг і виконувати іншого роду трюки. Такий вид розваг вже знайшов достатню популярність у всьому світі і навіть отримав свою назву - бордденсінг (від англійського словосполучення «boarddancing»). В основному довжина денсборда дорівнює 130-150 см, а ширина 30 см, але ці параметри можуть бути і менше, так як трюки можуть виконуватися і на меншій дошці.

{youtube} 0Pecd86qA5Q | 640 | 360 {/ youtube}

З цього відео можна отримати уявлення про танець на лонгборді 

 

●  Дляподорожей.

longboard travel

 На лонгбордах можна здійснювати різноманітні довгі подорожі, вивчаючи нові околиці або навіть країни. Для цього необхідно володіти такою дошкою, яка спеціально сконструйована для тривалих катань. Дошки для подорожей знаходяться нижче до землі, ніж інші Лонгборди, завдяки чому лонгбордісту буде на багато легше відштовхуватися під час катання. 

 

●  Для навчання дітей нового виду вуличногоспорту.

longboard-children-2

 Навчання для дітей можна починати приблизно з п'ятирічного віку, коли дітки можуть стійко стояти на дошці, утримувати рівновагу і балансувати. Якщо дитина вже вміє кататися на самокаті, то і з лонгбордом він так само впорається. Однак не слід забувати про спеціальній екіпіровці для дитини, а саме:

- шоломі на голову;

- зручне взуття з плоскою підошвою (наприклад, кеди або кросівки);

- наколінниках;

- налокітниках;

- рукавичок для лонгборда.

 Наявність повного екіпірування вкрай важливо для діток, які починають освоювати новий вид спорту. Не дивлячись на те, що Лонгбординг - захоплюючий і захоплюючий вид спорту, не варто забувати про те, що він так само травмоопасен, тому необхідно вживати всіх заходів предосторожностей.Так ж важливо вибрати безпечне місце для катання, так як лонгборд, навіть дитячий, здатний розвивати велику швидкість і дитина не завжди може швидко його зупинити.

longboard-children 

Для професійних спортсменів так само потрібна повна екіпіровка, оскільки, незалежно від досвіду, безпека завжди повинна бути понад усе. Однак професіонали віддають перевагу в основному екстремальне катання, особливо їх приваблюють спуски по горах. Спеціально призначені для цього Лонгборди оффроад стануть відмінним вибором для такого катання. Їх великі колеса допоможуть більш м'якше долати нерівності дороги, більш жорстка підвіска зрадить більше стійкості дошці, а більш низька посадка дошки дозволить легше нею керувати. При необхідності, лонгбордіст може на своєму лонгборді встановити спеціальні стрепи. Це пристосування здатне надійно зафіксувати ногу спортсмена, яку спортсмен не задіює під час руху.

longboard big wheels Перспективи розвитку і використання лонгбордах ростуть з кожним днем, надаючи все нові можливості спортсменам. Підбираючи для себе лонгборд, кожна людина розраховує використовувати його відповідно до своїх конкретних цілей. Іноді ті можливості, які може надати звичайна дошка на колесах, що іменується лонгбордом, просто вражає. Так, культовий американський лонгбордіст сер Адам Колтон, вирішив з'єднати воєдино подорожі і лонгборд. Відправившись в подорожі по гірській місцевості, Адам відмовився від машини, вибравши свій лонгборд єдиним засобом пересування. Об'їхавши Китай, Болівію і Нову Зеландію на своєму лонгборді, Адам сам зняв свою подорож, щоб показати всьому світу які можливості може надати лонгборд. Таким чином, спортсмени не просто освоюють новий вид спорту, вони так само показують всьому світу багатогранність можливостей, які може надати лонгборд кожному спортсмену.

Різновиди лонгбордах

 В даний час звичайна довжина лонгборда варіюється між 60 і 150 см, завдяки чому райдер може швидко і плавно кататися. М'які колеса великого діаметра дають можливість лонгбордах практично непомітно долати нерівність поверхні, по якій катається лонгбордіст. Зазвичай розмір коліс лонгборда становить 65-75 мм. За зручне управління лонгбордом і його плавний хід відповідає підвіска дошки. Для того, щоб у спортсмена була можливість піднімати передню частину дошки при подоланні перешкод, в конструкцію лонгборда додають кіктейл (загнутий край дошки). Кіктейл дає більше можливості спортсмену під час катання, але його відсутність робить дошку більш стійкою.

kicktail 1 Залежно від мети використання, всі існуючі види лонгбордах можна розділити на разлічниt типи:

 

●  Дошки для карвінгу (Carving).

carving

Зазвичай розміри дошки для карвінгу складають від 0.75 до 1.30 м в довжину. Такі дошки м'якші, у них досить м'які колеса з округленими краями. На цих лонгбордах дуже комфортно спускатися з гір, навіть виконуючи спуск дугами. Так само Лонгборди для карвінгу можна використовувати для катання по місту, при цьому сама дошка може бути набагато меншого розміру, адже на такій дошці по місту можна легше і комфортніше пересуватися. Дошки такого типу ідеально підійдуть для початківців лонгбордістов або спортсменів-любителів.

{youtube} KxQW5ZBcIBo | 640 | 360 {/ youtube}

У цьому відео Девід з Англії катається на дошці для карвінгу

 

●  Дошки для круїзинг(Cruising).

cruising

 Дошки такого типу призначені для тривалого катання по асфальту. Саме тому спортсмени, що віддають переваги тривалих подорожей на лонгбордах, вибирають для себе дошки борди для круїзинг, оскільки вони досить довгі і мають м'якими колесами. Ці дошки користуються найбільшою популярністю, так як дозволяють спортсмену кататися в міській місцевості. Завдяки наявності великих м'яких коліс круизер ідеально справляється з нерівностями дороги, не створюючи дискомфорту райдеру. Якщо круизер необхідно транспортувати в руках, то завдяки своїм невеликим габаритам це буде не складно зробити. Так само круизер можна з легкістю прикріпити до рюкзака і транспортувати його таким чином. Сам по собі круизер являє собою гібридну дошку - суміш скейтборду і лонгборда, при цьому дуже легкий в управлінні і маневрений. Крім звичайного катання по міських вулицях, на круїзері можна виконувати трюки.

{youtube} XO7uR5l8Igg | 640 | 360 {/ youtube}

Це відео демонструє тест драйв лонгборда для круїзинг Globe Big Blazer

 

●  Дошки для дансингу (Dancing або Boardwalking).

dancing

 Все більшої популярності набирає популярність не просто звичайне катання на дошці, а виконання різноманітних танцювальних трюків під час цього. Під час таких незвичайних танців лонгбордіст робить різкі розвороти, слайди і може різко підкидати деко. Для цього необхідні подовжені і в той же час м'які дошки.

 

●  Дошки, які розраховані на подолання великих відстаней (Longdistance).

Long distance

 Якщо спортсмен тривалий час катається на борді, долаючи величезну відстань, то для нього необхідна дошка, яка за своєю конструкцією спеціально призначена для цього. Саме тому дошки лонгдістанс дуже легкі, пружні і швидкі. Сотні кілометрів можна подолати на такій дошці в захоплюючому подорож за обраним райдеру маршруту. У цих дощок так само існує різновид - це дошки пампінг, що дозволяють спортсмену розгойдувати дошку на довгому пологому схилі).

{youtube} rvPCEjt1Cno | 640 | 360 {/ youtube}

У цьому відео Джо з Америки катається на лонгборді, призначеного для катання на тривалі відстані

 

●  Дошки слалом (Slalom).

slalom

 Вони призначені для тих спортсменів, які люблять долати перешкоди. Як правило, перешкоди - це розставлені на рівній відстані один від одного конуси, які спортсмен об'їжджає, спускаючись з гори. Лонгборди слалом - дуже маневрені і легкі в управлінні, в іншому випадку спортсмену було б неможливо чітко і швидко управляти своєю дошкою. Такі Лонгборди жорсткі, володіють жорсткою вузької підвіскою, маленькими жорсткими передніми колесами для чіткого управління дошкою і м'якшими задніми колесами. Зазвичай довжина дошки слалом варіюється від 0.6 до 0.7 м в довжину.

Позитивний вплив Лонгбординг

 Хобі нового покоління - Лонгбординг - це не просто катання в задоволення. Крім маси позитивних емоцій і хвилі нових відчуттів, які спортсмен отримує під час катання на лонгборді, відбувається неймовірно потужні фізичні тренування. Фізіологічні ефекти від катання на лонгборді можна порівняти з повноцінними тренуваннями в обладнаних спортивних залах. В цілому ж, вплив занять Лонгбординг позитивно позначається на:

 

P  Серцево-судинній системі. Заняття Лонгбординг за своєю активністю прирівнюються до так званим кардіотреніровки. Завдяки такій аеробного активності відбувається зміцнення серцево-судинної системи.

P  Зміцнення м'язової сили. Не так легко розвинути і утримувати велику швидкість під час катання! Крім того, спортсмени на лонгборді виконують величезну кількість трюків різноманітної складності і стрибки, тому їх м'язова сила для цього вкрай необхідна. З таким активним видом спорту м'язова сила постійно буде в тонусі!

P  Гнучкості тіла. Для того, щоб ефективно управляти своїм лонгбордом, спортсмену просто необхідно мати відмінну гнучкістю тіла, інакше управляти бордом буде практично нереально.

 

У продовженні статті Ви ознайомитеся з інформацією щодо Лонгбординг для екстремалів: стилями фрірайд, даунхіл і слайдинг.

 

Перейти в каталог